hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議A26 A28交換部份走線,提升路線效率
返回列表 發新帖
開啟左側

建議A26 A28交換部份走線,提升路線效率

JX9097 發表於 2023-12-27 15:08 | 顯示全部樓層

LAK2 發表於 2023-12-27 12:43
康翠prefer行山好合理,
但唔係咁樣打摺丫嘛
比較E22A快唔少就OK

對康翠而言,A28最「差」都係寶達自轉
Other than that,其實都算正路(走線上)
所以抽走成條A線,只補特班係唔可能過關
(樂華都由特班嘈到變全日)

但城巴個算盤明顯係將軍澳線觀塘主打
所以又唔會願意拉成條A29上去康翠
(除非閣下嘅特班講緊每60分鐘一班
咁康翠應該會𠼱飯應)

順利嗰度
總站後係彎位,而且有時入口位都會泊車,所以唔使諗
前面就係利業樓三個巴士站,跟住就係的士站同小巴站
所以都係唔使諗
天空之神 發表於 2023-12-27 17:40 | 顯示全部樓層
反而我會支持用寶達換順利

至少行返順先

A26 又唔使望到協和街路口但兜大圈

A28 其實都唔使入順天,學 92 咁上消防局,另一個方向就道路問題兜順利總站自轉
.
 樓主| Citcalag 發表於 2023-12-27 18:12 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-12-27 17:40
反而我會支持用寶達換順利

至少行返順先

無錯啦,我個建議就係想順利順天分家,A28兜順利兜少個寶達,A26兜多個寶達兜少個順利,咁行會順好多
LH797 發表於 2023-12-28 00:36 | 顯示全部樓層

有冇一個可能性...A28改停安泰西當系服務咗順利
寶達根本唔需要有車特別兜上去 上仁達樓係合理步程同埋有lift有瓦遮頭
JX9097 發表於 2023-12-28 13:19 | 顯示全部樓層
LH797 發表於 2023-12-28 00:36
寶達根本唔需要有車特別兜上去 上仁達樓係合理步程 ...

順利同寶達都唔可能咁樣抽走條A線
A線同其他線唔同,搭佢嘅好大部份都係拖住行李
所以唔可以用一般步程去衡量合理唔合理
LAK2 發表於 2023-12-28 15:42 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2023-12-28 13:19
順利同寶達都唔可能咁樣抽走條A線
A線同其他線唔同,搭佢嘅好大部份都係拖住行李
所以唔可以用一般步程去 ...

有無倒轉左黎講...
A線一直都係淨做大街
短途線先要盡量就腳
根本一條碧雲道+秀明道+利安道走線
半粒鐘一班
已經吸到大部份客, 有效分流A22/29

係近年先硬要玩到一街一線
條條新線都兜到翻艇

當然由有變無會係一個實際問題
唔會改得返轉頭
JX9097 發表於 2023-12-28 18:35 | 顯示全部樓層

LAK2 發表於 2023-12-28 15:42
有無倒轉左黎講...
A線一直都係淨做大街
短途線先要盡量就腳

重點就係最尾一段(亦即係我頭一段)
就係撥出去嘅水唔會收得番
所以咩寶達行上安達,四順搭𨋢上安泰都唔可能發生
 樓主| Citcalag 發表於 2024-1-4 21:48 | 顯示全部樓層
LH797 發表於 2023-12-28 00:36
寶達根本唔需要有車特別兜上去 上仁達樓係合理步程 ...

其實我覺得西行個仁達樓係OK,都唔係比過對面寶琳路個寶達站遠好多,係東行難搞d啫