hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴21減班
開啟左側

[服務調整] 九巴21減班

S3BL100 發表於 2023-12-4 23:27 | 顯示全部樓層

1181174166 發表於 2023-12-4 22:52
又發夢
我拉2B同時講咗幾多次竹園特快?
我講得唔夠清楚飛橫頭磡你以為落返九龍塘記得嗎?之後呢?

咁石硤尾你飛定唔飛?飛埋就唔知有咩方法可以補到堆竹園往來石硤尾流水,唔飛就都係同 2F 重疊

你到呢一刻依然唔明白慣常做法係點,唔明白滾雪球、鑿大窿補細窿會有咩問題、點解唔做得。咁我當殺左 6F 就算,我當有 1000 個客受影響,咁 RPP 上面咪直接交代呢 1000 個客可以坐 2E 30X 45 或者 6C 行過去囉

但因為咁改埋條 6C,我當 4000 個客受影響,咁 RPP 除左要寫 1000 個客可以坐 2E 6C 30X 45 之外,仲要寫埋 4000 個 6C 客受影響,叫佢地由長沙灣道行返入元州街

多左 4000 個客受影響,你以為唔使寫落去?因為可以大街落車就唔使寫?份文件點樣可以交代得到,點解為左 1000 個客而要影響 4000 個客?議員見到唔會問?

RPP 一直以來都係受影響人數行先,大街落車係咪方便左都係其次,反而係落車班客去咩目的地,幾乎唔會亦唔需要交代

更何況 41 殺線真係改埋 44 都只係影響欽州街以東一段,而且係青衣居民為主、深長荔居民為副,但就算唔計流量問題,都已經因為滾雪球交代唔到而直頭唔考慮咁做。但因為斬 6F 而搞埋 6C,欽州街以西都畀你祭左旗喎,仲要當中唔少份額係深水埗區居民。你唔係真係諗住同元州街、青山道、蘇屋邨班居民講,行遠左,但大街落車方便左咁益智?

深水埗區肯畀你咁玩 6C 班客就奇

既不合乎重組倫理,亦唔係慣常做法,歷史上無做過類似既野,寫出來都交代唔到、只係製造理由畀人強烈反對,你都係算把啦
fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2023-12-4 23:31 | 顯示全部樓層
1181174166 發表於 2023-12-4 22:54
拆線同本身兩條弱線改組嚟比?

請望下 #215 最後一句,我無其他補充
S3BL100 發表於 2023-12-4 23:37 | 顯示全部樓層
1181174166 發表於 2023-12-4 23:09
只係覺得富山換嘢需唔需要3B/21合併?
反正補完都係得返十三街

你諗住點重組 21 26 先

26X 非繁比起 26 慳到唔夠一班車既時間,但即時無左兩水客,上路尖咀開唔返基本 10-12 分一班就將剩返既客都倒埋落鐵,結果只會係同 34 年前既 13X 14X 15X 一樣,upgrade 完倒蝕,甚至因為行車時間差別更少,效果更差
epsilon 發表於 2023-12-5 00:06 | 顯示全部樓層

3B,11K,21比較的話,3B最唔值得保留直出走線,
慈雲山疊咗5C/P,斧山道疊咗116,5,
鳳德道疊咗11,就算係去九龍城轉車站,
完全可以轉會5,5C/P,11,61X,203E等線。

所以應該首選3B同其他線合併,
兜第二個山頭但保留直出紅土,假如同11K合併,
就可以做埋斧山竹園、斧山東頭流水,
北面總站由擺慈中縮落去擺富山,
就唔加車都夠兜竹園而繼續20分一班,
即係二合一可慳11K嗰6部車。

而21就算不變都明顯客源不足,
最簡單係由5D拉過去彩雲取代,
放棄德福,再微調紅土段循環走線,
可以單邊做到欣榮、傲雲峰,
而5D加1車已夠拉長兼繼續20分一班,
咁樣二合一即係慳到21其中5部車。

至於彩雲單向去新蒲崗寧遠街、
九龍城轉車站空白位,假設彩雲行出
新清搭車唔被接納為合理補償的話,
前者可以用10南行先經崇齡街、爵祿街
再入返東頭村解決,而後者可以
拉213D行舊清落山(早繁隔班行返新清)
兼加個一站限定$5.4分段補償,
兩個小改動都係一車唔洗加。

至於德福總站去紅土洗唔洗拉5A替補,
如果地區有強烈訴求的話咪加1部車拉去,
但5A都可乘機加兩級價上$6.4。

以上重組一樣慳到10-11部車,
又唔會有區/客要被逼兜到天荒地老
先保得住直達車,我認為會好過3B/3M/21三合一。
SE7378 發表於 2023-12-5 01:07 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2023-12-4 21:57
3M + 26M 的確可以做到四順至慈雲山,但本身 21 轉兩味以及 3M 26M 合拼,效益唔及 3B 3M 21 三合一咁高
...

好多年前紅巴提議過 85/85B 合併,但其實都只係加 BBI 俾 85,
並無叫 85 兜多個顯徑圈取代 85B,因為會倒曬 85 火炭至美林嘅客,
3B + 21 道理一樣,雖然時移世易,以前嘅做法唔可以直接同今日類比,
但係正如你所講,21 兜蒲崗村道嘅 agenda 都係進一步兜走彩雲紅土客,
姑勿論本身需求低,彩雲見到架車無啦啦要兜上山之餘仲要九碼止步,
就算擺明放棄,比起直接轉兩味甚或取消,局面似乎會過於難睇,
而且新 21 客源好窄,上面都有版友講咗係好難支撐到全日 20,
你都講過若新 21 表現差嘅話會再進一步同 5D/10 等線整合,
不過點改都會同彩雲 <> 慈雲山有衝突,又唔見得可以直接 omit,
最後分分鐘又要交俾其他線做,咁何解一開始唔直接同 5D 重組或者轉兩味?

P.S. 就算今時今日,紅巴都係直接叫 85B 轉兩味而唔會叫佢同 85 合併。
SE7378 發表於 2023-12-5 01:18 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2023-12-4 22:31
其實 3B 3M 21 三合一比起就咁殺 3B 既好處係前者慳多好幾部車

所以跳出慳車角度,3B/3M/21 合併唔見得係服務有進步,
當年 796B 換 798、692 換 290 系、14C 換 14X 都係一種進步,
但 3B/3M/21 合併對彩雲而言只係製造緊一條拉到九碼嘅 3M,
對富山而言只係一條拉到彩雲嘅 3B 同九碼版嘅 203E,有進步?
當然,做重組最重要嘅目的係減車,呢一點相信大家都認同,
但亦唔係唯一目標,3B/3M/21 合併除咗慳最多嘅車,仲有咩其他優點?
要搵車開慈沙同慈深特快,會唔會有比起 3B/3M/21 合併更好嘅方法?
曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲。
SE7378 發表於 2023-12-5 01:23 | 顯示全部樓層

1181174166 發表於 2023-12-4 21:59
3M擺原本慈北點算?同埋落九碼撐到20分鐘一班咁密?
21上富山又落唔返紅磡
...

慈雲山北 <> 彩虹可唔可以透過 3D/15A 交換總站解決?
曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲。
1181174166 發表於 2023-12-5 07:18 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2023-12-4 23:27
咁石硤尾你飛定唔飛?飛埋就唔知有咩方法可以補到堆竹園往來石硤尾流水,唔飛就都係同 2F 重疊

你到呢一 ...

2B唔飛石硤尾
6C東京街以西可以入返元州街

講慣常做法,5X/P開線抽5C呢啲跳脫你都諗埋出嚟
當預見X6C係抽6C而6F都係繼續擺喺度,殺6F都唔會畀返6C,咁有咩好傾?
你講咗咁多深水埗,土瓜灣紅磡隻字不提,閣下除咗當紅土係提款機之外完全唔諗點當區人搭車需要,你收手啦,拎條3B去發你嘅慈雲山春秋大夢
你恐嚇6C跌落15分鐘一班,計數上殺6F點都保唔到非繁10分鐘一班,減6C要來始終會來
1181174166 發表於 2023-12-5 07:18 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2023-12-4 23:31
請望下 #215 最後一句,我無其他補充

殺唔到嘅咪又係擺喺度
1181174166 發表於 2023-12-5 07:32 來自手機 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2023-12-4 23:37
你諗住點重組 21 26 先

26X 非繁比起 26 慳到唔夠一班車既時間,但即時無左兩水客,上路尖咀開唔返基本  ...

仲諗緊

雖則有版友指出彩虹東轉車不便,但將來東九龍綫對四順客量影響需唔需要去迎戰?
所謂三合一基本上同直接殺咗21無分別,只不過搞著3M,兼蒲崗村道西段多咗條線同5C疊住