hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) 深圳擬建西部通道城際線
開啟左側

深圳擬建西部通道城際線

053h4 發表於 2007-7-11 23:28 | 顯示全部樓層

AVW56 發表於 2007-7-11 23:28 | 顯示全部樓層
原帖由 PB602 於 2007-7-11 23:26 發表

救人事關人命, 管轄權問題可以放埋一邊先. 而且如果港方唔同意的話, 我相信
深圳既消防都唔可以輕易闖關.

至於一國兩制, 我一早知道已經名存實亡, 當然唔會咁天真啦. ...

咁咪即係話, 咩野港方管轄區都係假
根本就係深圳玩晒

我唔相信事故發生後, 港方會主動 "邀請" 深圳有關部門進入港方管轄區施救囉
053h4 發表於 2007-7-11 23:30 | 顯示全部樓層
PB602 發表於 2007-7-11 23:31 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2007-7-11 23:28 發表
大家一早講清講楚, 以尊重雙方的前提根本就樣樣有得傾
好似澳門咁, 咪一地兩檢
現時港方事事自擺自為wor

另外, 錢當然是問題, 你專利巴收$11一個, 以深港西部通道的地利
又唔係澳門咁收低價
專利巴又唔洗比內地保 ...

咁不如香港政府叫城巴嶼巴拎錢上去同深圳市政府"疏通"一下囉, 記住黑錢要俾足呀, 咪深圳
海關可以好似對D過境貨車咁, 隨時作個理由扣留你地D巴士架!
AVW56 發表於 2007-7-11 23:35 | 顯示全部樓層
原帖由 PB602 於 2007-7-11 23:12 發表

深圳地鐵都要搵香港地鐵公司去管理, 而家竟然建議俾佢地取得香港鐵路既使用權?
香港中國化萬歲!!

就算而家香港未被中國化
40年後都一定會
咁擔心咁不滿閣下大可以選擇移民呀
香港回歸左, 呢d情況就一定會出現

(當時中方只承諾香港50年不變, 現時只餘下40年)
PB602 發表於 2007-7-11 23:36 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW56 於 2007-7-11 23:28 發表
咁咪即係話, 咩野港方管轄區都係假
根本就係深圳玩晒

我唔相信事故發生後, 港方會主動 "邀請" 深圳有關部門進入港方管轄區施救囉

學你咁講, 如果深圳事事都可以用塊地係屬於佢呢個理由去干預, 咁就真係咩野港方管
轄區, 咩野口岸以南實施香港法律都係假. 可能一班法輪功未行出港方出境櫃位時, 深圳
就已經派解放軍拉人. 又或者有香港人拎住份蘋果日報等過e道時, 又會跳兩個深圳公安
出黎要你寫悔過書.
053h4 發表於 2007-7-11 23:37 | 顯示全部樓層

AVW56 發表於 2007-7-11 23:41 | 顯示全部樓層
SORRY, deleted

PB602 發表於 2007-7-11 23:52 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2007-7-11 23:37 發表
根本香港政府自我形成高價
明明內地用車輛為單位的過關配額
港方就因直巴低價搶客, 促進粵港融合收低價並大幅加班
結果引來運輸署嚴限直巴, 引入班次配額, 導致大幅減班加價

專利巴鐵路明明唔晒比內地費用又收高 ...

係丫, 香港政府錯晒, 應該即日起取消B2/B3/B3X, 並派人向廣東省政府叩頭謝罪.
(如果香港政府咁做, 我又想睇下香港市民同國際輿論會有咩反應囉...)

鬼叫深圳市政府後台唔夠硬, 講唔過香港就無得怨, 而家政策對香港傾斜又點? "深
圳經濟特區"又何曾唔係中國中央政府政策傾斜下既得益者?

老實講如果玩平等的話, 蝕底既亦係深圳自己. 深圳響行政上只不過係一個地級市,
但而家佢既市政府權力明顯比全中國其他地級市為多. 如果中央對深圳好似對湛江
韶關呢D地級市一樣的話, 睇佢點死.
053h4 發表於 2007-7-12 00:20 | 顯示全部樓層