hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) 深圳擬建西部通道城際線
開啟左側

深圳擬建西部通道城際線

gordon 發表於 2007-7-12 01:14 | 顯示全部樓層

原帖由 PB602 於 2007-7-11 22:56 發表

如果香港連俾唔俾自己既巴士進入自己口岸控制區都要中國廣東省過
問的話, 咁仲叫咩一國兩制? 駛唔駛叫埋深圳巴士集團派車行B2?

完全同意

如果當年聯檢大樓及所有出入境設施是建於香港的範圍內, 深圳巴士集團
派車行B2/B3/B3X都唔係冇可能(仲可能好似皇崗咁愈開愈多新路線).

問題係現在聯檢大樓及所有出入境設施建了在深圳的範圍, 又將一條車路,
巴士總站及半座聯檢大樓租予香港為期五十年(之後仲可以續約), 咁照道理
香港政府批出公共巴士的專營權予城巴及嶼巴根本就冇問題.

話時話, 在深圳灣口岸的海旁那條小路(屬於口岸以外地區, 是深圳範圍)看到
香港的雙層巴士, 的士及專線小巴, 相信都幾有趣.

依家新落馬州口岸採用羅湖口岸那種出入境模式(即在港方土地清香港關, 再
步行過橋至中方土地清中國關), 未來的港珠澳大橋都好似係採用「三地三檢」
模式(不過到時香港的範圍有幾大, 又有冇專利巴士載人去過關就不知了), 一
地兩檢係唔係真係咁不濟......
喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
PB602 發表於 2007-7-12 01:51 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2007-7-12 00:20 發表
香港政府應該做的
不是取消B2/B3/B3X, 而是要求上述營運商減價30~50%
並大幅增加直巴過關quota

更在兩鐵合併後, 因B1開辦及過境配額大增
利用市場力量, 要求過境鐵路收回本地線價
而直巴票價回到直巴規范化前的水平

你頭先唔係話香港政府唔同深圳先講好數就開專利巴士係做錯咩? 咁點解減價就可以
消除呢個問題?

按你既道理(無視口岸以南實行香港法律既現實, 力指凡牽涉深圳灣口岸既接駁服務都
要由港深一齊商討), 似乎B2/B3/B3X減唔減價係要先由深圳市物價局過問一下, 而唔係
由閣下單方面去決定喎. 或者深圳想由SBG派車行呢(到時真係笑死人, B2有真MAN又有
冒牌MAN)? "市場力量"又究竟係閣下既個人立場定係深圳市政府既想法? 人地可能想
睇下邊間公司俾既黑錢多就俾邊間公司專利都未定喎?

如果講到過境鐵路就仲搞笑, 落馬洲支線有邊一忽係建響所謂"深圳土地"上? 香港要收
幾多錢車費又要同深圳商量? 如果係的話, 咁所有去羅湖同皇崗既SBG巴士, 接駁羅湖
既廣深鐵路(都係收得全國最貴架!), 以至深圳地鐵來往羅湖站既車費, 係咪都應該先同
香港運輸署商討??

原帖由 053h4 於 2007-7-12 00:20 發表
而另外, 其他粵港兩地問題, 港府事事以為中央撐香港, 以中央大廣東省
結果? 中央不是力撐香港wor
而深圳通常唔怨人, 不過, 廣東省(包括深圳)樣樣見你香港有自大狂
唔鐘意平等討論, 結果讓讓自行發展
不出5年內地就全面超港

不出5年就超過香港? 哈哈, 廣東省既黃, 賭, 毒, 貪污問題一早就超越左香港啦!
PB602 發表於 2007-7-12 02:22 | 顯示全部樓層
原帖由 gordon 於 2007-7-12 01:14 發表

完全同意

如果當年聯檢大樓及所有出入境設施是建於香港的範圍內, 深圳巴士集團
派車行B2/B3/B3X都唔係冇可能(仲可能好似皇崗咁愈開愈多新路線).

問題係現在聯檢大樓及所有出入境設施建了在深圳的範圍, 又將一條車路,
巴士總站及半座聯檢大樓租予香港為期五十年(之後仲可以續約), 咁照道理
香港政府批出公共巴士的專營權予城巴及嶼巴根本就冇問題.

香港做事係講法律既, 深圳灣口岸港方口岸區(即聯檢大樓以南)實行香港法律係有以下法律基礎:

1) 香港法例第 591章 深圳灣口岸港方口岸區條例(指出港方口岸區實行香港法律)
http://www.legislation.gov.hk/BLIS_export.nsf/findChinSection?OpenAgent&View_name=ProCurAllChinDoc&section_choose=CAP%20591&chapter_choose=Chapter%20591

2) 中華人民共和國全國人民代表大會關於授權香港對深圳灣口岸港方口岸區實施管轄的決定
http://npc.people.com.cn/GB/15017/4982121.html

既然口岸實行香港法律並被視為香港政府土地(591章第6條), 咁我想問香港有邊條法例規定巴
士路線(或鐵路線)及收費要同深圳商討?

而深圳方面又有咩法定權力去違反全國人大(即中華人民共和國最高權力機構)既決定, 去干預
一個實行香港法律既口岸區內既巴士(式鐵路)營運?
FBI2 發表於 2007-7-12 09:14 | 顯示全部樓層

原帖由 PB602 於 2007-7-12 02:22 發表

香港做事係講法律既, 深圳灣口岸港方口岸區(即聯檢大樓以南)實行香港法律係有以下法律基礎:

1) 香港法例第 591章 深圳灣口岸港方口岸區條例(指出港方口岸區實行香港法律)
http://www.legislation.gov.hk/BLIS_exp ...

深圳灣口岸同成條深港西部通道而家都係中央給予香港的,因為
建築標準,物流運作上來看,香港始終較先進,加上中央當香港係
一哥,深圳係二奶,故深圳市做出一些小動作來宣洩"合法強搶土地"
之不滿,包括公交不足等.

關口呢樣野,中央話晒事,港珠澳大橋如果落實興建,關口問題一定係
最麻煩的.澳門冇乜所謂,珠海就一定要威(但點都好過深圳),只要
條橋唔入深圳領土,要解決都唔難.再者,廣東省係支持一地兩檢,
今次事件只係深圳市政府的小家行為.......

深圳成日都想拿香港著數,倒不如搞好d黃賭毒先啦.邪骨場所開到
全市都有,連派出所隔離都夠膽打開門做生意.有傳深圳市政府靠
呢個行業養活成個市,即係代表自己每日都食港人唔少錢啦,咁仲
要認咩一哥先,要威唔一定要威到盡...
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
AVW56 發表於 2007-7-12 11:25 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2007-7-12 09:14 發表

邪骨場所開到全市都有,連派出所隔離都夠膽打開門做生意.
有傳深圳市政府靠呢個行業養活成個市,
即係代表自己每日都食港人唔少錢啦

無錯

好似上次山西黑磚窯案
你估當地的共產黨幹部真係唔知情咩?
前深圳市長, 現山西省長于幼君分分鐘清楚過我地
但問題係, 收黑錢的情況一直存在
咁當地的地方官咪隻眼開隻眼閉囉

深圳, 唔排除真係有有關不法場所定時 "進貢" 比各街道辦公室
053h4 發表於 2007-7-12 13:51 | 顯示全部樓層
Bristoll5g 發表於 2007-7-12 19:47 | 顯示全部樓層

原帖由 PB602 於 2007-7-11 23:52 發表

老實講如果玩平等的話, 蝕底既亦係深圳自己. 深圳響行政上只不過係一個地級市,
但而家佢既市政府權力明顯比全中國其他地級市為多. 如果中央對深圳好似對湛江
韶關呢D地級市一樣的話, 睇佢點死. ...

深圳市行政級別與廣州市同級, 是「副省級」, 比地級市高半級
國內的朋友老問我會選誰...額...我真的沒票
PB602 發表於 2007-7-12 23:35 | 顯示全部樓層
原帖由 Bristoll5g 於 2007-7-12 19:47 發表
深圳市行政級別與廣州市同級, 是「副省級」, 比地級市高半級

中國憲法上並無所謂既"副省級", 呢一切都係因為政策傾斜所致. 所以唔好話中國政府
對香港大細超, 如果中國政府唔係有心扶持深圳的話, 佢而家仲只不過係寶安縣.
Bristoll5g 發表於 2007-7-13 00:17 | 顯示全部樓層
原帖由 PB602 於 2007-7-12 23:35 發表

中國憲法上並無所謂既"副省級", 呢一切都係因為政策傾斜所致. 所以唔好話中國政府
對香港大細超, 如果中國政府唔係有心扶持深圳的話, 佢而家仲只不過係寶安縣. ...

「副省級」即「計劃單列市」, 介乎地級市及直轄市之間.
國內的朋友老問我會選誰...額...我真的沒票
 樓主| Aboveday 發表於 2007-7-17 00:56 | 顯示全部樓層

"中華人民共和國全國人民代表大會關於授權香港對深圳灣口岸港方口岸區實施管轄的決定"

只要全國人民代表大會再授權將全個深圳交予香港管理,爭論可休已。
記不記得吳幫國講過中央要給權香港的話"還可以再給"?