hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴路線 B8 略為延長服務時間,頭車頂閘情況依舊 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 城巴路線 B8 略為延長服務時間,頭車頂閘情況依舊

tonio 發表於 2023-11-7 09:56 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

路線 B8 昨日(6/11)延長服務時間,但每個方向只提早一小時,與全日服務仍有一段距離。
今日(7/11)所見,B8 往香園圍口岸的頭班車,09:34 駛至大埔寶鄉橋前亦是滿座「頂閘」,唔知幾時先再延長服務時間?
GD1570 發表於 2023-11-7 10:23 | 顯示全部樓層
B8唔只要延長服務時間,最重要係要加班,否則項閘問題唔會改善的。
你有你可愛,我有我好笑。
neoplan720p 發表於 2023-11-7 10:35 | 顯示全部樓層
其實樓主駛唔駛月經post咁緊張呢?

人地948就返工收工上唔到車;機場A線上唔到呢班車就話有機會miss咗班飛機;
但你地B8北上都係去玩咋嘛,
等多一、兩班駛死咩。

自己區嘅73X、74X收車收到頂閘,
又唔見你咁緊張出post?

古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
andrewyl 發表於 2023-11-7 10:54 來自手機 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2023-11-7 10:35

人地948就返工收工上唔到車;機場A線上唔到呢班車就話有機會miss咗班飛 ...

Exactly , 絕對同意。
無 B8 , 再唔係去粉嶺坐 B7 都得。
甚至乎 B8 都有大埔短棍去口岸。
真係咁唔等得,隔離有大大條東鐵綫係度,
點解唔坐啫?莫非無得用 $2 就唔坐 ?
 樓主| tonio 發表於 2023-11-7 11:26 來自手機 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2023-11-7 10:35

人地948就返工收工上唔到車;機場A線上唔到呢班車就話有機會miss咗班飛 ...

係彈 B8 平日服務時間短,近月唧牙膏式延長服務時間,八月、九月、十月及十一月都有出通告加強服務,究竟係代表反應快,定係本身服務時間未到位?

73X, 74X 就算收車,至少非繁忙時間,無咁多客既時段都有車開。另外,B8 除左大圍站及太和,其他分站都唔近東鐵綫車站,呢 d 地方搭去粉嶺站上 B7,隨時要約 30 分鐘(大埔起步計)/約 45 分鐘(沙田起步計),候車乘客死等 B8 都有錯?

之前 10 點頭車既日子,大埔短棍有時緊隨頭車,有時相隔廿分鐘,服務水平飄忽,咁樣既服務比人批評,反而係批評者既問題?唔係搭巴士去返工、趕飛機,就唔可以要求到位既服務?有其他替代方法,就唔駛改善服務?

AVBWU291 發表於 2023-11-7 11:28 | 顯示全部樓層
tonio 發表於 2023-11-7 11:26
係彈 B8 平日服務時間短,近月唧牙膏式延長服務時間,八月、九月、十月及十一月都有出通告加強服務,究竟 ...

要批評咪喺一個 post 繼續出囉,係咁開啲內容相近嘅 post 其實係灌水,管理員需要處理。

將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
12Lane 發表於 2023-11-7 11:42 | 顯示全部樓層

tonio 發表於 2023-11-7 11:26
係彈 B8 平日服務時間短,近月唧牙膏式延長服務時間,八月、九月、十月及十一月都有出通告加強服務,究竟 ...

你諗多左。
應該只係覺得你每次都開個新post好鬼煩。
用番舊果個討論需求咪算,次次都重覆loop,印象中已經係第三次講同一件事,相近地點,相近照片。
 樓主| tonio 發表於 2023-11-7 11:45 來自手機 | 顯示全部樓層

標題都盡量寫得清清楚楚,等有興趣既網友先 click 入來討論。希望唔係巴士公司職員嫌呢類批評煩。
12Lane 發表於 2023-11-7 11:54 | 顯示全部樓層
tonio 發表於 2023-11-7 11:45
標題都盡量寫得清清楚楚,等有興趣既網友先 click 入來討論。希望唔係巴士公司職員嫌呢類批評煩。 ...

笑左,講兩句就開始誅心。
B8供不應求係事實,咁你啲post重覆都係事實,出得太多開始惹人反感(你自己睇到架)同樣係事實。
如果討論區資源係可以容許嘅咁ok嘅,不過你有自由講,大家都有自由去comment你重覆開post。
neoplan720p 發表於 2023-11-7 12:14 | 顯示全部樓層

樓主應該係好緊火,
成日都急住北上降降火啦。
#樓主呢半年喺B2板出咗5個posts講B8
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。