hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議粉嶺公路, 吐露港公路, 大埔公路-沙田段增設巴士專 ...
開啟左側

建議粉嶺公路, 吐露港公路, 大埔公路-沙田段增設巴士專線

AD118 發表於 2023-12-23 15:52 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

原因是可分流新界北青沙公路及城門隧道車流的沙田繞道只是在規劃框架當中但並未正式落實興建
所以希望以巴士專線作為過渡性措施至少令區內巴士乘客減少塞車之苦同時提供東鐵出事時的另一可靠後備出城的交通工具及鐵路(鐵路車廂擠迫)外另一交通選擇
加上區內現時只得該公路出市區加上經常擠塞, 令到行走該段路巴士線脫班趕客,希望增設巴士專線後有望穩定班次吸引乘客回流

kitarolo 發表於 2023-12-23 16:42 | 顯示全部樓層

類似建議之前有討論
重點在於幹道出口點樣處理
屯公往荃灣、巴士專線實施
時段其他車不得落小欖及深井
明顯吐公/大埔公路沙田段無呢個
條件,其他車就唔可以去老隧/馬鞍山
源禾路/獅隧/沙田市中心?

結論: 應即時興建沙田繞道
Fuk19805 發表於 2023-12-23 22:53 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2023-12-23 16:42
類似建議之前有討論

反建議:巴士專線起喺最右邊線,巴士專線一直起到馬場附近,原本經大老山公路去大老山隧道嘅巴士可以選擇行返全條二號幹線,又或者行巴士專線到馬場,行經沙田路,沙田圍路,沙瀝公路,返回原線
IG: mhlam307_photospam
 樓主| AD118 發表於 2023-12-24 08:07 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2023-12-23 16:42
類似建議之前有討論

埔公沙田段加巴士專線唔可行但粉嶺公路, 吐露港公路大部份路段冇出口就可行可加巴士專線

所以問題唔大,而沙田繞路有排先起好甚至會唔會起都唔知呀,點都對巴士客同路線有幫助,所以最好就整

樓主| AD118 發表於 2023-12-24 10:59 | 顯示全部樓層
Fuk19805 發表於 2023-12-23 22:53
反建議:巴士專線起喺最右邊線,巴士專線一直起到馬場附近,原本經大老山公路去大老山隧道嘅巴士可以選擇 ...

呢樣可能可行,外國有巴士專線係公路最右邊唔一定要學屯公擺最左邊。
所埔公沙田段可以加係馬場段至沙田站段前加巴士專線俾去城隧線同青沙專用,不過可能巴士cut線麻煩啲
kitarolo 發表於 2023-12-24 14:22 來自手機 | 顯示全部樓層
AD118 發表於 2023-12-24 10:59
呢樣可能可行,外國有巴士專線係公路最右邊唔一定要學屯公擺最左邊。
所埔公沙田段可以加係馬場段至沙田 ...

大埔公路沙田段擴闊至今仍未完工
火炭路嘅橋底(IVE/體藝中學)每方向
都係兩線,亦唔會喺今次嘅工程中有改善

如果再劃巴士專線即使到馬場甚至
濾水廠就中止,咁早繁南行巴士以外
車輛就會得返兩線變一線去上面講嘅
樽頸位,倒塞喺上嚟唔好話吐公巴士線
難入老隧,最嚴重可以係廣福邨入吐公
巴士已無法切到最右的專線
ate214 發表於 2023-12-24 15:44 來自手機 | 顯示全部樓層

AD118 發表於 2023-12-24 08:07
埔公沙田段加巴士專線唔可行但粉嶺公路, 吐露港公路大部份路段冇出口就可行可加巴士專線

所以問題唔大, ...

吐公/粉嶺公路大部份路段無出口

虧你講得出
唔計最後既大老山公路,林村/康樂園、太和、運頭塘、廣福/完善路至少四個
即係要全大埔既一般車輛全部塞爆曬舊路林錦都唔關你事係咪?
 樓主| AD118 發表於 2023-12-25 09:48 | 顯示全部樓層
ate214 發表於 2023-12-24 15:44
吐公/粉嶺公路大部份路段無出口

虧你講得出

吐公同粉公嘅巴士專線可以斷斷續續,有出口附近既地方一段距離前完咗最左線既巴士轉綫俾其他車出入,過出入口一段距離後加返專綫
天空之神 發表於 2023-12-25 09:58 | 顯示全部樓層
AD118 發表於 2023-12-24 10:59
所埔公沙田段可以加係馬場段至沙田 ...

香港重型車唔行得快速公路最右線

睇怕要修例先得

然後幾十萬架私家車 DC9 會出聲投訴阻街

我會建議先做白石角一段,連同白石角站同埋新建白石角巴士轉乘站一併興建,提升效率
.
kitarolo 發表於 2023-12-25 10:05 | 顯示全部樓層

AD118 發表於 2023-12-25 09:48
吐公同粉公嘅巴士專線可以斷斷續續,有出口附近既地方一段距離前完咗最左線既巴士轉綫俾其他車出入,過出 ...

到時每日事故率仲高過屯公
請勿幫倒忙