hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴16M減班
開啟左側

[服務調整] 九巴16M減班

tomlui007 發表於 2024-1-10 08:27 來自手機 | 顯示全部樓層

Ohm 發表於 2024-1-8 11:09
九巴應該想條線變14C咁先安樂

係咪同 216M合併,216M拉少少去 裕民坊 就得?
tommy14D 發表於 2024-1-10 09:31 來自手機 | 顯示全部樓層
s3m89 發表於 2024-1-9 23:36
現在新界堆轉乘都推咗去15、16都有份,
往九龍東方向觀塘上車$5,和16M同價,
除非往觀塘方向要慳首程車 ...

而家多咗個觀塘轉車站🤭
s3m89 發表於 2024-1-10 11:42 來自手機 | 顯示全部樓層
KC6831 發表於 2024-1-10 00:04
夜晚 16M 廿零分鐘一轉應該輕鬆

自從行觀塘道隧道飛走觀塘站,塞少一支燈加一個迴旋處,真係慳到至少2分鐘
s3m89 發表於 2024-1-10 11:45 來自手機 | 顯示全部樓層

tomlui007 發表於 2024-1-10 08:27

價錢牌問題,紅巴應該唔會拉長216M去觀塘,
216M落三家村反而有可能
s3m89 發表於 2024-1-10 12:06 來自手機 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2024-1-9 08:43
係咁多客28s都開埋呢啲時段啦,你似幫16M死得更快多啲喎…

延長28S服務至晚上就要多兩個司機派一車行功樂道似乎講唔通,若果功樂圈做得住一車走天涯19A就唔洗取消。拉部16M上去行多十分鐘巴士車程兜功樂圈才返裕民坊總站,或者吸到藍田、觀塘工業區往功樂道、樂華客,再者途經功樂道班次只做朝6晚7;晚7後裕民坊開出班次不用繞經功樂道就可以一車走涯。
laikingsouth 發表於 2024-1-10 15:15 | 顯示全部樓層
tomlui007 發表於 2024-1-10 08:27

個人認為呢兩線合併係一個出路,因為:

一)16M觀塘往藍田方向面對 15/15X/16/38/215X 嘅競爭,有幾多客會專心等佢?

二)216M藍田站往油塘方向亦面對頻密嘅 215X 競爭。

如兩線合併,能避開上述嘅競爭路段,咁就有機會可以做番起條線。例如:觀塘開
,經藍田站、聖安當入高超道、碧雲道、德田街返回16M原線。
tommy14D 發表於 2024-1-10 15:47 來自手機 | 顯示全部樓層

laikingsouth 發表於 2024-1-10 15:15

一)16M觀塘往藍田方向面對 15/15X/16/38/215X 嘅競爭,有幾多客 ...

215X尖沙咀大塞車咪要216M救命
其實依家啲短途線都係維持返個正常班次,靠長途做短途一旦大塞車短途車都冇架,所以短途線幾重要,除非九巴識做塞車時間開短棍
EX-TL 發表於 2024-1-10 16:23 | 顯示全部樓層
laikingsouth 發表於 2024-1-10 15:15

一)16M觀塘往藍田方向面對 15/15X/16/38/215X 嘅競爭,有幾多客 ...

「做番起條線」點睇都唔係呢個年代嘅趨勢, 何況你講緊嘅線已經頹咗十幾廿年.
li1872903 發表於 2024-1-10 16:36 | 顯示全部樓層

咁觀塘返康華苑咪冇左架車?16M出現就係因為有康華苑,冇理由一個唔該就拎走左下話,你話合唔合理?
286X 發表於 2024-1-10 16:48 | 顯示全部樓層