hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 49X 修訂班次
開啟左側

[服務調整] 九巴 49X 修訂班次

nokia 發表於 2023-12-12 13:40 來自手機 | 顯示全部樓層

49X只要有車長拉龍,好易令到班次失準,變成拖卡。 反而48X班次相對比較穩定
noname617 發表於 2023-12-12 18:39 來自手機 | 顯示全部樓層
LN9267 發表於 2023-12-12 13:21
https://www.facebook.com/share/p/eHHLP3VwXawrrXZi/?mibextid=dD9HTC

有區議員要求取消或暫緩減班,引述 ...

成日搵埋星期日早上或夜晚,緊係少客啦!加上呢條線經常唔跟詳情表派12.8,兩繁又唔似元朗有by pass走佬好過塞博愛,城隧呢架下繁基本會塞落斜果段,到偉華先可以走慢線直上出口!係都要同青沙匯合車流一齊逼!
noname617 發表於 2023-12-12 18:40 來自手機 | 顯示全部樓層
1234567 發表於 2023-12-11 21:47
48X回車比49X快,亦同49X一樣有流水功能,做密48X係無可厚非

回車快,但d客喜歡49x象鼻山路直去呢段,唔鍾意行和宜合道呢!
tommy14D 發表於 2023-12-12 19:29 來自手機 | 顯示全部樓層

nokia 發表於 2023-12-12 13:40
49X只要有車長拉龍,好易令到班次失準,變成拖卡。 反而48X班次相對比較穩定 ...

所以咪搞到兩班平均嘅載客量先得一半
dubbies 發表於 2023-12-12 19:56 | 顯示全部樓層
noname617 發表於 2023-12-12 18:40
回車快,但d客喜歡49x象鼻山路直去呢段,唔鍾意行和宜合道呢!

而家綠揚新村呢段上山唔係快過和宜合道好多, 特登等49X冇着數

noname617 發表於 2023-12-13 20:18 | 顯示全部樓層
dubbies 發表於 2023-12-12 19:56
而家綠揚新村呢段上山唔係快過和宜合道好多, 特登等49X冇着數

你明唔明白咩叫觀感與實際的分別!用巴迷思維邏輯!咁你慢慢
GZ4031 發表於 2023-12-13 21:21 | 顯示全部樓層

認真寫下自己條番工線

49X 呢三年黎每個禮拜都會搭5 6次, 佢減班係有少少意外既, 雖然客路係趺左, 因為塞車同車程等問題, 大家都答得出既野黎, 不過繁時開8分鐘一班都起碼坐滿企幾個, 就算係甩班拖兩卡, 後車都唔少人, 去到拖三卡先真係出現後車少客既問題

作為頭站既客, 我係好憎佢楊屋道街市之後果段路, 直頭慢到化灰, 明明站唔多, 荃新天地開始計都可以卡足13-15分鐘先見到梨木樹, 觀感奇差
唔少人寫過49X 雅麗珊跟48P停, 直上大河道北就走人, 青衣客既我舉腳贊成, 奈何眾安街實反硬抬, 一黎係轉車站黎, 二黎唔少荃灣客慣左響眾安街叫兩三飛, 甚或死等49X, 雖然並唔係有咁大優勢
正正係咁, 呢條線最食時間果位某程度上佔左佢4成或以上既客量, 打都打唔甩眾安街

不過咁, 呢條線另一個嘔心既位係惠荃路, 又唔順燈, 又成日塞車
本來應該係優勢黎, 眾安街直上城隧, 但唔少次試過塞到連43X 43P 行石圍角食燈都平手
呢點我認為其實係有隱藏走線避開
49X 停完綠楊其實大可以抽出中線, 轉右入廟崗街, 再轉左上城門道出德士古道北 (夠唔夠12.8轉就真係唔知)
呢條走線避開左惠荃路下一枝完全唔順既紅燈, 唔使陪石圍角轉右既車塞惠荃, 亦唔使同轉入綠楊新村既車爭入停車場
不過咁多年都冇人提出過, 唔知係行唔到定點啦

呢條線本來既優勢都不過係荃灣沙田特快, 兩邊流水亦係保佢個位班次既原因
但既然車程愈黎愈慢, 城隧又只會更塞, 就算象鼻山路再快, 都唔會救番起條線
呢家北行既49X 講緊冇塞既, 40分鐘先岩岩到沙田市中心, 如果遇上燈陣同甩左班, 50分鐘都會發生
一個普通乘客, 中你一次當黑仔, 第二次就會諗地鐵
至於作為巴膠既我, 咪唯有拎住張月票搭上山轉249X, 又或者搭lift 上西路轉E42囉, 再唔係既43B 眾安街追番上一架49X 又得
tonio 發表於 2023-12-13 22:22 來自手機 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2023-12-13 21:21
認真寫下自己條番工線

49X 呢三年黎每個禮拜都會搭5 6次, 佢減班係有少少意外既, 雖然客路係趺左, 因為塞 ...

德士古道北入荃錦交滙處喺繁忙時間都多車,有時都要塞好幾分鐘。
dubbies 發表於 2023-12-13 22:43 來自手機 | 顯示全部樓層
noname617 發表於 2023-12-13 20:18
你明唔明白咩叫觀感與實際的分別!用巴迷思維邏輯!咁你慢慢

就係唔係巴迷都開始轉軚 初期用49x追5分鐘內的48x都十拿九穩 而家同時開都有時慢過48x
GZ4031 發表於 2023-12-13 23:15 | 顯示全部樓層

tonio 發表於 2023-12-13 22:22
德士古道北入荃錦交滙處喺繁忙時間都多車,有時都要塞好幾分鐘。

起碼我E42 經驗冇49X 咁差
早繁E42 都係塞1 2分鐘
49X 惠荃路石圍角口果枝都成分鐘, 之後跟隊排綠楊停車場, 如果食埋下枝燈又2分鐘, 再等埋入荃錦, 呢度都洗你5分鐘

當然, 改轉右入廟崗街其實快唔到好多, 充其量都係冇咁嘔心, 如果要真正拆解49X 過長同甩班既問題, 拆線係可能既出路
類似青衣+荃富街+綠楊 > 沙中+火炭/白石角一條
海濱+全條楊屋道+眾安街>49X原線一條

又或者其他連埋48X 拆三條既方法, 好多唔同可能