hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴21減班
開啟左側

[服務調整] 九巴21減班

EX-TL 發表於 2023-12-1 14:38 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2023-12-1 13:54
其實 5 仔可見將來都好穩,尤其延長左上富山之後更甚應該拉埋去慈南做埋學校村一帶落山,反正老九都唔想 ...

61X密密搶3B, 係咪要笑ga?

你當鑽石山站係擺設?!
JX9097 發表於 2023-12-1 15:25 | 顯示全部樓層
KE7066 發表於 2023-12-1 13:19
你覺得兜係放棄嘅一種
都已經係同你之前講點都要轉車兩回事啦

兜係其中一個可能性
直接放棄亦係另一可能性
好似呢度討論3B/ 11K/ 21咁
兩種方案都有提及

而就算當九巴揀兜呢個方案
你唔係覺得彩雲上車,先爬慈雲山
再過埋去竹園先落九龍城係「合理」啩?
1+1有時唔一定等於2
JX9097 發表於 2023-12-1 15:28 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-12-1 13:54
其實 5 仔可見將來都好穩,尤其延長左上富山之後更甚應該拉埋去慈南做埋學校村一帶落山,反正老九都唔想 ...

5同203E去到九龍城之後分道揚鑣
好難想像拉5上去會影響到203E啲咩

當然,3C + 3X + 9 + 203E成組線係有問題存在
EX-TL 發表於 2023-12-1 15:45 | 顯示全部樓層

廿幾年前10吞3已經完美示範咗兜上一條路足以倒晒彩雲 彩虹客, 係「倒晒」呀, 嚟到今日竟然有人建議彩雲開兜上一座山.

你要救線唔係唔得, 只係我見到d建議, 唔係原地踏步, 就係倒退服務, 兜多區以為就會多左客, 實情你只係「取消」左人地服務.

取消完d車就送晒畀第二座山, 自己人(彩雲)就要硬食新清迫到死d 26 27, 高峯時段 打風落雨仲要同山上班蟻民迫餐死, 唔係住彩雲都知咁係唔合理啦!

相反, 我會建議21坪石直出太子道東, 幫輕26 27, 你地唔好話26價錢牌好睇, 人地又爬山, 又要行死亡交叉先收緊$7.2, 而27太多客某程度上係有彩雲人.

所以, 你想救21, 係應該將21改行27條路出九龍城, 唔係要兜到2046先出城, 21條路唔駛點塞, 時間穩定, 嫌搶26客太直接, 行協調道做埋啓德簡約公屋+居屋, 客源即時大增, 好過你建議喺老區塘水滾塘魚.

FF嘅嘢唔講太多, 只係有感呢度好似好多人好有諗頭, 但思想停留甚至倒退返去上世紀, 令人有點可悲!!
天空之神 發表於 2023-12-1 16:37 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2023-12-1 15:28
5同203E去到九龍城之後分道揚鑣
好難想像拉5上去會影響到203E啲咩

係應該諗計比更多方法,比一班需要快轉快既人

解決 30 分鐘一班 3B 21 既問題

曾生果種快轉快呢招係屯轉係成功

有咩事隊哂出轉車站洗牌

甚至應該要放棄一種 5 + 3B + 11 + 21 彩虹道鳳德道唔同走線問題

同一個站同一路線出轉車站

.
JX9097 發表於 2023-12-1 16:41 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-12-1 16:37
係應該諗計比更多方法,比一班需要快轉快既人

解決 30 分鐘一班 3B 21 既問題

快轉快,密轉密,仲要係長途車當然成功
但依家問題係市區線本身疏,再加上短途要等轉車真係唔吸引
咁就令到成件事難推好多
天空之神 發表於 2023-12-1 16:51 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2023-12-1 15:45
廿幾年前10吞3已經完美示範咗兜上一條路足以倒晒彩雲 彩虹客, 係「倒晒」呀, 嚟到今日竟然有人建議彩雲開兜 ...

而家仲有 213D 其實彩雲肯行一早走哂出去

3 + 10 好似無咩意思
仲要 10 仔愈做愈頹
去油麻地果班倒埋落地底

個人唔支持 21 兜上鳳德道,
相信兜入彩虹道都只係方便人落黃大仙果一帶
而家條 10 仔真係太廢

支持同地同路
26 27 213D 本身都同路,如果有 同 5C 15 轉乘
相信都會方便到一班唔想等 30 分鐘既客

彩雲果 3 寶都係疏車,趕人出去搭,再減班既惡性循環

評分

參與人數 1aPower -1 收起 理由
EX-TL -1 多謝分享

查看全部評分

.
EX-TL 發表於 2023-12-1 17:10 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-12-1 16:51
而家仲有 213D 其實彩雲肯行一早走哂出去

3 + 10 好似無咩意思

作為巴迷, 幫巴士公司諗著數係正常, 但如果只係幫巴士公司諗著數, 而唔企真·乘客角度取平衡, 呢D建議回你真係嘥時間!!
天空之神 發表於 2023-12-1 17:28 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2023-12-1 17:10
作為巴迷, 幫巴士公司諗著數係正常, 但如果只係幫巴士公司諗著數, 而唔企真·乘客角度取平衡, 呢D建議回 ...

咁都好過你剩係識扣分
你可以唔回應無人迫你回

巴迷好巴士公司迷好

都係要認清事實

九龍城轉車站已經存在,係要諗點樣善用佢

.
EX-TL 發表於 2023-12-1 17:48 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2023-12-1 17:28
咁都好過你剩係識扣分
你可以唔回應無人迫你回

十年前建議九龍五區重組, 大家都諗富豪東方酒店做轉車站, 九巴偏偏想mikiki做, 好!

不過個建議好快就胎死腹中, 轉車站一事亦都擱置, 直至最近先正式上馬, 位置喺番酒店, 設有轉乘優惠$4.2.

然後, 你覺得唔同路線組合要有免費轉乘, 咁冇份嘅又繼續係-$4.2?

呢個轉車站(巴士站)由啓德機場年代已經存在, 通宵路線亦行緊轉乘好多年, 你而家先見到個轉乘站咩?

如果九龍城轉車站係咁重要, 十年前已經正名轉車站, 唔駛擺到最後階段先做嘢!

根本你嫌D線開25/30分鐘一班頂唔順, 有轉車站唔畀免費都會轉, 一係就地底見.

屯馬全通幾年淨係一味減班, 佢又唔會取消線, 因為仲有同對家聯營 獨營線, 你估仲係上世紀見有重疊, 客量又低就改線?!

p.s. 你話人地淨係識扣分時, 諗諗自己講咗d乜嘢先!!