hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴機場暢達路巴士站重新安排
開啟左側

[其他] 城巴機場暢達路巴士站重新安排

James116 發表於 2023-11-22 23:27 | 顯示全部樓層

Ohm 發表於 2023-11-22 09:47
都係配合返黃公司唔想人坐E線嘅方針啫,旅客上網搵資料,睇唔到有客運大樓嘅站,可能咪穩陣起見乖乖坐A線 ...

google map 應該都會搵到
thorchan 發表於 2023-11-23 06:03 來自手機 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2023-11-22 22:53
無人知傾成點即係連你都唔知啦,咁閣下憑乜亂咁估呢?就憑閣下自己 FF ? 然後就可以吹水作文誤導他人?

...

你話亂估,但運桔係喺區議會會議同議員講明會同機管局自己傾,呢樣野就真係會議紀錄有寫低(與其他持份者【包括機場管理局】)。
逸東求咗廿年,運桔就一路Ban足廿年,但其實區議會的要求只係兜一兜松仁路就得,運桔一直都係用『大幅增加行車時間』阻止所有提案。但唔好話區議會,連居民都睇在眼裡,知道運桔擺明搵理由唔做。另一方面,E31喺逸東入伙嗰陣就兜入去,就係因為當時E31無做機場島。咁多年以嚟,話機管局無影響就真係FF。
GU9338 發表於 2023-11-23 06:25 來自手機 | 顯示全部樓層
thorchan 發表於 2023-11-23 06:03
你話亂估,但運桔係喺區議會會議同議員講明會同機管局自己傾,呢樣野就真係會議紀錄有寫低(與其他持份者 ...

其實你知唔知 AA 有列席開會同 AA 有阻止 E 線入滿逸係兩樣 concept 黎?你話開會紀錄證明到第一點,咁第二點呢?你長篇大論打完千字文都證明唔到第二點,同吹水唔抹咀有乜分別?
kitarolo 發表於 2023-11-23 07:33 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2023-11-22 19:55
而家係進化到有A車繁忙時間
機場開車七個字都離開唔到大嶼山

A47X於18:05往大埔
(機場>國泰城>珠橋)已經
發生緊咁嘅事,本來仲可以搵啲
無咁兜嘅A線例如A32、A38喺青馬
轉,但該時段幾乎所有龍運青馬嘅A線
都xx:05開出(A43P開18:00)放工想用
嘅例送車尾,屯赤 18:15/20/25 卻有車

唔鐘意做通勤客無問題
但同一時間塞晒去出口
咁樣叫做有決策權都幾難
講得通,將部份線路改xx:10開
近乎零新增之成本,但始終係懶

至於用上面嘅例子A47X特別班
改為國泰城>機場>珠橋已可解決
但總有意見(係唔係機管局?)話停得
珠橋就返唔到轉頭,更是不明所意。
s3n370 發表於 2023-11-23 07:49 來自手機 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2023-11-22 13:21
我會話,機場員工嘅power根本無街客咁大係好正常
最大原因係機場員工坐車太時段性

個人認為係巴士公司想大小通吃啫,
正常想pleased哂所有人就個個都pleased唔到。

又咁講,肯俾錢搭車就係客,巴士公司理得你欣然落疊定係含淚投幣丫。
上邊隨時覺得你睇化佐仲乖乖投幣,仲可以大條道理唔理你感受

唔妥嘅有得轉咪say no轉場。就算力量唔大起碼身體真係誠實先?

(公道D講句,改經大橋兜耐佐係差佐,
但不得不認佢同時係開密佐,去到唔駛睇住個鐘收工,
不過係我唔buy啫---既然都係唔駛睇住個鐘,咁何不跳上機鐵快幾咪返到屋企?)

就算機管局有say ,大橋口岸嘅地皮都係佢管(唔知交通係咪歸埋機管局啦)。又易落到順得哥情失嫂意。
我印象中開橋果下,大橋返工都可以申請機場八仔。
打條鐵份工嘅唔知係張無敵八仔夠照,唔俾申請定係申請黎都無謂?
反而博覽館無資格咁得意?
brianso198 發表於 2023-11-23 08:26 來自手機 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2023-11-23 07:49
個人認為係巴士公司想大小通吃啫,
正常想pleased哂所有人就個個都pleased唔到。

個問題係最近兜果堆車班次係同以前一樣

連A34日日畀人鬧都只係加一兩班車咁大把

原本想大小通吃結果搞到局面更尷尬呢下先慘
尤其最近兜港珠澳果幾條線
s3n370 發表於 2023-11-23 08:45 來自手機 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2023-11-23 00:26
個問題係最近兜果堆車班次係同以前一樣

連A34日日畀人鬧都只係加一兩班車咁大把

無大橋口岸都唔會生咁多A車啦
NA4179x賢 發表於 2023-11-23 08:54 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2023-11-22 19:47
衰D講句係巴迷先至將行車時間睇到天咁大。
甚至拎最快圈速黎J。
(同埋個別板友一講到運吉機管局就兩者上 ...

當你搭開果班車因為加站/兜路面要行多一兩個字時間
硬逼你提早廿分鐘搭早一班車再係公司坐廿分鐘嘅時候
你就會明白行車時間幾咁重要
當然,巴士公司先唔理你有幾可憐,反正班高層/諗果個唔係搭果個

TPCYP 發表於 2023-11-23 09:05 來自手機 | 顯示全部樓層
E41逃唔過被掟落地下嘅命運
JX9097 發表於 2023-11-23 10:32 | 顯示全部樓層

TPCYP 發表於 2023-11-23 09:05
E41逃唔過被掟落地下嘅命運

側側膊 唔多覺