hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議重組馬鞍山機場巴士
開啟左側

建議重組馬鞍山機場巴士

tszhinchan3 發表於 2024-1-16 10:22 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

配合十四鄉即將入伙,建議A41P分拆成兩條路線,改稱A40及A40X:
1. A40 烏溪沙站<>機場
走線與現時A41P相若,但不經錦英路及恆康街,來回經雅典居及欣安邨。

取消車站:錦龍苑、錦英苑、新港城、耀安邨、馬鞍山警署
新增車站:富寶花園、雅典居

往機場
1. 烏溪沙站
2. 利安邨
3. 富寶花園
4. 馬鞍山市中心
5. 褔安花園
6. 頌安邨
7. 錦鞍苑
8. 欣安邨
9. 保泰街
10. 德信中學
11. 錦泰苑
12. 富安花園巴士總站
13. 亞公角
14. 沙田醫院
15. 新界鄉議局大樓
16. 沙田第一城
17. 青沙轉車站
18. 青嶼幹線轉車站
19. 一號客運大樓
20. 港珠澳大橋旅檢大樓
21. 機場(地面運輸中心)巴士總站

往烏溪沙站
1. 機場(地面運輸中心)巴士總站
2. 港珠澳大橋香港口岸
3. 青嶼幹線轉車站
4. 青沙轉車站
5. 沙田第一城
6. 濱景花園
7. 沙田醫院
8. 富安花園巴士總站
9. 錦泰苑
10. 德信中學
11. 海典灣
12. 欣安邨
13. 聽濤雅苑
14. 頌安邨
15. 褔安花園
16. 海栢花園
17. 雅典居
18. 利安邨
19. 烏溪沙站

2. A40X 十四鄉<>機場
配合十四鄉即將入伙,開辦新機場巴士線,同時取代原有A41P於錦英路及恆康街之服務,同時繞經落禾沙及博覽館

往機場
1. 十四鄉
2. 田寮
3. 輋下
4. 西澳
5. 樟木頭帝琴灣
6. 耀沙路
7. 烏溪沙路
8. 烏溪沙站
9. 利安邨
10. 錦龍苑
11. 錦英苑
12. 新港城
13. 馬鞍山市中心
14. 馬鞍山運動場
15. 耀安邨耀謙樓
16. 青沙轉車站
17. 青嶼幹線轉車站
18. 一號客運大樓
19. 機場博覽館
20. 香港天際萬豪酒店
21. 航天城交匯處
22. 港珠澳大橋旅檢大樓
23. 機場(地面運輸中心)巴士總站

往十四鄉
1. 機場(地面運輸中心)巴士總站
2. 機場博覽館
3. 香港天際萬豪酒店
4. 航天城交匯處
5. 港珠澳大橋香港口岸
6. 青嶼幹線轉車站
7. 青沙轉車站
8. 恆安邨
9. 馬鞍山運動場
10. 褔安花園
11. 海栢花園
12. 馬鞍山警署
13. 錦英苑
14. 錦龍苑
15. 利安邨
16. 烏溪沙站
17. 耀沙路
18. 烏溪沙路
19. 樟木頭帝琴灣
20. 泥涌
21. 輋下
22. 馬牯纜
23. 十四鄉
hon_son_wilson 發表於 2024-1-16 14:05 | 顯示全部樓層

班次如何?
非繁各開1小時一班?
286X 發表於 2024-1-16 19:24 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2024-1-16 21:06 | 顯示全部樓層

其實 A41P 有客就唔使左兜右兜

同隔離 E42P 問題一樣

而家都要借車借人做 A41 果舊屎

係咪想 90 分鐘一班先安樂
.
黑白小王子 發表於 2024-1-17 22:54 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2024-1-16 21:06
其實 A41P 有客就唔使左兜右兜

同隔離 E42P 問題一樣

A41P冇客係因為左兜右兜30-40分鐘先到石門,差唔多成個半鐘先到機場,咁我不如飛的?同埋成日話馬鞍山冇客,其實馬鞍山人口大約係沙田區既43%
 樓主| tszhinchan3 發表於 2024-1-18 09:19 | 顯示全部樓層
黑白小王子 發表於 2024-1-17 22:54
A41P冇客係因為左兜右兜30-40分鐘先到石門,差唔多成個半鐘先到機場,咁我不如飛的?同埋成日話馬鞍山冇 ...

其實某程度唔係錯得晒!馬鞍山始終係純住宅區,只係得上下繁有通勤需要,非繁客量確唔會多幾多
但咁唔代表馬鞍山唔可以有更多快線!
成日話馬鞍山D巴士唔經石門第一城會冇客
但又好奇怪,屯馬綫通車之前
點解681馬鞍山得三個站又咁受歡迎?
89D飛走黃泥頭之後又唔會少咁多客?
85M開線到而家都沙田醫院直出,點解又唔見成日空車?

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
黑白小王子 + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分

天空之神 發表於 2024-1-18 09:26 | 顯示全部樓層

黑白小王子 發表於 2024-1-17 22:54
A41P冇客係因為左兜右兜30-40分鐘先到石門,差唔多成個半鐘先到機場,咁我不如飛的?同埋成日話馬鞍山冇 ...

同類例子有將軍澳
或者係北區

A29 要靠觀塘黃大仙,拆到條細細既 A28
A43 靠東鐵線北上,都只係得條 A43P 兜新田

咁A41P 靠咩 分拆?
A41 衰左既野唔好再衰

我寧願 A41P 行沙瀝唔入石門
都唔好區內分拆
.
 樓主| tszhinchan3 發表於 2024-1-18 09:35 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2024-1-18 09:26
同類例子有將軍澳
或者係北區

到時石門一樣會因為冇第一城直出而嘈

同埋你係咪當十四鄉死左呢?
JH_LE4612 發表於 2024-1-18 10:01 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2024-1-18 09:26
同類例子有將軍澳
或者係北區

咁A34咪又係多客得嚟左兜右兜,然後A29其實都只係做到半個將軍澳,我冧另外半個你比條好少少嘅直車佢佢地會捧場架 (當然A29夾埋觀黃開到兩三個字一班都係超額完成)。

又當然橙巴冇咁多車拆線,格硬拆嘅話班次會好樣衰,所以可能最後都係喺沙田個 pool度搶車(前提係後者自己夠車先),搞埋啲咪A40P縮頌安兜廣黃搶A41嘅怪物先得...

評分

參與人數 1HugeC +2 收起 理由
黑白小王子 + 2 精闢見解

查看全部評分

黑白小王子 發表於 2024-1-18 23:28 | 顯示全部樓層

tszhinchan3 發表於 2024-1-18 09:19
其實某程度唔係錯得晒!馬鞍山始終係純住宅區,只係得上下繁有通勤需要,非繁客量確唔會多幾多
但咁唔代 ...

所以成日都唔明D人講馬鞍山冇客做咩成日話89C冇客要拉埋石門先夠客,真係得啖笑