hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 覺唔覺得沙交今次反對機場巴士重組係對馬鞍山好唔公平? ...
開啟左側

覺唔覺得沙交今次反對機場巴士重組係對馬鞍山好唔公平?

castanopsis 發表於 2023-12-28 02:41 | 顯示全部樓層

wingho_cwh 發表於 2023-12-27 21:00
就咁嘅,你話佢落地做問卷有 bias,呢件事其實無錯嘅,因為要做到絕對嘅「無 bias」係好困難,但係請記住 ...

今時今日仲有幾多人搭出九龍塘站轉鐵?
80M生存到今日,純粹係因為可以中間執雞
88X/85爭議,緣由並唔係邊條線可以取代80M
而係如果一換一,想換邊架車上山
實際上大家都清楚,85大圍同88X觀塘,都係同80M無乜關係既新客

問卷仲有一個好大既問題,就係得出唔到乘車既次數

合理推算
十個穗禾苑人,可能有八個係唔會去觀塘,然後一年去三次大圍
但剩低八個,日日都要去觀塘返工
咁問卷問出來,答案一定係大圍
但實際需求,又未必係同一回事
問卷係要做,但真係只供參考
tina 發表於 2023-12-28 02:46 | 顯示全部樓層
但成件事明顯睇到佢想保條85多過88X做大
可能88X做大會影響條89掛,巴膠又特別重視價錢牌

大圍嗰啲副菜嚟嘅啫,保到85先係重點
265B 22年不變
shakugan2005 發表於 2023-12-28 03:48 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2023-12-28 02:32
呢個講法未免有少少鑽牛角尖
夠唔夠客係一回事,但正常人都會覺得上面講緊沙田區停站
...

馬鞍山好似就係沙田區? 即係要一條沙田區路線但唔係沙田區停站? 咁果條路線仲會唔會出現係沙田區RDP?
dennis28a 發表於 2023-12-28 04:32 | 顯示全部樓層

RX1322_284 發表於 2023-12-28 01:44
條藥方開返俾沙廠啲planning食啦,叫班冇人工嘅義工幫班出緊糧嘅人諗埋,好唔好笑啲 ...

好笑得過有 Facebook Page 成日刪對自己唔好聽既 Comment?
或者有部分中伏建議,又會自我刪文當無事發生過?

已經唔止第一次比人點名一言堂,上面幾位版友我完全唔識。

咁你又解下畫,點解叫運輸署開綠小做華翠園穗禾大圍,紅巴 88X 上穗禾火炭,
唔係比班一班無心為穗禾出行既義工,所謂 85 上山建議更加實際同有用?

惡意回復是不道德的行為。
dennis28a 發表於 2023-12-28 05:16 | 顯示全部樓層
RX1322_284 發表於 2023-12-28 01:41
穗禾同駿洋係答唔同嘅問題,吹水有個限度

不如考慮吓原汁原味貼返晒兩份問卷比人睇?
利申,我當日有睇晒先出聲嫁,唔好偷偷地改字呀。

係囉,你都記得穗禾同駿洋睇緊描述既野有出入,
點解又可以兩邊既意見「綜合」成一份結果呢?
而份問卷真身又石沉大海,得番一份選擇性「意見分析」結果。
惡意回復是不道德的行為。
天空之神 發表於 2023-12-28 08:21 | 顯示全部樓層
沙膠班巴膠騎劫民意都唔係第一次
.
FBI2 發表於 2023-12-28 08:31 來自手機 | 顯示全部樓層

或者咁講,拉88X上山取代80M我係支持,但而家問題係A線搞到一鑊粥。
_剛仔 發表於 2023-12-28 08:33 來自手機 | 顯示全部樓層
ate214 發表於 2023-12-27 19:09
A41沙市上完大圍根本上唔到車
你馬鞍山有幾多條做到馬鞍山多人到沙田上唔到車

琴日中午係名地見3架路過往機場A41最多得3成客,點會上唔到車?
deal5354 發表於 2023-12-28 09:22 | 顯示全部樓層

其實你知唔知點解唔少馬鞍山線要經沙田?
85M就話快速回車, 89D同681就話需求大可以唔駛點經, 其他全日線呢? 咪就係衰唔夠客lo!
馬鞍山接近純住宅區, 相反沙田又有大商場﹑酒店﹑工廠區等, 巴士公司緊係想馬鞍山巴士線停沙田石門, 第一城一帶幫補下,
唔少馬鞍山既巴士線都係早繁出市區﹑晚繁返馬鞍山多客, 相反方向其實好靠石門﹑第一城上班人士一帶幫補下!

kwn1029 發表於 2023-12-28 09:32 | 顯示全部樓層

作為馬鞍山海邊居民,我係你我就出少句聲啦
如果你所謂「機場巴士重組」係 A41 A42 A46 重組
你 A41P 除左改左行青沙
加停左青沙轉車站、派多左 12.8 車
仲影響左你d咩

而家 A41 拉長總站、兜埋大圍 skip 埋乙明、兼夾減到 30-40 班
(我知,而家爆哂鑊咪加密左車)
果兩條新線開半日,一條 30-40 分班,一條 60/90 分班
點唔嘈呢?呢壇野連區外人都嘈緊啦

要攞 noise 都唔係咁攞吧
請時刻保持感恩及包容的心