hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴 793 提早頭車及減班
開啟左側

[服務調整] 城巴 793 提早頭車及減班

Mercer 發表於 2023-12-22 11:26 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2023-12-22 09:06
270c 回程走左 2 年數先開都係近年奇葩

反而早 2 年特工有講過老九入紙加強 934 936 呢類人性化改動

936 要執過條線先, 冇可能兜九龍用20分鐘...

十四鄉準居民 恭喜晒!
newfastbaby 發表於 2023-12-22 11:59 | 顯示全部樓層
Mercer 發表於 2023-12-22 11:26
936 要執過條線先, 冇可能兜九龍用20分鐘...

興華街燈陣比寶邑路燈陣簡直係過之而無不及

講起呢點,我始終唔明點解795/795P唔可以跟795X一樣美孚尾站走,係都要行興華街燈陣先上公路,搞到差唔多到深水埗先行一小段西九龍走廊
Mercer 發表於 2023-12-22 14:14 | 顯示全部樓層
newfastbaby 發表於 2023-12-22 11:59
興華街燈陣比寶邑路燈陣簡直係過之而無不及

講起呢點,我始終唔明點解795/795P唔可以跟795X一樣美孚尾站 ...
睇返可能櫻桃街掉頭落隧道上荔橋, 美孚跟795X掉頭上青山公路先快啲.定佢想開936X直飛光輝圍

795 795P似想搶298X客

不過佢興華街行返出長沙灣道再去美孚上路可能仲好.

十四鄉準居民 恭喜晒!
LAK2 發表於 2023-12-22 14:17 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2023-12-22 09:09
793 796X 齊齊由將工慢碌落將南

我就睇唔到有咩原因咁樣倒車落海

796C係要錢而改?倒錢就有份
原將南客都係以往價錢
(落車唔拍唔關人事)

係旺角客企圖upgrade去795X但失敗
(仲要只得無客去程upgrade)

咁不如一開始796C東行做埋油麻地
797兜將南做九龍灣
當日新增資源攞去全日795P
0q9w8e 發表於 2023-12-22 15:38 | 顯示全部樓層
5773 797
1502 順業街+5(上客前8人)
1503 巧明街+3-2
1509 將軍澳隧道轉車站+1-2
1515 峻瀅-7
(駿昇街倒車)
1521 日出康城領都-3
1524 日出康城-3

康城總站上客情況
市區方向:
1530 796P+1
1531 797+8
機場方向:
1535 8003 A28+3(懷疑1膠)
天空之神 發表於 2023-12-22 15:48 | 顯示全部樓層
LAK2 發表於 2023-12-22 14:17
原將南客都係以往價錢
(落車唔拍唔關人事)

https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-2163678-1-1.html

其實劃返好條線已經感覺唔同哂

再顛D 咪795X 改亞皆老街,彌敦道,加士居道走

慳水慳力慳時間
.
castanopsis 發表於 2023-12-23 09:22 | 顯示全部樓層

LAK2 發表於 2023-12-22 14:17
原將南客都係以往價錢
(落車唔拍唔關人事)

城巴太睇得起九龍灣
以為793做 將軍澳<>九龍灣、九龍灣<>西九 兩批客,可以填返條數

繁時做得返796C以前客數
但非繁九龍灣少客,隔離又有紅小出旺角
結果載客率仲差過以前

上面有版友拗數,話條線做三水客,就算望落好吉,總客數都唔少
呢個講法有佢既道理,但其實好少班次可以做得曬三水,多數都只係得兩水
例如早繁出九龍,唔會有 九龍灣>西九,下繁出九龍,又輪到 將軍澳>九龍灣 少客
而做咁多嘢,行車時間都相應地拉長
793行車時間,拍的住E11,甚至塞一塞同E22A有得揮
如果假設一半人$9.9/一半人$5.8,一單要63人先回本
究竟拉勻全日做唔做到,留返俾版友自行判斷

795X西行upgrade,真係唔知哪來的自信
東行796C旺角站位麻麻,795X又真係快,都算
西行796C亞皆老街落客唔算差,就算對唔少油麻地客而言,都唔算遠
無論係travel time定coverage,都見唔到明顯改善
咁正常推論,都肯定唔會多客過796C,而實際上客量真係一如既往咁垃圾

castanopsis 發表於 2023-12-23 09:42 | 顯示全部樓層
0q9w8e 發表於 2023-12-22 15:38
5773 797
1502 順業街+5(上客前8人)

呢個客量無疑好差
不過值得留意既係,797其實都收得幾貴
如果縮返做 啟德<>九商偉業街<>將藍<>康城
粗略估計42分鐘一單,回本人數應該可以壓到落28人,小巴客量多啲啲就收支平衡
如果啟德出到客,商業角度未必無得玩
LAK2 發表於 2023-12-23 13:43 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2023-12-23 09:22
城巴太睇得起九龍灣
以為793做 將軍澳九龍灣、九龍灣西九 兩批客,可以填返條數

其實九龍灣非繁都唔少客
班次正常下旺角方向可以上十幾個
castanopsis 發表於 2023-12-24 09:05 | 顯示全部樓層

LAK2 發表於 2023-12-23 13:43
其實九龍灣非繁都唔少客
班次正常下旺角方向可以上十幾個

793一單成本約$494,假設15個九龍灣客,收$87
要再上多15個將軍澳區內流水,同32個 將軍澳<>市區,先回本
Shoulder peak部分班次應該做到既,但拉勻應該都係要蝕

當然,必須承認
比起開三條線去做 將軍澳區內、將軍澳<>九商亞太、九商亞太<>西九
793一條串埋,係降低咗每一段既回本人數
拆開條數會更加樣衰