hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴44減班
開啟左側

[服務調整] 九巴44減班

alex218 發表於 2024-1-21 17:27 | 顯示全部樓層

kingprowm 發表於 2024-1-20 16:10
如果 E41 都可以停長安就好了,咁樣青衣就有直接車去大埔了,現在青衣去大埔好唔方便

諗落入白石角都接 ...

傻的嗎? 嫌E41行車時間唔夠長, 定想E41再疏d

我住青衣北都反對E41咁樣停喇
alex218 發表於 2024-1-21 17:30 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2024-1-21 09:49
旺角入青衣搭 44 真係接受唔到,仲要行荔枝角道,黃竹街,汝州街,欽州街先返到長沙灣道,真係離晒譜

宜 ...

44行茘枝角道一d都唔慢, 有時長沙灣道塞起車上黎, 44咁樣行仲快

你咁鍾意241X, 咁你慢慢等30分鐘一班既241X
Peter03145212 發表於 2024-1-21 17:33 | 顯示全部樓層
alex218 發表於 2024-1-21 17:27

佢覺得未夠慢吖嘛,所以咪想停長安囉,行車時間再耐啲,佢好明顯就係古生嘅徒弟
alex218 發表於 2024-1-21 17:35 | 顯示全部樓層

kingprowm 發表於 2024-1-21 09:41
不論 42M 或 49X 轉都要兜荃灣,慢到嘔,而青衣任何時間冇直接車去大埔,對青衣好唔公平
...

42M同49X都係密車, 73X都係密車, 轉車都好快搞掂

你成日話青衣冇車去大埔, 咁請問青衣去大埔需求有幾大? 非繁忙時間撐到一條線嗎?

就算條線開到, 長安一定係頭站, 青衣南一定尾站直出,

如果條線開左但青北落青南去大埔, 你係唔係日日坐先
天空之神 發表於 2024-1-21 18:36 | 顯示全部樓層
alex218 發表於 2024-1-21 17:27

咁又唔係Wor

多架車直去大埔都幾爽架

仲要唔使73X 49X 兜到天荒地老

問題係唔會有大埔人想
.
Togepi 發表於 2024-1-21 20:45 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2024-1-21 11:39
我本身都覺得青衣去大埔既巴士服務係應該開新線處理既

不過 E41 即使加經長安都係多幾分鐘時間,又唔係 ...

E41客量唔算好高, fr
中四嘅小刺蛋 ;p
GZ4031 發表於 2024-1-22 01:37 | 顯示全部樓層

講49X轉73X 好快手既人搞清楚少少野先

我作為49X 既通勤用家, 可以好肯定話比大家聽, 49X 係青衣去城隧既選擇裡面最可怕既一條
減左班次後, 連密車既優點都弱左, 我去沙田一帶都搭少左好多
本身一密遮三醜, 慢少少咪密車補番數

呢家上繁去沙田做緊最少十分鐘一班車, 已經唔係密, 仲要陪兜荃灣燈陣
當你等5分鐘車, 青中去到城隧平均28分鐘, 33分鐘先埋城隧
我作為月票玩家, 除左真係去沙市之外, 幾乎放棄左呢條線
一係就42C 43B 241X 243M 四飛上山夾定249X 班次咁上
極端D既就49M A32 去青桃即食249X
好腳力少少就行上山搭E42
所有選項基本上保半個鐘到大圍站
都幾乎係唔會遲到既選擇

就算真係需要城隧網絡
有42C 我都照上搭去大窩口轉幾飛, 43B就眾安街上番上一班49X
甚或44M 轉番46X 47X慢到打和 都唔需要受49X氣

點解要有咁多種方法去處理一個本來咁簡單既路線呢
一來49X 本身已經好慢, 燈陣外加眾安街人龍, 青衣既人搭廿分鐘都響荃灣原地轉緊
二來49X 沿路好易收皮, 橫龍街係第一個大佬, 倒灌都死一半, 楊屋道街市又衰違泊加停車場, 大河道衰燈陣, 綠楊都係燈陣, 入荃錦前都仲要塞惠荃路
中哂幾Q既乘客應該會發現自己35分鐘仲響城隧入口

事到如今, 基本上除左一落樓即有49X之外, 我都唔會搭佢過沙田, 而減班後就算日日番大學站, 一星期可能先搭得一次咁大把
條線可以廢到連241X大角咀轉287X 都快得過
1181174166 發表於 2024-1-22 19:15 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2024-1-22 01:37

我作為49X 既通勤用家, 可以好肯定話比大家聽, 49X 係青衣去城隧既 ...

老老實實呢個時勢10分鐘一班已經好密,搵到車出嚟自己直上城隧都無人阻到你
只不過喺轉車為前提密比較好而已

嫌49X慢,既然仲有周街轉車站,直接轉73X亦可以
FBI2 發表於 2024-1-22 19:24 來自手機 | 顯示全部樓層

我作為49X 既通勤用家, 可以好肯定話比大家聽, 49X 係青衣去城隧既 ...

49X真係極垃圾,又疏又耐,晚上坐返青衣最陰公,佢同279X南行鬥疏鬥爆。
天空之神 發表於 2024-1-22 19:25 | 顯示全部樓層

44 轉 286X 286C 美孚轉 都無咁嬲

最衰 272E 無全日服務
.