hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 為了吸客,城巴有咩方法吸客
開啟左側

[小道消息] 為了吸客,城巴有咩方法吸客

hokwanlam 發表於 2023-11-3 21:19 | 顯示全部樓層

he_01 發表於 2023-11-3 20:40
九巴月票對屯門西九客吸引力不大

睇出行方式,一個月22日工作,以50車費計一個月車費大約$750,
800蚊月票唔夠cover,不過計埋星期六日,以平均一個月有8日假日計,
要做到800蚊或以上,平均每日只需搭$6蚊左右已經balance番,
即係其實一個月30日計,我拎完個discount再搭其他交通工具都有so,
即係我唔需要刻意搭九巴都可以減輕個負擔,變相其實個預繳式消費係吸引,
一張宣傳單張比一張真金白銀,似乎真金白銀吸引,
不過似乎月票宣傳仲可以做得好啲去吸引人買
he_01 發表於 2023-11-3 21:34 來自手機 | 顯示全部樓層
hokwanlam 發表於 2023-11-3 21:19
睇出行方式,一個月22日工作,以50車費計一個月車費大約$750,
800蚊月票唔夠cover,不過計埋星期六日,以 ...

去九龍西 買全月通仲平
67A班次同車程都未如理想 50嘅真正對手係K54而唔係九巴
lsc04d11 發表於 2023-11-3 22:01 來自手機 | 顯示全部樓層
he_01 發表於 2023-11-3 20:40
九巴月票對屯門西九客吸引力不大

每四個月識得去一次皇后山,屯門至葵芳嘅返工客都計落有so啦.........
shakugan2005 發表於 2023-11-3 22:01 | 顯示全部樓層

he_01 發表於 2023-11-3 21:34
去九龍西 買全月通仲平
67A班次同車程都未如理想 50嘅真正對手係K54而唔係九巴 ...

係巴士討論區入面既巴士迷眼中得巴士冇鐵路,所以冇將全月通放係眼內

而現實係54區居民眼中就得鐵路同埋k54,根本就冇將城巴放係眼內

shakugan2005 發表於 2023-11-3 22:08 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2023-11-3 22:01
每四個月識得去一次皇后山,屯門至葵芳嘅返工客都計落有so啦.........

最衰當年西鐵唔係葵芳設站,搞到全月通搭去葵芳要加程駁腳,葵芳站擴建唔到就藉口,咁荃灣西夠起左個站轉唔到荃灣線,葵芳南一帶都可以起個站而唔一定要轉荃灣線

Modern-stage 發表於 2023-11-3 22:56 | 顯示全部樓層
去九龍西 買全月通仲平
67A班次同車程都未如理想 50嘅真正對手係K54而唔係九巴 ...

冇雙向分段好難鬥
KU_7002 發表於 2023-11-3 23:04 來自手機 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2023-11-3 20:44
呢D除返都唔洗一蚊一份
不過50最好客應該係之前推搭車優惠?
無優惠之後連個勢都無埋 ...

早排50試過頂閘,不過係因為屯公炒車搞到九巴斷纜
s20131417 發表於 2023-11-3 23:41 來自手機 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2023-11-3 18:49
20A?
條線一日搵到既錢 大概千幾客...

20A?
有無人知道近期收視有無明顯提升?

之前聽話「吉車遊街」就多了🤭
GD1570 發表於 2023-11-4 06:44 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2023-11-3 22:01

$800 x 3 / 4 = $600/月

屯門<>葵芳返工客當一個月返20日(一至五),一日點搭到$30車呀...

你有你可愛,我有我好笑。
hokwanlam 發表於 2023-11-4 07:04 | 顯示全部樓層

去九龍西 買全月通仲平

但係一個人一個月應該唔會只係去九龍西,超出左全月通版圖都係要俾,
所以點解我會分開閒日同假日去講,當然九巴張月票都cover唔到全香港,但版圖相信月票都大啲,
反而我會覺得50真正對手係260X同63X,
佢同63X係九龍段既位好相似,不過新界就cover唔到市中心同洪水橋,
而且車費仲貴左一截,同260X就係鬥快入屯門,
所以就話面對城巴哩類派傳單入屋既攻勢,九巴係咪要做番啲野,
相信住大西北,對車費優惠既要求應該相對較高,
當然以50黎講,以5天工作週計,17蚊一程比起一張月票/全月通,後者相對比較雞肋,
不過出行並唔會咁單一化,唔會每日都係一程去一程番,亦唔會周末完全唔搭車,
當一日入面唔係兩程而係更多,月票/全月通就發揮到作用,
以城巴既雄心壯志,但係優惠又唔到位,轉乘網又比較細,
月票推廣唔再加把勁,到時大家又要捱番貴車