hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴2A減班
開啟左側

[服務調整] 九巴2A減班

286X 發表於 2024-2-2 10:06 | 顯示全部樓層

williamwwl1109 發表於 2024-2-2 10:21 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2024-2-2 09:57
我想表達既只係 2X 既存在唔足以解釋點解 2A 上繁往樂華會仲密過樂華開出,你咁都可以無限上綱,引申我好 ...

2A早上往樂華方向嘅客好多都係沿線住返亞皆老街同樂華嘅學生嚟。亞皆老街又好,甚至樂華一帶都大把學校,98C 296C 793又唔係密,所以果個10分鐘只屬於返學日尊享,一到學校假期就會變返12分鐘gala。

相反,2A美孚方向一落山都大把同路車,偏偏成車樂華客冇位企,導致冇咩流水客上2A,直到旺角前比都會比樂華客搞到一個位做唔到多過一個客,九巴算住樂華有辦法響樂雅苑前上到頂閘,even 12分鐘收到15分鐘都唔會走到客,反正樂華客點都夾時間等車。
castanopsis 發表於 2024-2-2 10:40 | 顯示全部樓層
見之前有心人曾經數過客
轉貼出來方便討論

2023/12/06(Wed) 1448

KMB 2A UG3101

與前車距離:12分鐘
1.美孚巴士總站 +18 1448
2.大南西街 +9 1452
3.汝州西街 +3 1455
4.光昌街 +2 1456
5.昌華街 -4 1458
6.蘇屋邨杜鵑樓 +10 -5 1502
7.李鄭屋商場 +5 -9 1504
8.東京街 +3 -1 1506
9.長沙灣站 +1 -2 1509
10.麗閣邨 +4 -7 1510
11.麗蘿樓 +7 -3 1513
12.北河街 +16 -5 1515
13.石硤尾街 +5 -5 1518
14.白楊街 +6 -2 1521
15.鴉蘭街 +4 -4 1523
與前車距離:16分鐘
16.旺角站 +21 -2 1531
17.亞皆老街中電 -3 1534
18.九龍醫院 +7 -2 1536
19.醫院管理局 -2 1538
20.香港眼科醫院 +8 -2 1539
21.播道醫院 +3 -4 1540
22.亞皆老街球場 1541
與前車/28距離:10分鐘
23.富豪東方酒店 +2 -4 1543
24.譽・港灣 +18 -8 1545
25.景泰街 -4 1546
26.坪石邨 +4 -5 1548
27.啟業邨 +1 -5 1549
28.淘大花園 +36 -17 1553
29.振華苑 1554
30.樂雅苑 -13 1555
31.樂華巴士總站 -75 1557

總乘客:193   最高峰:88

資料來源:香港公共交通客量統計數據資料庫
S3BL100 發表於 2024-2-5 01:29 | 顯示全部樓層

286X 發表於 2024-2-2 10:06
亞皆老街同新蒲崗都唔少人返工返學
美孚-蘇屋去亞皆老街就獨市
荔枝角道有296C但又疏又貴

你講到樂華好似無咁多人返工,但 2A 近年減完班後,直到今時今日依然可以靠樂華兩站頂閘。上面亦有版友指出,一收到 12 變 15,樂雅苑都唔使上車

反而你樓下版友提到學生客,呢個解釋我覺得合理好多,當然我好有興趣想知 2A 樂華方向上繁到底有幾多人坐
fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2024-2-5 01:41 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2024-2-2 10:40
見之前有心人曾經數過客
轉貼出來方便討論

謝分享。雖然得一班半班車,但下晝三點食正理論上全日最多散客時段,亦岩岩好係學生放學時間,亦可以睇到野

1.
樂華依然係最大客倉,非電梯客佔比亦唔失禮,講緊 88 個樂華加樂雅苑客當中,有 52 個唔係電梯客。大家真係唔好以為 2A 28 只係用來上落淘大,我以前住果頭咁耐點會唔知

2.
美孚總站上 18 個,遠超過十幾年前我坐過一次全程,印象中見到既客量,唔知係咪同美孚轉車站效應有關。條線依然係頭重尾輕,但情況遠不如想像中嚴重

3.
保安道兩站上 15 個,似乎站位優勢已經成功吸到相當數目蘇屋、李鄭屋村前往荔枝角道同旺角乘客

4.
美孚加大南西街上 27 個,東京街及之前落 19 個,我有興趣想知美孚同大南西街上車而東京街後仍未落車既乘客,係坐去邊

5.
2A 美孚至旺角段行車時間太長係事實,呢班車行左 43 分。一直以來唔少版友建議過一係縮去蘇屋,一係拉直行荔枝角道,甚至我都有諗過前者。但望返美孚客量,條線要用來到蘇屋轉乘線,加埋保安道站位,2A 已經唔可能咁改。走線唯一簡化空間,似乎係有無必要兜落去呢班車上左 9 個客既大南西街,如果跟 6D 入青山道可以慳到幾分鐘;其次係美孚方向有無必要兜上廣利道咁入。所以我會有興趣想知大南西街上車果班客,有幾多係 2X 6C 同 42 唔能夠作為替代品

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
tomy2001 + 10 大師級作品

查看全部評分

286X 發表於 2024-2-5 10:22 | 顯示全部樓層
FY5856 發表於 2024-2-5 13:25 來自手機 | 顯示全部樓層

286X 發表於 2024-2-5 10:22
最慘樂華兩站上到頂閘但淘大落咗大半呢而且2A上唔到仲有28幫拖

之後段路都唔少替代品 加上去旺角深水 ...

其實如果以 0725 0740 (15 分一班) / 0730 0742 (12 分一班) 呢兩班黎計,牛頭角總站同淘大通常都係落幾個。但啟業邨可以一站落 40+ (大部份都係學生)。而且每班車都有幾個係去轉 40,因為我自己都係。

有幾個學生已經搭到認得樣
S3BL100 發表於 2024-2-5 22:18 | 顯示全部樓層
286X 發表於 2024-2-5 10:22
最慘樂華兩站上到頂閘但淘大落咗大半呢而且2A上唔到仲有28幫拖

之後段路都唔少替代品 加上去旺角深水 ...

咪玩啦,我當年喺果頭住咁耐,從來未見過 2A 牛頭角總站同淘大加埋落大半車。如果真係落咁多,淘大往美孚應該會企人變成有唔少空位,唔會出現上面有版友提到打後流水客因為得返企位而唔上車既情況

但上繁淘大往美孚仲有位坐,我真係無見過

調返轉方向,上面見到統計數據,淘大上樂華客量係好高,但都係唔到上山段客量一半

我就唔知你既觀察係由邊度得返來。淘大落大半都吹得出,我諗我以後都好難相信你提出既數據同觀察

LR7875_7B 發表於 2024-2-6 01:33 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2024-1-30 14:41
28A入功樂道班次只限現時28S服務時段, 而裕民坊巴士站就在裕民坊路邊, 同22M相差無幾.

貴得嚟冇轉乘, 就 ...

28S而家係總站開喎
castanopsis 發表於 2024-2-6 03:23 | 顯示全部樓層

FY5856 發表於 2024-2-5 13:25
其實如果以 0725 0740 (15 分一班) / 0730 0742 (12 分一班) 呢兩班黎計,牛頭角總站同淘大通常都係落幾 ...

啟業邨會唔會仲有新界線轉乘客?
本身淘大過橋去九龍灣站,唔算方便