hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴84M、284減班
開啟左側

[服務調整] 九巴84M、284減班

10598C 發表於 2023-11-21 22:09 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2023-11-21 20:58
我一般 rule of thumb 會睇兜耐左時間能否因班次增加而抵銷,然後再睇慳到幾多部車

83X 食 80X,行車時 ...

除非九記想死攬觀塘道路 quota 比廢線,否則減走並非毫無益處
巴士的膠 發表於 2023-11-21 22:29 來自手機 | 顯示全部樓層
我一般 rule of thumb 會睇兜耐左時間能否因班次增加而抵銷,然後再睇慳到幾多部車

所以重點係89B出觀塘並唔慢,尤其係秦石、新翠。所以減走一條一定係減走快得滯唔夠客嘅80X。

沙田同荃葵雖然都係新界,但跨區線本身就唔係好貴,即使俾全費都係有人見車照上,例如美田-顯徑,正常理解係美田去顯徑坐286X,回程坐80,但實際情況係有部分人都係照搭市區方向區內落車。

85A一車做幾水客情況有如82K,有啲線係擺明蝕錢都當社會責任做。話時話89S去水仔都無咗下文。
1181174166 發表於 2023-11-21 22:30 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2023-11-21 20:52
咪住先,而家邊個要全日先?

當日出過文件話鐵路通車後 5X 做半全日,但隔左成三年都無做,九巴想唔想做 ...

16X 60分鐘一班個結論係,人呢?
又咁講啦拎2P出嚟你都撐2F要keep住20分鐘一班,不過開2P就一定唔會,30+30又會係佢哋想要?
埋單唔收歸國有可能2P同5X一齊做都夠,不過2B/F/P三條線鬥爭,你慈雲山自己玩爛又係唔關我事嘅
11做到幾尖?5X做到幾佐?你啲大區講大到一個點喎

你個比喻又想點呢?
七點直播比賽又好,下晝食完自助餐唔肚餓又好啦,唔好將你嘅理想套落人哋度

12Lane 發表於 2023-11-21 22:49 來自手機 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2023-11-21 21:53
咁唔只89
好多路線都係咁

咁講,80班次又真係衰唔過89。
一來80多好多區內客撐。二來80唔近鐵嘅地方太多,隆亨徑口、顯耀雲叠、美田林都完全唔係地鐵站步行範圍,但89除左文化博物館同新田圍,由希爾頓打後到瀝源全部係沙中天橋陣可達範圍。所以89算係咁啦、同鐵有力一戰唔敢講,但至少都有自己客路,仲要呢班友係本來可以走去搭鐵,而佢再由20搞到30就真係直接去晒鐵。

就講夜晚晚飯後時段番入沙田班次,除左89D,80、89已經係淨低兩條做到廿分以下一班嘅線,其他一概20-30,但我又覺得好難怪,唔計89B 74A,講緊成個沙田區六七十萬人8條線出入觀塘(唔計88),都做到每條唔過30,當邨巴睇其實收貨啦。大家成日講嘅線王74X、277X,只不過係人地serve嘅人口基數夠大,屯門搞左四條全日出黎每條閒時班次咪一樣唔算密,不過人地價錢牌靚,用多一倍行車時間但收嘅車費唔止多一倍。

12Lane 發表於 2023-11-21 23:19 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2023-11-21 21:07
門口有紅梅谷路巴士專線入隧道,如果唔係城隧、青沙本身暢通,連去荃灣都可以行獅隧龍翔道。 ...

咁而家獅隧的確麻麻,但將來獅隧三線/T4路通,紅梅谷果面壓力就細好多。到時就要再諗下迷信大老山轉乘概念係咪真係work,而本身大老山呢一刻已經唔係好,轉車站泊位少、車龍長。

不過等得呢八年十年我怕到時獅隧堆線已經比人重組cut晒了。

巴士的膠 發表於 2023-11-22 00:15 來自手機 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2023-11-21 23:19
咁而家獅隧的確麻麻,但將來獅隧三線/T4路通,紅梅谷果面壓力就細好多。到時就要再諗下迷信大老山轉乘概念 ...

同樣紅梅谷尾站,左轉飛公路去大老山都唔會快過行獅隧,仲要獅隧可以合理時間黃大仙掃到觀塘,大老山唔得。

大老山呢個問題係只要個區客底稍差就會現哂形,包括但不限于80X/89B同89C/286M。

根本你揸住架私家車,由第一城去彩虹,行獅隧同大隧個行車時間都係差緊幾分鐘,去到沙乙已經係相約,大圍係無誘因去玩大老山轉車,佢玩返自己個八爪魚轉車站就得。
sq285 發表於 2023-11-22 08:48 | 顯示全部樓層

你不如自己坐一次逆向垃圾時段嘅80X先啦,快就快喇,見到嗰啲慘不忍睹嘅乘客量你可能會改變主意

唔好話成個非繁喇,就一早一晚逆向,80X無必要以獨立路線存在,好似對家967唔做下繁出城由969兜埋之類
康城、啟德、皇后、屯門,冇一個唔係錯誤
12Lane 發表於 2023-11-22 09:15 來自手機 | 顯示全部樓層
sq285 發表於 2023-11-22 08:48
你不如自己坐一次逆向垃圾時段嘅80X先啦,快就快喇,見到嗰啲慘不忍睹嘅乘客量你可能會改變主意

唔好話成 ...

所以咪話,逆向車同89B合併已經可以最簡單解決問題,至少慳番逆向時段一個鐘兩班車,不過都係要睇實際車務運作上慳唔慳到車。
不過有啲人個腦淨係得自己啲離晒地啲rules,邏輯係難理解啲;用83X唔係唔得嘅,不過佢本身朝早逆向都係短線車,將佢拉得太遠加得太多行車時間好似又唔係有太大效益。
S3BL100 發表於 2023-11-22 09:32 | 顯示全部樓層
sq285 發表於 2023-11-22 08:48

唔好話成 ...

我唔係唔知條線非繁同逆向客量有幾唔掂,而且條線非繁唔掂唔係屯馬全通之後既事,講緊十幾廿年前兩繁單向仲爆到七彩果陣已經係咁。否則點解當年九巴會提過非繁 89B 食埋 80X 果份,又提過 80X 部分時段改行觀塘山?

但我關注既唔淨係而家有幾差,而係替代方案係咪真係可以提高成本效益,係咪真係可以蝕少幾多,暫時睇就唔見得

老實 83X 拉去秦石,博康起計行車時間都贏唔到 89B

問題係 89B 唔縮都縮左。況且當日沙乙博往來觀塘乘客都好明顯 buy 80X 多過 89B 好多,當日種下既因亦局限左而家可能性。

我個人就認為條線無得大搞,頂多係延遲觀塘頭車、提早沙田尾車之類。而且又咁講,80X 已經係成條沙角街 47X 同 287X 以外存在價值最高跨區線,沙乙博仲衰過 80X 既跨區線唔係無;問題根本係成個區都無乜運行,廢線太多,但真係要搞人都要 pick your battle
fb.com/scientisthk2usa/
SE7378 發表於 2023-11-22 09:38 來自手機 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2023-11-21 22:09
除非九記想死攬觀塘道路 quota 比廢線,否則減走並非毫無益處

如果 80X 直接變兩味,平日秦石開 06:00-11:00,觀塘開 17:00-22:00,
然後假日就秦石開 10:00-18:00,觀塘開 16:00-22:00,
其餘時間叫乘客搭 88X 或屯馬綫,會唔會好過拉埋 83X 落水?