hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴42A減班
開啟左側

[服務調整] 九巴42A減班

m_rd08 發表於 2024-1-10 21:38 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

22/1/2024起生效
詳情請看#95
----
同日起可使用1架雙層電車
 樓主| m_rd08 發表於 2024-1-16 12:40 | 顯示全部樓層
Peter03145212 發表於 2024-1-10 21:47 | 顯示全部樓層
如果古生仲在生,唔知佢有咩偉論呢?😂
AtrHenu 發表於 2024-1-10 21:53 | 顯示全部樓層

肯定系因爲紅巴近日重新掛牌返12.8米有關啦.
btw,留名稍後紅巴會試電巴12.8米之後會俾42A玩呢件玩具.

AE367 發表於 2024-1-10 21:58 來自手機 | 顯示全部樓層
Peter03145212 發表於 2024-1-10 21:47
如果古生仲在生,唔知佢有咩偉論呢?😂

住長發嘅佢表示idc
天空之神 發表於 2024-1-10 22:37 | 顯示全部樓層
AE367 發表於 2024-1-10 21:58
住長發嘅佢表示idc

唔係頂閘頂到夜晚就應該要減

Btw A42 加班咪抽 42A 車

信不信由你
.
neoplan720p 發表於 2024-1-10 23:29 | 顯示全部樓層

用低載電巴,唔係應該要加班先合理咩?
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
Vittorio 發表於 2024-1-10 23:33 來自手機 | 顯示全部樓層
留定名上繁派青BB然後青槐留後🤭
ATH1 發表於 2024-1-10 23:33 來自手機 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2024-1-10 23:29
用低載電巴,唔係應該要加班先合理咩?

留名等睇早繁返青衣留後
又,42A早繁返青衣啲班次時不時就發神經唔跟時間表
GZ4031 發表於 2024-1-10 23:46 | 顯示全部樓層

都係果類太密車搞到容易拖卡, 客路唔平均既線
加上唔係想像中收到咁貴, 行車都唔係短, 叫做冇咁好賺

近年42A 某程度上都比X42C 同948 加強左服務而瓜分左一部分客走
本身青南既客習慣42A荔枝角站落地底走人, 去東九同過海(金鐘或以東)時間上都穩定而唔慢
回程美孚站轉42A 43C兩飛, 上唔到車下班都不過係3-4分鐘既事

近兩三年既X42C 全日, 用的士級數既走線吸走一班轉鐵客, 順手由7蚊upgrade 上11個6, 反正X42C 長青計半個鐘都到九龍灣
948既半全日都一樣, 長青計半個鐘都已經到金鐘至灣仔

42A 客路有下調係合理預期內, 有新屋苑帶來既新客就當係抵銷番咁解

至於講左十幾年既242X全日 (加埋不經美孚啦), 隨著今刻42A 減班, 似乎更加少車去討論拆線
有人話青南係想要42A車海多過全日尖沙咀車, 所以好難去討論拆線做大242X
呢個立場根據一開始所講, 青衣南既人搭42A既其中一個目的就係類似M線駁腳, 的確唔係錯
但另一方面, 青衣南當有一堆的士走線既車既時候, 其實佢地都唔見得好介意疏車定點, 例子就係249X 948 同X42C
全部都係青康路養大條線, 疏如30分鐘一班一樣有客路

242X 係咪一定不能複製以上既成功呢, 又唔係
只係定位上就好難係一條旺角特快 (即跟41A), 因為車海42A 下其實快唔得好多
反而可唔可以跟260X 走線到紅磡站, 然後擺落黃埔花園, 做定點特快呢, 呢個可能係一個方向
觀乎青南要成功既定點特快, 基本上係出於原本既轉車選擇慢好多, 同埋轉得車黎等直達果條線仲有著數
dubbies 發表於 2024-1-11 01:42 | 顯示全部樓層
42A而家夜晚返青衣成日15分鐘兩班, 頭車頂閘, 尾車長沙灣執雞, 如果有班遊客廟街夜繽紛完去藍澄灣酒店就冇車上 中過幾次

而家竟然減班, 星期日朝早八九點, 青桃樓出九龍都例牌留後, 如果通告話旭呢D非繁時間就真係離譜, 希望唔好咁痴線