hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴機場暢達路巴士站重新安排
開啟左側

[其他] 城巴機場暢達路巴士站重新安排

brianso198 發表於 2023-11-22 19:55 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2023-11-22 19:47
衰D講句係巴迷先至將行車時間睇到天咁大。
甚至拎最快圈速黎J。
(同埋個別板友一講到運吉機管局就兩者上 ...

呢句說話套用到機場身上唔係好適用

佢地主要唔想係個機場島浪費太多時間不斷無限兜
但而家巴士公司行為完全唔係咁樣

而家係進化到有A車繁忙時間機場開車七個字都離開唔到大嶼山

市區慢佢可以去到市區先轉車, 呢班人一向都係咁做

s3n370 發表於 2023-11-22 20:50 來自手機 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2023-11-22 11:36
兜多幾個站個個慢左固然係問題不過商場管理局出聲都無用, 因為最終決定權係運輸署度

運輸署話要做, 商場 ...

我懷疑運輸都未必太在意某D線快佐定慢佐,as long as巴士公司走啱程序,
同埋唔會惹來太多投訴---可能係太多唔同乘客嘅投訴先至係問題?
 樓主| AVBWU291 發表於 2023-11-22 20:57 | 顯示全部樓層
thorchan 發表於 2023-11-22 19:06
唔係一齊傾。運桔已經同區議會講明係「另外」同AA傾,區議會只能夠由運桔方面得知AA的建議。而區議會巴士 ...

你理解能力有問題?運吉同商場管理局一齊傾有啲乜問題?點解 AA 又要同區議會傾?AA 喺區議會有席位?交通議程喺區議會角度關 AA 咩事?

將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
s3n370 發表於 2023-11-22 21:12 來自手機 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2023-11-22 11:55
呢句說話套用到機場身上唔係好適用

佢地主要唔想係個機場島浪費太多時間不斷無限兜

都係果句,兜到嘅新客多過舊客,對佢哋黎講咪唔係問題囉。

正如我都講過好多次,當年A31出城改經人工島同兜綠楊後,
我自己都用腳投票改搭機鐵。
黎到呢度不得不認我自己都係睇幾分鐘大過天嘅交通迷。
問題係更多嘅常客唔係咁諗,A31以至其他線仲越做越有喎。
brianso198 發表於 2023-11-22 21:21 來自手機 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2023-11-22 21:12
都係果句,兜到嘅新客多過舊客,對佢哋黎講咪唔係問題囉。

正如我都講過好多次,當年A31出城改經人工島同 ...

我會話,機場員工嘅power根本無街客咁大係好正常
最大原因係機場員工坐車太時段性

偏偏最多機場員工坐車時段,兜入港珠澳overall唔係真係好多客

反而博覽館呢個位真係有生意仲要唔係差
你估機場員工私底下無人鬧過咩,係敢怒不敢言咁囉

結果大家睇化哂,A車要坐就坐要唔坐就唔坐
而家博覽館意外做咗造皇者,衰啲講機場員工有得揀坐機鐵但博覽館有啲位行去坐機鐵太遠

反而港珠澳幫唔到儲客仲要趕咗一部分員工客走

所以我先唔明點解呢度啲人咁鍾意乜車兜入港珠澳,尤其機場員工繁忙時間
而家潑咗出去嘅水收唔返,機場管理局唔做嘢就咩都無得做㗎啦

thorchan 發表於 2023-11-22 21:59 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2023-11-22 19:29
你估機場員工無其他渠道反映交通問題?

唔好講咩S1同S52呢兩條日日畀人拎出黎討論, 就連S56都係

隨時就係機管局拍板俾E車入東涌北而唔俾入滿逸。唔係E32的持份者之一的葵青企硬,當年E32隨時一早入埋去添。

GU9338 發表於 2023-11-22 22:03 來自手機 | 顯示全部樓層

thorchan 發表於 2023-11-22 21:59
隨時就係機管局拍板俾E車入東涌北而唔俾入滿逸。唔係E32的持份者之一的葵青企硬,當年E32隨時一早入埋去 ...

其實得把口毫無證據,閣下算唔算造謠誤導他人?
thorchan 發表於 2023-11-22 22:26 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2023-11-22 22:03
其實得把口毫無證據,閣下算唔算造謠誤導他人?

問題係機管局同運桔傾成點其實真係無人知。老實講,E線入得東涌,AA去一去區議會協調一下,交換意見有乜問題?
逸東入伙之後,求其他E車入松仁路行個圈,運桔有咁耐就Ban咁耐,就算你話機管局無出聲都無人信啦。
又睇返E43啦,北區一直逼宮,到最後咪又係唔俾入機場島。當初北區要的係入得機場島的E線,嘈咁多年都係東涌止步。你話機管局無出聲?唔敢講囉。

GU9338 發表於 2023-11-22 22:53 來自手機 | 顯示全部樓層
thorchan 發表於 2023-11-22 22:26
問題係機管局同運桔傾成點其實真係無人知。老實講,E線入得東涌,AA去一去區議會協調一下,交換意見有乜 ...

無人知傾成點即係連你都唔知啦,咁閣下憑乜亂咁估呢?就憑閣下自己 FF ? 然後就可以吹水作文誤導他人?

定係閣下掌握大量 AA 運吉商業機密連些小實質證據都透露唔到?如果係後者,咁係小弟有眼不識泰山。如果唔係,問題唔係 AA 或者運吉身上,而係閣下。
James116 發表於 2023-11-22 23:24 | 顯示全部樓層

NA4179x賢 發表於 2023-11-22 01:38
旅客唔知結果又係問司機,咪搞咁多屎棍啦

有次搭龍運S1落大雨去到所謂 「一號客運大樓 」 站,有個客問車長, 下個站係咪都去到一號客運大樓有瓦遮頭,個車長答:你鍾意啦