hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴84M、284減班
開啟左側

[服務調整] 九巴84M、284減班

JX9097 發表於 2023-11-17 19:29 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2023-11-17 15:00
就算89B做左既縮短甚或日後有機會取消既
要對80X有幫助個前題係起碼都要輕輕加返班
如果唔係只會按比例地 ...

假設89B取消而九巴真係加80X班都唔使咁開心
睇多兩年咩景況先再講
隨時到時連80X都減到比兩年前更疏
流星☆雨 發表於 2023-11-17 22:44 來自手機 | 顯示全部樓層

其實,比較 82K 85A ,應該要考慮埋,
85A 作為一條對外線係應該要多客過 82K
而且 85A 用車數同行車時間、里數都多過 82K
但 85A 客量同收入嘅多過 82K 係咪足以彌補成本上嘅差異呢?

又, 82K 做緊李嘉誠專科診所呢個站有幾unique,相信不用多講
一條做特定屋邨屋苑去就近醫院、診所嘅特定路線,求醫覆診車程屬於獨市或社區必要嘅服務,
冇理由唔係「社會服務線」
85A 同 85B 一樣,喺社區內嘅獨市位,點睇都冇 82K 咁不可或缺
(講埋,相信喺 86 九龍客入面搵到威院用家嘅機率一定高過 85A )

個人唔認同地區人士或某啲對改動較保守嘅人,嗰種「長者線唔准改」嘅思維,但「社會服務線」嘅保留需要,
係一定大過一條營運狀況唔理想,而且又有替代品 ( 85 85X TML ) 嘅對外線 ( 85A )

簡單啲講,就算玩到 282 283 轉乘 80K 83K 有優惠去嘗試令 82K 壽終正寢,
都一樣要有另一條九巴路線去填補李嘉誠專科診所,
最後可能都係至少要keep 某圍 - 威爾斯 呢段@40(?)或60,一車走天涯。

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +8 收起 理由
S3BL100 + 2 + 8 精闢見解

查看全部評分

趕客路上 理_得你
S3BL100 發表於 2023-11-17 22:45 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2023-11-17 10:16
你帶住個hidden agenda黎討論已經係有問題啦。85A同樣有咁多獨市位睇唔到,少客過佢嘅82K就加班;富豪河畔 ...

唔係我啞左,而係對住你呢款態度,我無乜興趣同心機花時間逐點回應

不過我同意慈沙線唔一定要搵 82X 84M 85A 資源去開,甚至咁做亦唔一定係最簡單做法。但你望下呢度(有份喺呢篇主題回應既疑似紅土區版友)咀臉,當日我提出斬 3B 換慈沙、富山深長荔線全日,即刻有人跳出來話咩「下路一條流水不能少」、「寧願攬炒」、「斬 3B 就要 5C 改經斧山道」、「唔經富山既 2F 已經可以做到佢地生意」云云,之後畀人鬧完就咩「斬 3B 首先就要 5P 5X 加時找數」,咁斬 3B 首先就已經要 5C 加三部車下繁加班先啦,畀你再加完 5P 5X 仲有幾多剩?

咁唔搵 3B 找數,搵沙田往來黃大仙區路線找數都係一個 solution,就算大家覺得唔合理都好亦唔見得無可能發生。反正慈沙線沙田區都有份,而當日 88X 開線三部車到之後慢慢加到而家七部車,實際都係打劫沙田區資源畀藍田油塘,不過係同時做埋單向觀塘返工客咁解(係呀,當日開齋三部車好似一部 85A 一部 281A,另一部唔記得)。咁 88X 係咪當日唔應該開?

咁當然就算唔需要 82X 84M 85A 三變二換慈沙線都好,呢三條線有重疊亦係客觀事實。雖然 82X 同 84M 重疊幅度較大,但 85A 同 84M 小瀝源往來樂富實際亦真係重疊緊,更因為反轉行而搞到呢段幾乎載空,但山上面廣源邨又唔可以唔做,廣源立場亦肯定係想直上大老山出九龍。82X 併 84M 可以係一個 solution,85A 分屍畀其餘兩條食晒亦可以係一個 solution。82X 84M 尤其後者仲有明顯逆向客源,但 85A 無

呢組線坐擁比實際客量更多資源係事實,問題只係點搞。唔需要透過佢地籌旗開慈沙既話,搞完呢幾條線剩餘資源就會係收歸國有,最後可能係去左富蝶或者泥涌咁囉
fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2023-11-17 22:53 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2023-11-17 15:00
就算89B做左既縮短甚或日後有機會取消既
要對80X有幫助個前題係起碼都要輕輕加返班
如果唔係只會按比例地 ...

其實 80X 帳面上仲有九部車,佢地有心做既話非繁想做返廿分班其實好容易

但佢地好明顯睇準非繁無乜客,唔加班都夠載有餘,收起幾部車畀車長抖耐少少倒走幾個客都仲蝕少D

80X 作為秦石同沙角唯一大老山線,本來係有一定戰略意義,但客源狹窄亦係事實。條線而家下繁仲 keep 到十分鐘一班,已經算係咁

評分

參與人數 1aPower +3 HugeC +7 收起 理由
流星☆雨 + 3 + 7 唔加班都夠載有餘

查看全部評分

1181174166 發表於 2023-11-17 22:57 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2023-11-17 22:45
唔係我啞左,而係對住你呢款態度,我無乜興趣同心機花時間逐點回應

不過我同意慈沙線唔一定要搵 82X 84M  ...

咀臉?
自己講一半,責任不在我方,呢個咀臉好呀
殺3B開慈沙又好長深荔又好,一直迴避5X/P開辦可能性
畀人鬧講到人哋畀人鬧倒返轉哂啲嘢嚟講
流星☆雨 發表於 2023-11-17 22:57 | 顯示全部樓層
1181174166 發表於 2023-11-17 01:21
最似主幹線嗰條叫81C?個班次比86C好啲不過都唔夠做
呢樣嘢引伸出嚟係收費相關問題,比如雙向分段車上設備
...

81C 行主幹道唔代表係主幹線,
反而對比之下 86C 之於 86A , 80K 之於 88K , 48X 之於 40X 43X 47A , 82X 之於 84M 更加似係主幹線

雙向分段?沙田區內分段收費都亂到七彩,而且都係 87B 殺 281M 先有得雙分喎...
只能説,對外線做區內客係九巴想要嘅嘢,但九巴無任何意欲做返街坊價俾區內客

個人認同密車轉疏車應該盡量避免,或者盡量唔好咁疏,
但現時標準而言,能夠keep非繁20已經相對唔係咁悲觀了,當然做到非繁最疏15就更理想同可接受程度好好多。
趕客路上 理_得你
1181174166 發表於 2023-11-17 23:01 來自手機 | 顯示全部樓層

流星☆雨 發表於 2023-11-17 22:57
81C 行主幹道唔代表係主幹線,
反而對比之下 86C 之於 86A , 80K 之於 88K , 48X 之於 40X 43X 47A ,  ...

所以巴士公司嘅取態同外國主幹線模式根本唔夾
不過傳教士繼續帶大家100的理想世界,鬧緊人喎
YY487 發表於 2023-11-17 23:02 來自手機 | 顯示全部樓層
1181174166 發表於 2023-11-17 23:07 來自手機 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2023-11-17 23:02
根據你嘅老牌大線論
因為會令老牌大線5C減班,所以5XP唔可以全日令慈尖有快車
同理

長深荔需求高
慈沙有戰略性,好似係
一密遮三醜

竹園無啦啦中槍,2P搶2F隻字不提
2F唔滿足慈雲山但可以20-25方便收車
S3BL100 發表於 2023-11-17 23:10 | 顯示全部樓層

1181174166 發表於 2023-11-17 22:57
咀臉?
自己講一半,責任不在我方,呢個咀臉好呀
殺3B開慈沙又好長深荔又好,一直迴避5X/P開辦可能性

調返轉我唔知你點解咁執著 5X 5P 就真

九巴無乜意欲 5X 5P 加時係一件事,慈雲山的確有好多野值得同應該做,但我唔認為 5X 5P 係頭兩位甚至頭三位囉,總有優先次序