hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴B8及十四鄉線最新消息
開啟左側

城巴B8及十四鄉線最新消息

eternalflame 發表於 2023-12-15 16:21 | 顯示全部樓層

個老冧無論廣東話定國語都好有味道

dennis28a 發表於 2023-12-15 19:09 來自手機 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2023-12-15 15:26
新線好似叫587

我係班膠層就改左佢啦,
唔白痴同我白痴。

有 7 字頭好地地唔用。
asv98.kw131 發表於 2023-12-15 19:59 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2023-12-15 19:09
我係班膠層就改左佢啦,
唔白痴同我白痴。

而家應該係想 700 系列代表東區走廊線,500 就當九巴 200 咁用。
不過而家咁玩,701 702 同 790 - 798 系就係新界九龍線,700 720 722 780 788 789 就係港島線;而 580 - 589 系就係新界九龍線,592 595 就係港島線,咁搞法都幾煩。
雖則一般乘客都唔會嚟亦都唔會知路線編號嘅命名規則,改編號就反而更加煩到乘客。

忍一時之氣 滅自己威風
asv98.kw131 發表於 2023-12-15 20:10 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2023-12-15 15:40
仲以為呢間公司已經半放棄用「5」字頭……

20年前西九龍同將軍澳就用「7」字頭;

如果兩位數冇咩冧巴可以用,要用返三位數都無可厚非。
如果計區議會分區,十四鄉係大埔區,用 70 - 79 就得返 74 可以用,而且 74A - 74F 又唔用得,即係唔得。
如果當返沙田線,用 80 - 89,就得 83(但係 83A 唔用得)、84、87(但係 87A、87B、87D、87E 唔用得),點俾 6 條線用?(當然可以全部用 84 系,但係再拆線就好煩)

正如九巴開完 69 90 96 97,提出埋 RPP 嘅 25 29 之後,到馬灣線咪又傳用 231,30 - 39 系列真係冇咩可以用吖嘛(嚴格上仲有 39 嘅)。

忍一時之氣 滅自己威風
hkcctim2012 發表於 2023-12-15 21:14 來自手機 | 顯示全部樓層
asv98.kw131 發表於 2023-12-15 20:10
如果兩位數冇咩冧巴可以用,要用返三位數都無可厚非。
如果計區議會分區,十四鄉係大埔區,用 70 - 79 就 ...

又冇話一定唔可以有字母(50M,78X,79X…)
馬鞍山線87M,沙田線87
尖沙咀線87X(vs 九巴條87E)
荃灣線九龍灣線一個用83一個用84(區分市區方向)
至於74(同71)就應該會俾九巴攞咗嚟開富蝶線
asv98.kw131 發表於 2023-12-15 21:40 | 顯示全部樓層
hkcctim2012 發表於 2023-12-15 21:14
又冇話一定唔可以有字母(50M,78X,79X…)
馬鞍山線87M,沙田線87
尖沙咀線87X(vs 九巴條87E)

用 87 系列拆線會煩啲,望下而家啲 78 系列幾亂先 如果 87X 要拆線,咁就要用到 87F,然後再拆多兩條就真係唔知點玩。
兩年前屋企人問過我 N78 系咪九龍灣返嚟嘅通宵線 然後半年前屋企人再問過 78C 係去觀塘定上水粉嶺。

其實加唔加 2 / 5 都係佢鍾意嘅啫,九巴 73X 拆線就叫 273C 273P,而 273 又有條 73S;70 拆線就叫 270A,而 270A 又拆條 70R 出嚟,佢鍾意加就加。

忍一時之氣 滅自己威風
shakugan2005 發表於 2023-12-15 21:46 | 顯示全部樓層

Quanta 發表於 2023-12-15 15:19
乜個水上活動中心多客到要開巴士線serve佢?

科學園路果個? 水上活動中心巴士站唔係已經多左好多巴士線停站?
shakugan2005 發表於 2023-12-15 21:47 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2023-12-15 19:09
我係班膠層就改左佢啦,
唔白痴同我白痴。

城巴專係number上搗亂
hkcctim2012 發表於 2023-12-15 22:15 來自手機 | 顯示全部樓層
asv98.kw131 發表於 2023-12-15 21:40
用 87 系列拆線會煩啲,望下而家啲 78 系列幾亂先 如果 87X 要拆線,咁就要用到 87F,然後再拆多兩條就 ...

其實拆得幾多線啫講真,87F又有乜問題,962都用緊G啦,你上面講用84都覺得煩(84系都係得一條84M)
用三位數就唔會拆唔會有字母出現?咪又係會有587ABCDEFG…..
asv98.kw131 發表於 2023-12-15 22:27 | 顯示全部樓層

hkcctim2012 發表於 2023-12-15 22:15
其實拆得幾多線啫講真,87F又有乜問題,962都用緊G啦,你上面講用84都覺得煩(84系都係得一條84M)
用三位 ...

87F 87G 跟住冇了,如果你講嘅 87 87M 87X 每條都拆一條線都已經唔夠用啦。
84 煩係講緊如果全部 84 系列,let say 84 沙田、84M 馬鞍山、84A 尖沙咀、84B 荃灣、84C 觀塘,咁咪會搞到明明所有線都冇乜關係但係全部都係 84。再拆線就會更加煩,舉例 277A 就會諗到 277X,一聽就知係去九龍東,但係如果拆條 84D 根本唔會知其實係同邊條 84 系有關。

可能本身住北區,慣咗啲線係根據起點 + 終點命名(例如唔會話所有華明嘅線都用 273 系),而唔係淨係根據起點命名(例如大興就用 66 系),直覺會諗同一個系列嘅起終點都會有關。

忍一時之氣 滅自己威風