hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議開辦A12P
開啟左側

建議開辦A12P

qunow 發表於 2024-1-20 23:37 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

建議班次 上午繁忙時間每日1班 具體開出時間視其他現有路線及轉乘組合之客量分佈統計數據而定

1. 杏花邨巴士總站       
2. 永泰道簡約公屋
3. 小西灣(藍灣半島)巴士總站
4. 富景花園       
5. 小西灣邨       
6. 富城閣       
7. 樂軒臺
8. 環翠商場       
9. 環翠邨澤翠樓
10. 興華邨卓華樓       
11. 興華邨豐興樓       
12. 興華邨裕興樓       
13. 興民邨       
14. 山翠苑
15. 筲箕灣東官立中學       
16. 阿公岩道
17. 筲箕灣巴士總站
18. 太古城中心
19. 西區海底隧道轉乘站
20. 青嶼幹線轉乘站
21. 國泰城
22. 機場1號客運大樓
23. 航天城
24. 港珠澳口岸大樓
25. 民航處總部
26. 機場地面運輸中心
cky 發表於 2024-1-21 02:17 來自手機 | 顯示全部樓層
咁不如調查好先再建議
andy1010 發表於 2024-1-22 00:15 來自手機 | 顯示全部樓層
簡簡單單跟608P好過。
 樓主| qunow 發表於 2024-1-22 09:22 來自手機 | 顯示全部樓層

andy1010 發表於 2024-1-22 00:15
簡簡單單跟608P好過。

做唔到柴斜
Peter03145212 發表於 2024-1-22 10:26 | 顯示全部樓層

柴斜坐A12特班
brianso198 發表於 2024-1-22 13:32 | 顯示全部樓層
不如你查下A12而家機場段係點行先...

行完國泰入機場再行航天城入港珠澳再去民航處

真天才行法
天空之神 發表於 2024-1-22 14:06 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2024-1-22 13:32
不如你查下A12而家機場段係點行先...

行完國泰入機場再行航天城入港珠澳再去民航處

叫佢跟 A12 特都無咁嬲

其實行柴斜把 L 咩
集中火力做 A12 以外既地方通勤機場客
藍灣 - 杏花 - 愛秩序灣 - 太古
直出好過啦

以前P12 半桶水,而家衰極都應該有個譜既
.
brianso198 發表於 2024-1-22 14:28 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2024-1-22 14:06

其實行柴斜把 L 咩

港珠澳果個時間都無咩客

試過前車0630果架壞, 0655要食哂批客

民航處落埋客都係十個客左右 (民航處自己都有十個八個落, 唔係咁差)

已經係最多客果次架啦

點解?平時都係五個客, 仲要唔知咩事有人係國泰城上車

P12係太早開, 果個年代根本唔係好似而家旅行普及化

不過條P12太古真係好走, 搞返以前條P12出黎尾站都係唔會有人坐

另外提提大家, 杏花邨同耀興道比, 機場員工計後者多過前者

不過又咁, 我又唔覺得耀興道有好強烈需求要直達機場巴
 樓主| qunow 發表於 2024-1-22 17:08 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2024-1-22 14:06

其實行柴斜把 L 咩

與建議目的不符
Peter03145212 發表於 2024-1-22 17:24 | 顯示全部樓層

qunow 發表於 2024-1-22 17:08
與建議目的不符

咁建議目的係咩