hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) 國泰下月有機會公佈中程客機訂單
開啟左側

國泰下月有機會公佈中程客機訂單

Waiyin12 發表於 2023-11-14 09:05 來自手機 | 顯示全部樓層

rickywk 發表於 2023-11-13 19:55
因航對short medium haul呢d雞肋線唔會用靚機靚product。A339neo/B787-10應該係上限,買A35K一定去晒long ...

但 short/medium haul 又唔一定係雞肋(講真,派得 77P 嘅航線差極有限),KIX NRT 呢啲日日都有 A359 / A35K 飛緊,而 A350 系列 product 仲好過 77W

A359 / A35K 現時定位似係長短途兩用,飛短途有真 J 當賣大包,長途亦無咩航線係飛唔到

唔計 777X,77P 的最佳替代應該係 A35K 做 high density config. (一定無現有 A35K 咁 premium heavy,如果放真 J 就可以必要時頂長途,類似 77A V.S. 77A;但同時有 PEY 問題...)

至於 product 有幾靚,CX 有個新 Aria Suite 2024 年開始裝落 77W,到時所有 A359 / A35K 沿用現有開放式反魚骨位,已經會自動 downgrade 一級
rickywk 發表於 2023-11-14 20:39 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2023-11-13 23:00
JL 359只係飛國內線,359/35K視乎configuration而飛長途或短途航線

JL呢十七隻A359後無來者,787-8 domestics config佢都塞到近300人,友台ANA隻787-9 domestic config塞到近380個。
搵隻A359/A35K用domestics/short-medium haul config真係幾"豪華",連SQ都唔會咁做,隊隻787-10落去就係

rickywk 發表於 2023-11-14 20:45 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2023-11-14 09:05
但 short/medium haul 又唔一定係雞肋(講真,派得 77P 嘅航線差極有限),KIX NRT 呢啲日日都有 A359 / A ...

而家唔係講緊EQV long haul代打,係原本33P/77P替代品,望下A321neo hardproduct仲邊會有期望

Fuk19805 發表於 2023-11-14 21:05 | 顯示全部樓層

rickywk 發表於 2023-11-14 20:45
而家唔係講緊EQV long haul代打,係原本33P/77P替代品,望下A321neo hardproduct仲邊會有期望

A321neo個J真係大失望,之前冇競爭冇對比冇傷害,而家新航737MAX同Starlux A21N都可以做到迷你flat bed,證明因記真係冇心做regional線;我懷疑因航張單都會幾失望吓,而家杜拜航展個個大公司都走去落大單show off吓,仲要而家前面越排越多A350單,隨時最後因航淨係落為數唔多嘅A330neo再加A321neo,33P同77P齊齊scale down
IG: mhlam307_photospam
Fuk19805 發表於 2023-11-14 21:22 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2023-11-14 09:05
但 short/medium haul 又唔一定係雞肋(講真,派得 77P 嘅航線差極有限),KIX NRT 呢啲日日都有 A359 / A ...

短途機派真J?師兄太樂觀了
個人覺得77P其實本身就係雞勒嚟,而家相對少咗人平日去旅行,淡季嗰時77P飛TYO ICN KIX BKK都坐唔滿,最多淨係假日特別多家庭客;如果平日都打唔爆,因航自然冇需要買77P嘅直接代替品,買隻同33P同級嘅機咪得囉,少個系列維修,最多咪高峰期加機囉,反正第日A321neo大把,加CX又好加UO又好,夠清客咪得囉

對CX嚟講交貨速度應該係個大concern嚟,H字頭嗰批A333已經過咗20年,批77P更加已經係全部過晒18歲,頭批係已經過24歲;就當啱啱疫情完咗啲飛機都做咗D-check先回歸服務,以一間航空公司嚟講,一定希望啲老飛機可以喺6年內退役,避過花錢做下次D-check,要喺6年內交咁多機,應該A330neo出線機會唔細
IG: mhlam307_photospam
rickywk 發表於 2023-11-14 21:49 | 顯示全部樓層
Fuk19805 發表於 2023-11-14 21:05
A321neo個J真係大失望,之前冇競爭冇對比冇傷害,而家新航737MAX同Starlux A21N都可以做到迷你flat bed, ...

連華航個A321neo Y+J都秒咗因航,特別係個J,一樣係flat bed

rickywk 發表於 2023-11-14 21:54 | 顯示全部樓層

Fuk19805 發表於 2023-11-14 21:22
短途機派真J?師兄太樂觀了
個人覺得77P其實本身就係雞勒嚟,而家相對少咗人平日去旅行,淡季嗰時77P飛TY ...

A330-900neo問題係belly載唔到乜野貨,反之787-10 belly載貨量完全拋離A330-900neo,交貨期第一隻計都係3年鬆d。

勾魂使者 發表於 2023-11-15 14:11 | 顯示全部樓層
因航用乜機都冇所謂啦 佢地而家係飛到上天唔跌就ok
A359 幾年貨仔就玩到櫈又壞
電視update完就狂hang機
USB壞
電源插座又比人玩到鬆晒
唯一真係班crew都仲好好service
 樓主| AVD1 發表於 2023-11-15 14:33 | 顯示全部樓層
Fuk19805 發表於 2023-11-14 21:05
A321neo個J真係大失望,之前冇競爭冇對比冇傷害,而家新航737MAX同Starlux A21N都可以做到迷你flat bed, ...

睇返之前咁多年,CX 好似真係未試過起航展落訂單。
就算 2013 年 777X 都係起航展後成個月先落。

LJ7006 = MF5119 = AVD1
 樓主| AVD1 發表於 2023-11-15 14:41 | 顯示全部樓層

rickywk 發表於 2023-11-13 19:55
因航對short medium haul呢d雞肋線唔會用靚機靚product。A339neo/B787-10應該係上限,買A35K一定去晒long ...

78X 個價唔平呢
講價錢 339 真係嬴幾條街。

List Price 計:

Source:
https://simpleflying.com/how-much-do-airbus-aircraft-cost/ (2023/06)

https://simpleflying.com/how-much-do-boeing-aircraft-cost/ (2023/09)

A 公司
333: $ 264.2M
339: $ 296.4M
359: $ 317.4M
35K: $ 366.5M

B 公司:
788: $ 248.3M
789: $ 292.5M
78X: $ 338.4M

772ER: $ 306M
77L: $ 346.9M
77W: $ 375.5M