hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴84M、284減班
開啟左側

[服務調整] 九巴84M、284減班

天空之神 發表於 2023-11-19 21:33 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2023-11-17 23:23
或者咁講啦,如果慈沙線可以由沙田個 pool 抽四部車搞掂,咁 3B 斬線(或者 3B 3M 21 三合一之後)慳到既 ...

抽沙田車,做沙田人唔會去既地方已經輸左

如果調返轉,89 改上慈雲山

88X 改觀塘特快

另開沙田 - 藍油全日特快

就會有人接受
.
S3BL100 發表於 2023-11-19 21:57 | 顯示全部樓層
psypericarp 發表於 2023-11-18 16:24
如果講到殺條線去開慈沙線,如果有咁既需求老九晨早開左,我只係睇得到某版友顧住自己利益去行。講真,為左 ...

其實我諗呢度好多人都知道九巴今年係有交過一條慈沙線上 RPP,但係因為其他原因而搞到連 RPP 都上唔到

地區人士要求拉 286M 上山,九巴唔制,但佢地肯畫條入到巿中心既慈沙線,其實都知咩事

不過你岩,慈沙線唔一定要 85A 換,聽日同大家講 89B 客量好差,直接取消左佢,然後換慈沙都仲得,亦唔係事必要補償畀有鐵路同其他替代品既黃大仙同鑽石山。不過都係果句,咁唔代表 85A 有運行,條線一樣都係無前景,第時再縮減服務,車可能調左去第二個區,唔一定留喺沙田
fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2023-11-19 22:03 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-11-19 21:33
抽沙田車,做沙田人唔會去既地方已經輸左

如果調返轉,89 改上慈雲山

慈沙線一定係行大老山好好多,起碼打通成抽新界東轉乘,而且有條件一程過做埋石門同小瀝源工業區

慈雲山係咪沙田人唔會去,又未必,其實地區性質都係同樂富九龍城分別唔太大

反正河東都無咩新線值得開,留返幾部車遲早都係收歸國有,經大老山慈沙線起碼 hold 住幾部車抽唔走。如果真係要咁計數,其實 88X 當日都唔應該開線就真

至於 89,個人認為最盡係縮樂華,減四部車再連同 80M 變兩味慳到出來既車,畀 88X 拆兩條,但做觀塘果條好可能要做循環,觀繞直飛成業街休憩公園再返火炭,先夠車咁玩,然後仲要 80X 拉上新田圍。始終 89 呢條線有自己包袱
S3BL100 發表於 2023-11-19 22:22 | 顯示全部樓層

1181174166 發表於 2023-11-17 23:48
3X喺有旺角小巴之下係咪比5X/P有潛力或者需求,呢個留低一個疑問而3B/21合併,會諗10係咪要加入重組一份 ...

不如咁講啦,慈雲山除左 3D 116 之外都無乜邊條對外線走線正常,廢線就好幾條,無疑係有好多改善空間;但 5C 呢條大線亦唔係無用,亦唔改得

如果再早多十年甚至五年,經濟活動高度集中傳統商業區果陣,你問我,我一樣係會認為慈雲山按先後次序應該係 3X = 5X > 302 > 2P > 新界線

但經濟模式、通勤模式唔同左,尖沙咀尤其尖東今非昔比,連大線 26 晚間出佐尖都可以減到 30 分一班,開多條特快線去本身有全日線覆蓋地區真係唔見得比起開線去有需求而無直達線地區來得重要。今時今日我心入面既優先次序會變左 2P > 302 = 慈沙 > 3X >= 5X

我好多年前都已經諗緊橋點樣做 3X 5X 全日,當時已經有人問 2F 同樣好慢,點解唔加快往來深長荔車程,仲未計富山無車坐

而上面呢個先後次序,其實就算去到 3X 已經肯定要由黃大仙區非慈雲山路線籌旗,例如將條 11 縮返落黃大仙兼減到下繁最密 15 分一班,加幾部車落 3C 畀 3X 開半全日咁囉。但 3X 回程雖然車程差過 5X 好多,但去程唔係,而且幾乎肯定比 5X 去程有用

不過咁,雖然 5X 係 5C 支線,但想擴展服務亦唔係事必要由 3B 個 pool 去抽車,今日我斬 3B 優先做其他野唔代表封死 5X 日後擴展服務後門。正如 3X 雖然係 3C 分支,但開線 day 1 本身係抽 3B。開分支線或者加強服務最後由同區拆東牆補西牆,根本係家常便飯

我從來唔反對 5X 5P 加強服務。但再討論擴展服務時段之前,係咪應該首先執靚班次?與其一條開 18 分班一條開 15 然後搞到 1818 1820 隔兩分鐘開一部 5P 一部 5X,1835 1836 又隔一分鐘開兩部,係咪應該 1800-1930 全部開 10 分一班,5P 5X 梅花間竹咁開,拉返勻佢?衰D講句,而家根本係做低載客率

另外就係 3B 3M 21 三合一慳到車數比起就咁殺 3B 多好多,21 自己都唔好景,都有需要研究點樣重組。雖然某程度上的確係搵緊彩雲笨,但彩雲處境好過慈雲山唔少,去旺角同尖沙咀都有走線正常 26 27,近年又受惠將軍澳同安達臣而多左 88 214 同 290 系,就算搞佢地都唔見得好需要特登補償
巴士的膠 發表於 2023-11-19 22:40 來自手機 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2023-11-14 14:19
梗係keep亞公角尾站啦

一係85M拉樂富

點解唔可以係85M飛亞公角街、俾返少少空間84M?
巴士的膠 發表於 2023-11-19 22:57 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2023-11-19 22:22
不如咁講啦,慈雲山除左 3D 116 之外都無乜邊條對外線走線正常,廢線就好幾條,無疑係有好多改善空間;但  ...

21對彩雲無乜用,但3M唔可以攞走,因為醫療教育基本上跟得黃大仙區就有好多特定需求,反而應該用3M解決下聖母醫院嘅對外交通,例如唔入慈北改為圍住慈雲山循環。

沙田就算有車慳到出嚟,都有唔少值得同需要做嘅線,尤其過幾年火炭人口越來越多,就未必會繼續同源禾、市中心共用路線,到時唔好話慈沙,88X都可能要再拆。
1181174166 發表於 2023-11-19 23:05 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2023-11-19 22:22
不如咁講啦,慈雲山除左 3D 116 之外都無乜邊條對外線走線正常,廢線就好幾條,無疑係有好多改善空間;但  ...

2F咁嘅情況,繁時特快還可以,非繁慈雲山特快就唔樂觀
98E都吹到咁多版,係咪298C就要全日?
無鐵路競爭都出唔夠客,畀條線富山就無大問題,山上拎兩條線咪就係30+30起跳,橫頭磡受累

3B同5P/X唔係直接關係,不過5X/P又抽返邊條?
3B當抽去長深荔/沙田,喺3C/2F/2P抽返轉頭?就咁睇牌面都係5C高
退到5C嗰三架加班車袋唔穩都算,最後會唔會嘔突?
機率唔算好高但係呢個又食又拎嘅結局,可能性亦唔低

21就忽發奇想26/26X一併搞,不過有時間再諗
係諗辛辛苦苦殺3B又整條上慈雲山同5C爭啫

沙慈就無好嘅諗法
天空之神 發表於 2023-11-19 23:09 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2023-11-19 22:03
慈沙線一定係行大老山好好多,起碼打通成抽新界東轉乘,而且有條件一程過做埋石門同小瀝源工業區

慈雲山 ...

要收車,仍然係要收車

我唔明點解 89 要去樂華

無原因開多一個萬劫不復既地方出黎
.
天空之神 發表於 2023-11-19 23:10 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2023-11-19 22:40
點解唔可以係85M飛亞公角街、俾返少少空間84M?

點解要富安慢兜?

286M 都減到 2 班已經無可能再郁 85M
.
ATH1 發表於 2023-11-19 23:23 來自手機 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2023-11-19 23:10
點解要富安慢兜?

286M 都減到 2 班已經無可能再郁 85M

要快有89D 要平89D幾毫有85X