hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 102/106 vs 112/116 速度討論
開啟左側

102/106 vs 112/116 速度討論

樓主| ky927 發表於 2023-11-5 15:11 | 顯示全部樓層

sunhoo 發表於 2023-11-5 10:51
除左要開密,服務時間都應該延長。而加做唔到在尖沙咀夜繽紛完返東區嘅人,無論遊客定居民。搭鐵都要轉, ...

其實另一個改法我覺得係變左910。西隧+大角咀+海富苑先掃返落佐敦尖沙咀。
sunhoo 發表於 2023-11-5 16:29 來自手機 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2023-11-5 15:11
其實另一個改法我覺得係變左910。西隧+大角咀+海富苑先掃返落佐敦尖沙咀。 ...

睇唔到有咩好處
 樓主| ky927 發表於 2023-11-5 17:02 | 顯示全部樓層
sunhoo 發表於 2023-11-5 16:29
睇唔到有咩好處

宜家110係比以前快左,但係先佐敦再落尖沙咀,其實對於去尖沙咀依然無吸引力(應該過其實港島北部邊度去尖沙咀相對地鐵都係吸引力弱)

甘不如將110改做第一條西隧東區全日線,做返維港灣海富苑個堆返東區嘅客,亦都做埋東區落西九站。反而尖沙咀東真係擺車就算。尖東行去紅隧唔難。

不過110就真係港島要拉返直,跟返18X咁由北角掃落耀東/筲箕灣。最好變獨營添🤣
brianso198 發表於 2023-11-5 21:03 來自手機 | 顯示全部樓層

ky927 發表於 2023-11-5 17:02
宜家110係比以前快左,但係先佐敦再落尖沙咀,其實對於去尖沙咀依然無吸引力(應該過其實港島北部邊度去尖 ...

110雖然紅隧客大跌,但唔代表無用

北角然後經鰂魚涌返耀東筲箕灣?
乜太古城無客到唔值得有車咩?
dydx 發表於 2023-11-5 22:08 | 顯示全部樓層
VA73@2A 發表於 2023-11-5 15:09
U型橋要星期日朝早先有機會行到

而家好多人都五天工作,星期六朝都唔會塞嘅
不過我試過星期六朝搭102
U型橋幾乎冇車都照兜灣北入

樓主| ky927 發表於 2023-11-5 23:59 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2023-11-5 21:03
110雖然紅隧客大跌,但唔代表無用

北角然後經鰂魚涌返耀東筲箕灣?

我意思係北角落橋就唔好上返橋東廊,做返東區同埋原本路線。

cky 發表於 2023-11-6 00:06 來自手機 | 顯示全部樓層

ky927 發表於 2023-11-5 17:02
宜家110係比以前快左,但係先佐敦再落尖沙咀,其實對於去尖沙咀依然無吸引力(應該過其實港島北部邊度去尖 ...

即係造做成班 FF 戀舊人士話 W1 拉去東區翻生一樣
尖沙咀?算吧啦,咁樣都唔見得轉咗行西隧𠐔幫到啲乜
110 九龍落客應該係佐敦多過尖咀
(除非啲唔搭巴士會攪到心煩亂坐立不安的人)
ccicoltd 發表於 2023-11-6 00:44 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2023-11-5 14:07
都唔係呀
周不時有啲102/106車長hea揸/碌車就塞車都用鵝頸橋掉頭
行U型橋就真係無見過咁劑,不過而家紅隧 ...

102 106 確實少,但 110 早上有機會用。

19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
ccicoltd 發表於 2023-11-6 00:45 | 顯示全部樓層
cky 發表於 2023-11-6 00:06
即係造做成班 FF 戀舊人士話 W1 拉去東區翻生一樣
尖沙咀?算吧啦,咁樣都唔見得轉咗行西隧𠐔幫到啲乜
11 ...

隧道口 >>> 佑寧堂 > 北京道 > 其他站。

19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
ahken 發表於 2023-11-6 03:07 來自手機 | 顯示全部樓層

cky 發表於 2023-11-5 01:57
咁多年大家都希望兩巴做好 110
但除咗九巴識 8 點後開單向返筲箕灣之外
俾人 9 點前仲有車坐返港島

九巴開埋呢幾班返港島係德政嚟

至少將南行直出炮北真空時間減一個鐘(可惜星期六日又冇...)