hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有車長以為聯營路線是不同車費
開啟左側

[經歷分享/報告] 有車長以為聯營路線是不同車費

lsc04d11 發表於 2023-11-20 08:16 來自手機 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2023-11-19 22:12
月票其實係唔會直接增加公司盈利﹐隨時會減少收入。
以城巴自己講到咁窮﹐當然唔會出月票啦。

應該話  未有月票前 你揀城巴九巴搭 完全可以自由按需要選擇
揀左月票 通常就揀死某間公司

所以
尤其新巴冇左後 城巴係完全冇理由去整張不過海只限港島嘅月票  原因就會係你講嗰個

去九城競爭大嘅區域 就唔同講法
原本可能一個月搭城巴200蚊 九巴600蚊 個客就計計下會買九巴 城巴就會咁樣失去了200
倒番轉假如城巴出月票(同九巴同價咁講先啦)  九巴嗰600蚊就會轉移左俾城巴 然而個客每次出市中心就會搭50M 屯門站經天橋行過去喇

所以九巴揀皇后山仲有得玩三送一 就係想令到原本可以城巴收嘅錢變自己收
菁田和田唔再玩 可能就係多左條K54囉........
換個case黎講 如果十四鄉真係一條九巴都入唔到去既話(當然居民行出去搭99係例外啦)  城巴就更加冇理由會出月票 因為係咪都我袋  
唯一城巴會出嘅理由 就係只keep馬鞍山同沙田線全日 然而其他三條根本唔想全日 因為接駁段嘅錢大多數都係港鐵收到 但......港鐵正正有自己月票出到市區,而城巴冇全日對外月票又冇吸引點

講黎講去 城巴都係唔適宜出月票

講番架車”飛站”問題  車長要有時間俾你見到”我架車行緊黎”我先有機會截嫁......?  
hokwanlam 發表於 2023-11-20 21:25 | 顯示全部樓層

月票某程度上係一種無型資產,增加既並唔係好直接既收入什至cash,
而可以係好簡單街坊一句說話,喂九巴出月票喎,係咩幾錢架 800蚊囉,
下800蚊咁貴?咩呀,800蚊一個月搭哂全九巴線仲有龍運喎,去邊都得喎,
又係喎,搭多幾程都唔洗計住計住啦,

概念等同地鐵兩蚊機,積分換車程一樣,
點解地鐵要係中環個條行人扶手電梯隔離/和富中心整部機,又搵少左錢又要哂錢保養部機,
位位搭一程扣兩蚊喎,一日兩轉每轉廿蚊計,等於回程九折,
分分鐘擺哩啲機係要請多幾個station mains既技工/技術員去睇住部野,
點睇都蝕過唔擺,啲客用番正價搭車咪仲賺,點解又要搞,仲要賣埋廣告?

坐車金額自然會高過月票的售價,哩啲係我地做乘客諗既啫,
操盤數個個,點解係800,唔係900/1000/500?
太多因素影響住哩個價錢,唔係好單純地,

我搭得多,巴士公司就會賺少左
roquelcm 發表於 2023-11-20 23:37 來自手機 | 顯示全部樓層
其實應該係,以往城巴同新巴聯營過海線收費唔同,造成嘅錯覺就真,例如110同102分段,10.9同11蚊分別,誤以為依家九巴同城巴收費唔同
shakugan2005 發表於 2023-11-21 00:19 | 顯示全部樓層

roquelcm 發表於 2023-11-20 23:37
其實應該係,以往城巴同新巴聯營過海線收費唔同,造成嘅錯覺就真,例如110同102分段,10.9同11蚊分別,誤以 ...

110同102係兩條線, 依種兩條線唔同收費既情況係獨營108/603一早已經出現, 依家係同一條線都要睇九巴定城巴
James116 發表於 2023-11-21 00:19 | 顯示全部樓層
rusf101001 發表於 2023-11-20 02:23
出絕招直接係路中心截佢好過,車都走埋冇仇報
最憎424

路中心截危險咗啲,唔值得為咗咁樣冇咗條命,我通常知道要被飛站時候,攞個電話出嚟錄影tcu算

已經試過好多次
有一次比架8P 424走咗,走咗架車就運櫈,埋站嗰架冇位坐
仲有一次606,682一齊到,後車606直接飛站, 有冇諗過去興華嘅人

樓主| ricky 發表於 2023-11-21 10:12 | 顯示全部樓層

月票係九巴一次過向客收晒一舊錢,佢可以用嚟再投資,唔會做蝕本生意。

城巴網絡分散,覆蓋港島、西九龍、將軍澳、啟德、皇后山、和田/菁田,各範圍之間好多都無城巴路線連貫。

前荃葵青區居民
 樓主| ricky 發表於 2023-11-21 10:13 | 顯示全部樓層

hokwanlam 發表於 2023-11-20 21:25
月票某程度上係一種無型資產,增加既並唔係好直接既收入什至cash,
而可以係好簡單街坊一句說話,喂九巴出 ...

如果無政府交通費補貼,我諗買開月票的人會縮。

城巴都有獨市位,例如薄扶林道,無論點都要在堅尼地城或香港仔搭一程城巴駁腳。
前荃葵青區居民
61233 發表於 2023-11-21 10:42 | 顯示全部樓層
AVBWU291 發表於 2023-11-21 11:52 | 顯示全部樓層
hokwanlam 發表於 2023-11-20 21:25
而可以係好簡單街坊一句說話,喂九巴出 ...

price elasticity,當然唔淨係咁簡單,但呢個基本 concept 都可以解䆁到。其實同地鐵學生半價差唔多。

將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
hokwanlam 發表於 2023-11-21 12:12 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2023-11-21 10:13
如果無政府交通費補貼,我諗買開月票的人會縮。

城巴都有獨市位,例如薄扶林道,無論點都要在堅尼地城或 ...

本身有變冇既話,對於哩類預繳式消費係一個負面影響,
每次搭車先俾咁樣逐啲逐啲搣個感覺比較好係真既,
二黎個自由度高啲,又唔洗好似追target咁要洗夠800蚊去回本,
所以我先提議過係咪出一張平價版月票,
不過800蚊係咪只係岩岩夠回本,
根本冇空間再減,咁哩樣就交番俾巴士公司去睇