hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [建議] 九巴N293 N281東行改經太子站及界限街 ...
開啟左側

[建議] 九巴N293 N281東行改經太子站及界限街

EX-TL 發表於 2023-12-6 17:39 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

為支持政府重振香港夜經濟, 建議兩條九巴通宵路線N293(往尚德)和N281(往錦英苑)改道, 方便太子站 通菜街一帶酒吧消遣人士, 及花墟公園每年一度之年宵花市遊人返回九龍東和新界東, 以增加市民深夜消費意慾.

兩線分別停靠新填地街或奶路臣街(N62月台)後, 改停以下巴士站:
弼街(N73月台)
太子站(N75月台)
警察體育遊樂會
花墟公園
明愛太子宿舍
碧華花園(只限N293)
聖德肋撒醫院(只限N293)
侯王道(只限N293)

途經彌敦道 長沙灣道 白楊街 界限街返回窩打老道/太子道西原線.

N293(往尚德)取消巴士站:
西洋菜南街
旺角站
亞皆老街球場

N281(往錦英苑)取消巴士站:
旺角道
亞皆老街中電
聖佐治大廈

此外, 建議N216(往油塘)及N271(往富亨)加停以下巴士站:
弼街(N73月台)

途經彌敦道 荔枝角道 鴉蘭街 上海街返回旺角道原線.

270S 271S N283 N287維持不變.

原於西洋菜南街及旺角站乘搭N293之乘客, 可改於弼街候車, 或利用現有轉乘計劃, 乘搭N216到九龍城轉車站或上秀茂坪轉乘N293.

原於旺角道乘搭N281之乘客, 可改於弼街候車, 或乘搭N271到九龍塘站轉乘N281, 利用建議增設的轉乘計劃, 兩程車費合共$18.6.

另, 增設N281(往錦英苑)轉乘N271(往富亨)轉乘計劃, 兩程車費合共$20.9, 建議轉乘點: 九龍塘站.

此建議亦方便油尖往界限街之乘客, 利用N216於弼街巴士站轉乘N293.
JX9097 發表於 2023-12-6 21:13 | 顯示全部樓層
搞笑…N293有旺角唔做,做太子酒吧?

就算係要改,都寧願去到旺角道唔入菜街住
先跟1/ 1A上太子站,再跟27落番旺角道入菜街

不過重點係其實冇呢個必要

評分

參與人數 1aPower -1 收起 理由
EX-TL -1 多謝分享

查看全部評分

Peter03145212 發表於 2023-12-6 21:23 | 顯示全部樓層
其實真心想問,夜經濟差係咪真係完全關交通事
 樓主| EX-TL 發表於 2023-12-7 14:11 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2023-12-6 21:13
搞笑…N293有旺角唔做,做太子酒吧?

就算係要改,都寧願去到旺角道唔入菜街住

弼街站位唔差, 加埋近紅燈區的新填地街, 係冇西洋菜南街同旺角站咁靚, 不過呢兩站仲有293S選擇.
JX9097 發表於 2023-12-7 14:22 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2023-12-7 14:11
弼街站位唔差, 加埋近紅燈區的新填地街, 係冇西洋菜南街同旺角站咁靚, 不過呢兩站仲有293S選擇. ...

半夜三更去新填地街見識?
真係大開我眼界

293S做替代有以下問題
一. 293S只有3班車,唔係全晚
二. 旺角出九龍灣/ 牛頭角/ 觀塘/ 下秀都冇咗架車
      (得番紅頂)

評分

參與人數 1aPower -1 收起 理由
EX-TL -1 多謝分享

查看全部評分

樓主| EX-TL 發表於 2023-12-7 14:23 | 顯示全部樓層
Peter03145212 發表於 2023-12-6 21:23
其實真心想問,夜經濟差係咪真係完全關交通事

呢條問題其實同本建議冇直接關係, 不過我可以講下我個人見解: 夜經濟差因為疫情期間習慣唔出街, 市民亦冇以前咁豪爽, 篤下手機又一day.

但係既然政府想搞番起夜經濟, 唔同層面搞d動作, 例如交通方面10月有通宵巴士優惠, 港鐵10點半後出閘搭5送1, 開蓬巴士優惠等, 連少少新talking point都冇, 喚唔起人出夜街, 冇人出街死城咁款, 冇得講夜經濟.

仲有, 呢一版係講交通建議, 其他範疇要點搞唔關呢度事.
 樓主| EX-TL 發表於 2023-12-7 14:24 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2023-12-7 14:22
半夜三更去新填地街見識?
真係大開我眼界

只係「方便」, 唔係揸槍指住你太陽穴叫你一定要去!!
Peter03145212 發表於 2023-12-7 15:13 | 顯示全部樓層
用夜經濟呢個理由,去改呢兩條線係好牽強囉
天空之神 發表於 2023-12-7 17:02 | 顯示全部樓層
放棄先達個站真係倒客
.
 樓主| EX-TL 發表於 2023-12-7 17:34 | 顯示全部樓層

Peter03145212 發表於 2023-12-7 15:13
用夜經濟呢個理由,去改呢兩條線係好牽強囉

就係用夜經濟做理由先容易受理.

不過算啦, 我思維係零舍特別!