hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 鑽石山(彩虹道)總站啟用
開啟左側

鑽石山(彩虹道)總站啟用

tst790lhp 發表於 2023-12-22 09:44 | 顯示全部樓層

JR5204@26M 發表於 2023-12-22 06:21
明明個站係新蒲崗,一D都唔近鑽石山,反而近彩虹
叫彩虹西仲好過

其實最簡單叫鑽石山(啟翔苑)有咩問題,反正個總站都喺啟鑽啟翔個發展項目入面,攞個發展項目入面近啲嘅屋苑做名咪搞掂

唔明點解要用埋啲整色整水嘅名
況且兆康苑都用得做總站名,點解啟翔苑就唔得

tx96 發表於 2023-12-22 09:49 | 顯示全部樓層
89B,74A兜入去新站無乜用
lsc04d11 發表於 2023-12-22 09:57 來自手機 | 顯示全部樓層
Peter03145212 發表於 2023-12-21 17:10
277P主力係做沙田區咩?

我知每區關注組獨立,
但荃葵嗰個係會寫埋904,905,171,N171嘅改動 就好似香隧易通行嗰單

但正常人唔會當呢堆線係主力荃葵卦。。。。?但跟分界係
277P都係大老山轉乘線 所以。。。。。關注組冇關注。。。。證明 不太重要。。。。
AE367 發表於 2023-12-22 10:09 來自手機 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2023-12-22 09:57
我知每區關注組獨立,
但荃葵嗰個係會寫埋904,905,171,N171嘅改動 就好似香隧易通行嗰單

荔園總站可以serve到九華徑/荔灣花園/華荔班客,咁啱果三個地方都係葵青區,順道講埋又冇壞。
DIH 發表於 2023-12-22 10:10 | 顯示全部樓層

大原則係調頭線/總站線(小巴)入新站,往彩虹道西行路線停路邊,就係咁簡單。

我自己住呢區,自我定義新蒲崗係彩虹道以南框住,自從有沙中線及啟鑽啟翔後,前大磡村區域都納入鑽石山範圍,新站去鑽石山站B出口又的確比以前近,可能有人會在此轉鐵,叫鑽石山都無可厚非。叫四美街就太過stretch喇,四美街都唔到呢邊,連交界位都唔係。不過暫時我認為「鑽石山(彩虹道)」可能容易引起混淆,唔識路嘅聽啲唔聽啲,唔知會唔會去咗彩虹站或越秀附近,最好叫「鑽石山(南)」或「鑽石山(啟翔苑)」。

我都認為入呢個站嘅線可以唔停龍翔道B出口個彎,幾條線都同屯馬綫功能重疊,74A/89B疏車唔會想等,268/9C驚無位,作為鑽鐵附近居民,我都通常會去搭屯馬綫。兩站距離非常近,車行400米左右,人行更只係200米左右。至於有人提議直行龍翔道,由於上述路線停四美街係服務新蒲崗放工客,搬去彩虹道以北已經遠咗,若只停B出口唔停呢個站對佢地來講就太遠。

評分

參與人數 1HugeC +9 收起 理由
tst790lhp + 9 精闢見解

查看全部評分

eric278 發表於 2023-12-22 10:23 | 顯示全部樓層
cky 發表於 2023-12-22 02:54
兩條線都未開
唔明佢做乜咁早要提定

新巴士站啟用,29線就可以安排試車及投入服務,而且只開早上去觀塘,黃昏去鑽石山,
人手及車輛調配問題不大。

安峯新線就要等運輸署開標,一旦公佈中標公司,巴士公司就可以進行試車。
根據標書,該線的鑽石山新總站只作循環點之用。
還看香港公交
EX-TL 發表於 2023-12-22 11:44 | 顯示全部樓層

DIH 發表於 2023-12-22 10:10
大原則係調頭線/總站線(小巴)入新站,往彩虹道西行路線停路邊,就係咁簡單。

我自己住呢區,自我定義新 ...

對未接觸過上下元嶺 大磡村年代的人來講, 新總站位處之地又真係難以令人聯繫到鑽石山嘅, 就同牛頭角淘大 得寶嗰邊, 現代大把人稱做九龍灣一樣, 係要及早正名/糾正, 才不會令正確地名走入歷史.

本篇板友主力討論地名/站名的同時, 仍然未有人提及即將被取代的四美街巴士站, 其實是大老山隧道興建期的產物, 用以安置彩虹邨巴士總站路線的彩虹臨時巴士總站, 其以東前身為彩虹軍營, 部份用地即現時采頤花園.

此臨時總站臨時咗超過30年, 終於迎來落幕的一天.

新站名鑽石山(彩虹道), 應該唔會聯想起爵祿街嗰邊, 個人認為叫鑽石山(啟翔苑)係最直接實用, 不過市民用用下就會習慣, 其實叫咩名, 只要唔係偏差太遠都可以接受.

評分

參與人數 1HugeC +8 收起 理由
DIH + 8 給你一個like

查看全部評分

石頭 發表於 2023-12-26 02:46 | 顯示全部樓層
tommy14D 發表於 2023-12-21 13:26
點解個名唔叫新蒲崗

因為在鑽石山站上蓋旁邊~

仲有,以前既"新蒲崗總站"仍然存在,
只係改左站名、而家無線在該處做總站~
石頭 發表於 2023-12-26 02:50 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2023-12-21 19:04
叫「長沙灣」嘅時候邊度嚟咁多總站

最少有甘泉街總站在附近~

咁點解唔係兩個總站都用街名呢?
石頭 發表於 2023-12-26 03:03 | 顯示全部樓層

dcyw 發表於 2023-12-22 08:37
以年份計,路線4號的長沙灣總站並非最早出現。

1970年3月5日都未係最早?