hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴機場暢達路巴士站重新安排
開啟左側

[其他] 城巴機場暢達路巴士站重新安排

樓主| AVBWU291 發表於 2023-11-22 18:53 | 顯示全部樓層

thorchan 發表於 2023-11-22 18:41
機場島巴士線真係機管局有話事權,運桔係要另外同佢傾。呢樣野運桔係有同區議會提過。 ...

係會一齊傾,但 AA 冇絕對話事權,某程度上只能反映意見、作出建議。
將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
thorchan 發表於 2023-11-22 19:06 來自手機 | 顯示全部樓層
AVBWU291 發表於 2023-11-22 18:53
係會一齊傾,但 AA 冇絕對話事權,某程度上只能反映意見、作出建議。

唔係一齊傾。運桔已經同區議會講明係「另外」同AA傾,區議會只能夠由運桔方面得知AA的建議。而區議會巴士路線小組的所有會議AA並無列席。
thorchan 發表於 2023-11-22 19:18 來自手機 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2023-11-22 18:48
同佢傾同有無有「最終話事權」係兩件事,再講如果機管局真係咁大權力,點解機場巴越行越慢呢樣嘢機管局係 ...

可能機管局覺得唔係問題,又或者機管局收到的feedback並無反映到實際問題,離島自己真係話到事的,真係得嗰幾條無入機場島的E線。
s3n370 發表於 2023-11-22 19:28 來自手機 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2023-11-22 10:48
同佢傾同有無有「最終話事權」係兩件事,再講如果機管局真係咁大權力,點解機場巴越行越慢呢樣嘢機管局係 ...

越行越慢大多數係因為兜多幾個站。
頭站係慢佐,但係對新加嘅果幾個站嘅客係好事。
對本業係地主收租佬嘅機管局,可能拍手歡迎添。
brianso198 發表於 2023-11-22 19:29 | 顯示全部樓層
thorchan 發表於 2023-11-22 19:18
可能機管局覺得唔係問題,又或者機管局收到的feedback並無反映到實際問題,離島自己真係話到事的,真係得 ...

你估機場員工無其他渠道反映交通問題?

唔好講咩S1同S52呢兩條日日畀人拎出黎討論, 就連S56都係

我同意機管局係可以反映意見, 不過如果最終決定權係佢度既話, 你估東涌北會唔會有咁多E車行呀拿?
YY487 發表於 2023-11-22 19:35 來自手機 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2023-11-22 19:36 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2023-11-22 19:28
越行越慢大多數係因為兜多幾個站。
頭站係慢佐,但係對新加嘅果幾個站嘅客係好事。
對本業係地主收租佬嘅 ...

兜多幾個站個個慢左固然係問題不過商場管理局出聲都無用, 因為最終決定權係運輸署度

運輸署話要做, 商場管理局如果有得反對既話, 先唔講A車問題, 點解佢容許堆E車行東涌北?
甚至乎S52 S56減班搞到半永久咁

brianso198 發表於 2023-11-22 19:37 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2023-11-22 19:35
而家有外勞,商管局都費事理你哋

外勞?

以我所知而家都只係in緊人, 真係用到都唔知搞幾耐

仲未計佢只又想派錢塞住機場員工把口, 點計條數都未計掂

s3n370 發表於 2023-11-22 19:47 來自手機 | 顯示全部樓層
thorchan 發表於 2023-11-22 11:18
可能機管局覺得唔係問題,又或者機管局收到的feedback並無反映到實際問題,離島自己真係話到事的,真係得 ...

衰D講句係巴迷先至將行車時間睇到天咁大。
甚至拎最快圈速黎J。
(同埋個別板友一講到運吉機管局就兩者上哂身指點天下)

現實上D客對時間無巴迷咁敏感。
巴士公司本住資源運用,係會較為著意整體行車時間。
問題係公共交通本質就係服務大眾,
兜到嘅新客多過跌走嘅客同埋多佐嘅成本,點解唔做?

機管局向來嘅通告同公開資料,都係著重方便旅客同機場員工。
就咁睇响市區兜多幾位,明顯係方便過快多幾分鐘。

凱婷直頭只係走程序,唔通巴士公司睇啱市有得分,睇錯市就要扣糧咩。

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
James116 + 2 + 10 給你一個like

查看全部評分

m_rd08 發表於 2023-11-22 19:54 | 顯示全部樓層

龍運通告: