hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 為何藍田油塘沒有善用89年通車的觀塘繞道來往油尖旺區? ...
開啟左側

為何藍田油塘沒有善用89年通車的觀塘繞道來往油尖旺區?

咖喱 發表於 2023-12-14 17:14 來自手機 | 顯示全部樓層

li1872903 發表於 2023-12-14 16:34
你自己九唔搭八就拉低討論質素喇

咁唔該你睇吓你自己開post嘅質素啦
個個都鬧緊你
唔係淨係我一個
天空之神 發表於 2023-12-14 17:15 | 顯示全部樓層
li1872903 發表於 2023-12-14 16:49
14行觀繞油塘咪冇車去觀塘道至九龍灣唔通要迫人坐新界線?點解當初14X同15X合併唔係兩區經晒(唔理行完油 ...

油塘果班而家咪又係落哂地底去九龍灣站同牛頭角

真係等你 20-25 分一班 14 咩

去油塘就個個都識等 62X 259D
.
286X 發表於 2023-12-14 17:17 | 顯示全部樓層
tkglobe 發表於 2023-12-14 17:25 來自手機 | 顯示全部樓層

li1872903 發表於 2023-12-14 17:06
你答我點樣可以兜完油塘又可以兜到上康華苑出?我講東你就講西咁好難溝通到落去,正常藍田兜油塘咪同88X ...

興田康華我計埋一齊啫,藍田好似88x兜油塘,咪仲耐過而家經觀塘,講真你想表達啲乜嘢,成版嘅人都知啦,根本上而家就係最好嘅安排,完全唔明點解一定要有條線直出繞道
LR7875_7B 發表於 2023-12-14 17:39 | 顯示全部樓層
li1872903 發表於 2023-12-14 13:56
咁將轉淨係服務到康華幾千個居民姐,藍田油塘都有十幾萬人

藍田油塘有十幾萬人住
唔通十幾萬人都係要去油尖旺返工咩

LR7875_7B 發表於 2023-12-14 17:40 | 顯示全部樓層
li1872903 發表於 2023-12-14 10:58
巴士起碼有得睇到站時間,見太耐可以選擇轉坐其他車,但紅van完全冇得控制,鐘意30分鐘黎一班又得,5分鐘 ...

其實小巴有得打電話留位的
EX-TL 發表於 2023-12-14 17:50 | 顯示全部樓層

1989年只係通東隧至偉業街一段, 呢一段用處並唔大, 當時油庫搬遷, 麗港城仍未落成, 橋下的偉發道仍是一條新路, 配合觀塘大規模改道措施, 例如開源道改為單向南行, 翠屏道南行只許左轉鯉魚門道, 翠屏道開出來的巴士會改用偉發道, 觀塘碼頭路線需改用敬業街離開工業區, 而觀塘繞道餘下部份要去到1991年大老山隧道通車先一併通埋.

噏完一大輪廢話, 都答唔到樓主問題, 點解藍田油塘唔善用觀塘繞道來往油尖旺區.

藍田 油塘本身有特快線14X 15X做繁時, 當年的特快係由巴士廠起飛, 即今日創紀之城, 當時乘客係唔會介意架車係咪自己屋企樓下起飛, 意思就係, 如果架車未落到觀塘法院就已經打得爆, 理論上可以響1991年中改呢兩條繁時特快線入偉發道上繞道, 但由15X提升做215X呢幾年, 藍田都冇能力打得爆架15X, 而觀塘又有需求時, 經埋觀塘先起飛, 盡量打爆架車為止.

之後藍田 油塘重建, 215X改用11米全空調開全日, 即使15X末年已經拉左上廣田邨, 亦都冇能力單靠藍田夠客直出觀塘繞道.

油塘地鐵站2002年通車, 當時公屋量不多, 政府因應市況而停售居屋, 大量單位丟空多時, 巴士營運情況比藍田更糟, 更沒可能有油塘直出繞道特快, 當時得靠麗港城分拆出219P, 油塘唔黐觀塘, 黐咗麗港城, 始終唔算係樓主所講嘅直出.

評分

參與人數 2aPower +6 HugeC +20 收起 理由
li1872903 + 3 + 10 大師級作品
12Lane + 3 + 10 多謝分享

查看全部評分

Choi 發表於 2023-12-14 17:51 | 顯示全部樓層
當年間唔中有人提14K最後咪冇咗件事
新造的人、如鷹展翅上騰。
12Lane 發表於 2023-12-14 17:57 來自手機 | 顯示全部樓層
tkglobe 發表於 2023-12-14 17:25
興田康華我計埋一齊啫,藍田好似88x兜油塘,咪仲耐過而家經觀塘,講真你想表達啲乜嘢,成版嘅人都知啦, ...

講真,成個po搵黎搵去都搵唔到討論重點。

匯景平田又係藍田,碧雲興田又係藍田;油麗東隧口果面又可以統稱油塘,高怡高俊又係油塘。呢堆地方各自嘅最佳走線出繞道都唔同,仲未計面臨地鐵咁大競爭,又有地頭蟲紅van爭食,「油尖旺」又唔知係講緊尖咀定旺角,成個討論好鬆散,都唔知可以點講落去。
流星☆雨 發表於 2023-12-14 23:36 | 顯示全部樓層

簡單啲講,當時正值啟田平田油塘重建,個區餵飽紅van之後出唔到咁多客了,
九巴又悲觀,睇唔到觀塘東南由治及興嘅好處,

後來重建完又撞正油塘有鐵,德田廣田又慣咗其他交通路綫,所以就冇繞道車啦
趕客路上 理_得你