hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士迷吹水區 (B22) 關於今年的RPP
開啟左側

關於今年的RPP

eric278 發表於 2024-1-30 23:18 | 顯示全部樓層

另一個重點是:未來數年會否有新發展區落成,從而計劃招標線。
還看香港公交
GZ4031 發表於 2024-1-30 23:48 | 顯示全部樓層
講開又講咁啦, X42C 真全日都未找哂數

荃葵其實好想見到49X 提速方案, 類似係49P 半全日之類, 不過好唔likely 有架喇
另一D post有人寫32X 石圍角象山梨木樹再上天橋去九龍, 都係幾想睇到既野黎, 不過老化區都係唔似會點搞, 九巴會覺得人地唔夠客就唔做

其實呢幾年既創意都令到唔少區多左好多連接, 例如奇奇怪怪既90 97 同埋唔夠客走去星期六日開咁長既96
做左廿年巴膠都唔會諗到白石角同大埔有車直出將軍澳咁
如果真係講得出缺乏直達連接既, 有幾個我諗到既
1. 南區荃灣線, 開埋post 講啦有人已經, 不過其實唔exactly 睇得出佢有幾夠客, 上下繁對開少少都有睇頭既
2. 南區東九線, 唔計107 671 既服務範圍, 華富掃到港大都係冇車出東九, 特別係可以利用一下中灣繞, 都係對開幾班限定既東西黎
3. 青埔線, 承接上面話想49X 提速, 其中一個比九巴屈下錢黎推特快既方法就係開青埔線, 收到上$12.1 經大學站科學園入大埔, upgrade 埋科學園既客人都係一大主流套路
4. 九巴好鍾意既R線, 其中之一我諗到既係大尾篤北上線, 食住大陸客鍾意郊遊既熱潮, 大可以整條76R 大尾篤掃到鳳園之後上跑道直出上水站, 想咬大啖D就之後飛落元/天做一雞兩食, 屈里數收到貴一貴

仲有其他不能盡錄, 不過都係開心吹下水, 實際上既可以比以上更瘋狂都唔出奇, 但就唔想再見到96 呢一種打腫面扮闊佬, 收到平一平又行到長一長, 最終非繁半天吊減到45既線
同埋要收市區平價流水皮, 都要留一部分做基本流水服務, 貴$1-2 都已經唔係討論重點, 有車上都偷笑
tina 發表於 2024-1-31 00:03 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2024-1-30 23:48

荃葵其實好想見到49X 提速方案, 類似係49P 半全日之類, 不過好唔lik ...

薄扶林道去東九龍有紅小做緊嘅,但盤數都唔太靚
101X又有半個九巴係到做,城巴實唔肯鬆章俾狗公入薄扶林

265B 22年不變
08x200-201 發表於 2024-1-31 09:33 | 顯示全部樓層

eric278 發表於 2024-1-30 23:18
另一個重點是:未來數年會否有新發展區落成,從而計劃招標線。

古洞北/洪水橋新發展區/落馬洲科創園區/皇崗口岸重建配套?
JB5571@3B/103 發表於 2024-1-31 09:37 來自手機 | 顯示全部樓層
YUU 發表於 2024-1-28 11:48
南區嗰堆短期內應該得595 95/C會做得
5合1都係要等
BTW今年RAP應該會講埋5x嘅下場

中西區方面唔明點解25可延至5號碼頭終到,但12仲以3號碼頭為總站
不過覺得12M、12不入金鐘、般咸道及柏道班次只保留上課天服務已仁致義盡,頂多12下山延至中環碼頭,不入金鐘及柏道班次亦兜上環,問題是12如不入金鐘及柏道班次都兜上環跟以前3B行定點
kwn1029 發表於 2024-1-31 10:01 | 顯示全部樓層
JB5571@3B/103 發表於 2024-1-31 09:37
中西區方面唔明點解25可延至5號碼頭終到,但12仲以3號碼頭為總站
不過覺得12M、12不入金鐘、般咸道及柏道 ...

如果 12 要唔經金鐘、柏道而兜上環
最簡單咪雪廠街出黎,行返干諾道中
起碼站牌唔駛郁黎郁去先

碼頭唔擺5號純粹係唔夠位吧
請時刻保持感恩及包容的心
Mercer 發表於 2024-1-31 11:07 | 顯示全部樓層

GZ4031 發表於 2024-1-30 23:48

荃葵其實好想見到49X 提速方案, 類似係49P 半全日之類, 不過好唔lik ...

覺得會有唔少舊區都好似286X 287X咁玩循環線算數, 即係好似86A 行兩條隧道咁, 上葵果啲32X 都有可能直出旺角再兜深長荔.

唔關RDP 事, 但都想清沙轉車站執返好啲價錢牌, 咁大個轉車站真係好浪費.

十四鄉準居民 恭喜晒!
JB5571@3B/103 發表於 2024-1-31 11:29 | 顯示全部樓層
kwn1029 發表於 2024-1-31 10:01
如果 12 要唔經金鐘、柏道而兜上環
最簡單咪雪廠街出黎,行返干諾道中
起碼站牌唔駛郁黎郁去先

可以放中環碼頭
我只是覺得12M以及12早上不入金鐘、般咸道及柏道班次只保留上課天服務已仁致義盡,頂多12下山延至中環碼頭,不入金鐘及柏道班次亦兜上環
JB5571@3B/103 發表於 2024-1-31 11:49 | 顯示全部樓層
YUU 發表於 2024-1-30 22:48
請提出閣下的見解。

陳文俊見到971咁兜實開香檳慶祝
GZ4031 發表於 2024-1-31 18:04 | 顯示全部樓層

Mercer 發表於 2024-1-31 11:07
覺得會有唔少舊區都好似286X 287X咁玩循環線算數, 即係好似86A 行兩條隧道咁, 上葵果啲32X 都有可能直出 ...

去到今時今日, 生意難做, 九公想重組後收貴D價錢係可以理解
我個人黎講, 接受到佢收貴左比真特快服務, X42C 貴一蚊, 甚至去到40E貴幾蚊, 都有人捧場, 大家都明呢少少錢買成20分鐘時間係幾抵比
但就好難接受到收貴左又做假特快, 希望今年唔好見到6X 35X之類既物體, 已經好好