hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 元朗白沙村退役巴士起火
開啟左側

[突發!] 元朗白沙村退役巴士起火

12Lane 發表於 2023-11-12 16:22 來自手機 | 顯示全部樓層

hkskyline 發表於 2023-11-12 00:28
但有了博物館,私有化不再是唯一的選擇,會減大量車日曬雨淋情況. 愛好者可與博物館合作保存巴士. 收藏和 ...

我又想知,你想講果間博物館同私人收藏比人破壞有咩關係先?巴士比人燒、停在空曠地方係因為冇博物館咩?係因為不良分子同埋收藏家自行選擇停泊處咋喎。作為收藏家,無論目的係咩都好,佢都可以有原因唔去選擇去放博物館,我買件野番黎,日日就放喺博物館,又唔可以隨時揸走,咁部車仲係咪我架先?
你話有時可以合作擺展覽,咁平時擺邊?你間博物館係咪巴士廠?可以放晒大部份賣左出去嘅舊車?又點樣定義應該放咩車唔應該放咩車?如果係公共收藏,當局亦都要同納稅人交待佢嘅錢點解要用黎收藏某幾款車、唔收藏某幾款車,一定唔會係巴迷滿意嘅結果,最終結局咪一樣會出現私人收藏。
唔同車款、唔同車身都有人中意收藏,你係咪收得晒先?
再者,有啲癲狗係要放火嘅,擺博物館又可以免於被火燒?你部巴士你好似蒙羅麗莎咁包到實晒比人隔到老遠睇?你都冇引啦。
kay 發表於 2023-11-12 16:29 | 顯示全部樓層
其實好似部城巴黃老太
一方面有巴士公司資源可以長期係廠有位泊
又有資源翻新

但出街做展覽又只係個別人士可以上車參觀
之後得個擺街

錫車同公眾參與似乎未找到平衡點

好似大埔咁比人上舊火車坐同參觀先有意義
但就預左洗多左錢維護
凳比人坐得多其實都會損耗
世界很簡單 人類很複雜
hkskyline 發表於 2023-11-13 11:37 | 顯示全部樓層
DR2458 發表於 2023-11-12 06:46
岩呀,最重要有多一個選擇,不過係咪你課金買地經營博物館先? 如果係我一定舉腳支持
唔係我就建議你寫 ...

政府需要同意得保存 & 付出 $$$

但我見澳洲團體成功建造了自己的交通博物館 : https://www.sydneybusmuseum.com/

我不知道香港愛好者能否成功合作,但如果沒有政府的幫助,拿一塊地建博物館是很難啦
hkskyline 發表於 2023-11-13 11:40 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2023-11-12 16:22
我又想知,你想講果間博物館同私人收藏比人破壞有咩關係先?巴士比人燒、停在空曠地方係因為冇博物館咩? ...

私人收藏家無法保護他購買的巴士。 他把巴士放在空地上,任何人都可以容易進入。 你認為入空地或博物館大樓破壞比較容易嗎?

在悉尼巴士博物館,他們的巴士會出市中心接客.電車博物館的電車也在一條短的室外軌道上運行.
dragoneh 發表於 2023-11-13 14:29 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2023-11-11 14:55
有博物館啲巴士就唔會比人破壞?
你叫啲巴膠做少啲6uo行為、自制少少、控制下自己情緒,提醒下有問題嘅人 ...

真心, 巴士迷呢個稱謂...感覺上比較負面...原因不外乎班巴敗嘅所作所為...(影響到其他道路使用者情況下衝出馬路影相/拍片, 自稱行車紀錄員坐唔到車頭同乘客嘈, 為咗自己嘅影相角度對其他路人惡言相向, 為獲取相關巴士資訊於上車後不斷騷擾司機...)
但話分兩頭...佢哋自己唔覺得呢類自私行為有問題呢個先係真正嘅問題...

多言了...
12Lane 發表於 2023-11-13 14:32 | 顯示全部樓層
hkskyline 發表於 2023-11-13 11:40
私人收藏家無法保護他購買的巴士。 他把巴士放在空地上,任何人都可以容易進入。 你認為入空地或博物館大 ...

「私人收藏家無法保護他購買的巴士。」
買架車番黎,自己租地方放車,個責任幾時去左有冇博物館身上?
你買架林寶、波子,你想好好保護佢都唔會租個爛地擺啦。
香港有冇提供足夠地方比大型車輛停泊係一回事,但解決嘅方法明顯唔係博物館,而係增加可停泊大型車輛嘅停車場喎。
擺博物館只係滿足班巴迷去參觀、滿足市民對「集體回益」嘅懷緬,唔係為左保障擁有者、收藏者車輛不受損嘅權益喎。

我當然好明白,你班巴迷只係想借人對手滿足自己「收藏」嘅欲望,市面就算有十部同款車,只要有一部擺博物館比你地參觀,其他九部擺街燒晒你地都wfc架啦。而家大義凜然講到要保護,係咪市面有一千部退役車都可以保護晒一千部先?空間從何而來?

HR1377 發表於 2023-11-13 15:00 來自手機 | 顯示全部樓層

https://www.inmediahk.net/node/% ... 9%E5%80%99%E8%A8%8A

上星期五白沙村退役巴士縱火案,涉嫌縱火16歲少年今日提堂

被告不准保釋,須還柙懲教署看管
hkskyline 發表於 2023-11-13 17:31 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2023-11-13 14:32
「私人收藏家無法保護他購買的巴士。」
買架車番黎,自己租地方放車,個責任幾時去左有冇博物館身上?
你 ...

無論私人收藏家出發點好,空地不是保育合適地方.

喺香港家內有個大車房泊雙層巴士應該很少見. 這就是為什麼擁有博物館有瓦遮頭保全舊巴士非常重要.

悉尼電車博物館不僅是展示地方,也是修復和保存工場.

血肉長城 發表於 2023-11-13 17:44 | 顯示全部樓層
hkskyline 發表於 2023-11-13 17:31

喺香港家內有個大車房泊雙層巴士應該很少見. 這就是為 ...

點解你講極都唔明

大家嘅意思係就算有博物館都唔代表冇私人收藏家,定係你覺得如果有博物館,收藏家仲要收藏巴士係佢哋唔啱?

出咩發點呢?收藏家收藏自己鍾意嘅嘢有咩問題?唔通因為空間配套唔夠,令到佢哋冇一個最理想嘅收藏方法,所以件收藏品畀人整爛燒爛都係佢哋自己攞嚟?
12Lane 發表於 2023-11-13 17:48 來自手機 | 顯示全部樓層

hkskyline 發表於 2023-11-13 17:31

喺香港家內有個大車房泊雙層巴士應該很少見. 這就是為 ...

人地買部車番黎擺邊都要你教,真係威水,人地嘅私人財產擺邊你都要呀吱呀jo ,唔講以為部車你有份比錢買?部巴士又唔係受保護文物,佢中意買黎擺之後劏車你咬佢食?