hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴 793 提早頭車及減班
開啟左側

[服務調整] 城巴 793 提早頭車及減班

gu9434@24 發表於 2023-12-12 23:52 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2023-12-12 22:39
795X先前減咗次,
而家輪到793減。

要搞清楚 上次減班係表列減
實際上都係開緊原本班次(793 15/795X 20)

這次應該係真減
不過呢 793本身都係海鮮價 0-30分鐘周時有
搭開既應該見怪不怪了

GZ4031 發表於 2023-12-12 23:56 | 顯示全部樓層
Togepi 發表於 2023-12-12 23:31
有次夜晚七點幾日出康城搭車返沙田, 797轉798, 我盡我最大嘅耐性死等797(等咗15分鐘左右), 成部車大概有15 ...

你寫既797 轉798 非繁忙時間我真係唔敢教人咁玩, 好似你個case咁, 第一程等, 第二程再等, 夾埋冇左半粒鐘有多地鐵最少都落到彩虹, 未計巴士既車程
仲要睇沙田去邊個位, 如果火炭以北既話, 98 轉觀塘道大老山車海響命中率同價錢應該都平得過797 798 再加一程唔知火車定其他線
如果沙田市中心既就直接同地鐵打
大圍直接可以扯白旗投降咁濟

呢單野, 就算797 做得唔難睇, 798 減好幾次班都夠哂趕客, 更何況797 呢家咁既衰樣?
好難想像屎水做南區差, 做將軍澳都係差, 對家老九再差都勉強叫清楚自己條線做緊咩客, 你最多話佢衰格想谷爆哂運載率
屎水直頭係加資源去將一件垃圾變得更垃圾, 然後倒頭來減班都減唔番齊之前加既車

793 795X 加左幾多車呢條數有冇人答到? 797 拉長又加左幾多? 到頭來將軍澳人口增長, 793 795X 797 又減左幾多次班? 796P 本來有D睇頭又陰成點?

(離題: 諗諗下青衣南堆特快比九巴做都唔係想像中咁慘...)
tina 發表於 2023-12-13 00:03 | 顯示全部樓層
286X 發表於 2023-12-12 23:44
反正佢依家開60都係要用兩部
倒不如縮去轉車站好過
咁用2部車都開到20分鐘一班仲可以慳油

執咗佢算啦,寧願加返俾790/795
至於接駁將隧咪搵796P/98

咁大個地鐵站係到班魚都坐巴士預咗佢有一定M底
265B 22年不變
kentbryo 發表於 2023-12-13 00:04 | 顯示全部樓層

797 不如縮返做megabox啦
搞到咁核突做乜姐

但唔明點解係減夜晚時間
Weekday 日間非繁明明仲差
GZ4031 發表於 2023-12-13 00:07 | 顯示全部樓層
gu9434@24 發表於 2023-12-12 23:52
要搞清楚 上次減班係表列減
實際上都係開緊原本班次(793 15/795X 20)

0-30 算少
試下星期六開?
0 分鐘; 41分鐘; 57分鐘
問你死未

以前入調景嶺一帶既我好鍾意夾796C, 雖然大家都會甩, 796C 相對冇甩得咁嘔心, 重點係車程好好, 行少個megabox 有時唔睇得少
當時太子站入調景嶺頭站, 26-28分鐘左近有成交, 除非旺角道塞死啦 (呢家都會架啫)
到後期改做793, 我就好耐都冇再搭, 一來九龍灣其實幾冇定向, 你搵頭尾時間同我講話多3-5分鐘, 實岩既
但係一多車少少, 基本上就玩完, 莫講話康城, 調景嶺站上車都略嫌你慢, 仲要比796C 更難預算車程, 班次
我真係保巴既, 除非去九龍城亞皆老街一帶, 否則油旺一帶一律795X (除非睇地圖睇到死亡十字)
淨低既SSP 就真係地底見算, 反正本來連796C 響SSP都快唔得地鐵幾多…793只會更差

795X 反而作為新服務, 我唔覺得係差得咁緊要既, 不過唔講太多篇幅

s20131417 發表於 2023-12-13 00:08 來自手機 | 顯示全部樓層
AE367 發表於 2023-12-12 23:01
60分鐘一班,生意好呀

797⋯
寧願佢只做兩繁好過。開全日基本上喺度燒錢🤭
dennis28a 發表於 2023-12-13 00:17 | 顯示全部樓層

kentbryo 發表於 2023-12-13 00:04
797 不如縮返做megabox啦
搞到咁核突做乜姐

黃公司人同車資源嚴重不足,
擺明同即將發生機場重組以及現有口岸加強服務有關。

其他將軍澳路線一律等緊運輸署審視中。

但 797 縮返落 Megabox 又點去入標呢?
Over my dead body 都唔會縮住。
惡意回復是不道德的行為。
kentbryo 發表於 2023-12-13 00:17 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2023-12-13 00:07
0-30 算少
試下星期六開?
0 分鐘; 41分鐘; 57分鐘

795x 已經見過不少逆向日間係兩部的士既客量
當初要拆既,應該係拆做795p 全日加兜九龍灣食左797佢,加八達通回贈,796c 保留
咁樣先一石幾鳥,車又唔洗加得多
而家到頭來,793/795x 加大量車,但793又經常甩班, 795x收唔返成本, 797 變做喪屍線
唔重組繼續keep 住,只會繼續四不象
Citcalag 發表於 2023-12-13 00:18 | 顯示全部樓層
kentbryo 發表於 2023-12-13 00:17
795x 已經見過不少逆向日間係的士客量
當初要拆既,應該係拆做795p 全日加兜九龍灣食左797佢,加八達通回 ...

易通行開左後,土瓜灣方向入紅隧比之前塞左好多

795X西行更加無著數,東行都還好既,不過勞資開始就同796P互相搶客
Citcalag 發表於 2023-12-13 00:21 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2023-12-13 00:17
黃公司人同車資源嚴重不足,
擺明同即將發生機場重組以及現有口岸加強服務有關。

A28呢度至少見到幾位康城板友都話唔會搭,當而家連將調都無乜人上A29P時,我都好肯定會重組失敗

樂華淘大會唔會願意等1個鐘1班既A26呢

本身797轉A29,再減班唯有逼我98轉A29,比多幾蚊死都唔搭A28

當然,我搭唔搭就無乜人care既,只係我預示到會多多十幾架車每日喺將軍澳山下載空