hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 富蝶第一條新線本月開辦
開啟左側

富蝶第一條新線本月開辦

271_N271 發表於 2024-2-28 20:45 | 顯示全部樓層

DX2771 發表於 2024-2-28 13:01
岩岩72K 71K 同一時間富亨出發,72K 比71K 早10分鐘到太和,太和係總站尾落客,上火車站算方便 ...

我搭嗰班直接揸到最前先落客,即係M記對出落車要行返轉頭先上到電梯

唔知個排序係咪臨時
否則我建議佢執執個位
而家電梯口個位畀咗273P,其實完全唔需要

另外有個bug位,我自己都冇諗起
就係商場個入口係北上方向
出市區應該喺商場穿咗天橋先
呢個就要靠班居民累積經驗
Fuk19805 發表於 2024-2-28 21:08 | 顯示全部樓層
271_N271 發表於 2024-2-28 20:45
我搭嗰班直接揸到最前先落客,即係M記對出落車要行返轉頭先上到電梯

咁你個bug嘅問題唔大嘅,就算入錯咗閘都可以上橋過對面;我覺得最大嘅bug就係72K轉其他對外巴士要行太遠真係好趕客,而家變咗富蝶居民一定會培養咗老虎蟹都搭火車嘅習慣
IG: mhlam307_photospam
kingkonghi 發表於 2024-2-28 21:28 | 顯示全部樓層
LN9267 發表於 2024-2-28 16:18
72K往太和方向頌雅路、大元邨及太和的報站有宣傳可以轉乘什麼路線往其他地區,究竟72K會否與78A一樣就拭目 ...

要條20D小巴線開埋先見真章

Gary_B 發表於 2024-2-28 22:44 | 顯示全部樓層

岩岩睇完片 太和站位竟然跟 74A 擺坑頭? 行番坑尾先有梯?
LN9267 發表於 2024-2-29 00:42 | 顯示全部樓層
kingkonghi 發表於 2024-2-28 21:28
要條20D小巴線開埋先見真章

20D小巴隨時503系列小巴翻版,培養居民去市中心就小巴,接駁火車就巴士。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
271_N271 發表於 2024-2-29 00:57 | 顯示全部樓層
Gary_B 發表於 2024-2-28 22:44
岩岩睇完片 太和站位竟然跟 74A 擺坑頭? 行番坑尾先有梯?

其實後面本身有落客站
suppose係可以停
不過朝早可能會同73、64K嗰啲炒埋一碟
asv98.kw131 發表於 2024-2-29 03:54 來自手機 | 顯示全部樓層

TPCYP 發表於 2024-2-28 02:44
72K, 富油, 富尖東, 272P特, 307P特, 907C, 小巴
都仲係唔夠, 點都要有條全日市區線啦, 起碼好似79X嘅密 ...

其實都未公佈時間表
話唔定九巴見到城巴咁樣投條 79X 返嚟,九巴入富碟標嘅時候都入咗半全日 / 全日爭標呢?

況且有客你荒佢唔加班咩~
AVW28 發表於 2024-2-29 13:15 | 顯示全部樓層
Fuk19805 發表於 2024-2-28 21:08
咁你個bug嘅問題唔大嘅,就算入錯咗閘都可以上橋過對面;我覺得最大嘅bug就係72K轉其他對外巴士要行太遠 ...

唔知做宣傳既係咪suppose哂個個新搬入富蝶既居民都識係大元邨行去大埔中心轉車呢?
都唔知邊個天才諗呢條轉乘屎橋出黎?
條72K根本同大部分大埔九龍市區線做唔到同站轉乘,除左271、A47X外。
LL3850
s20131417 發表於 2024-2-29 21:03 來自手機 | 顯示全部樓層
AVW28 發表於 2024-2-29 13:15
唔知做宣傳既係咪suppose哂個個新搬入富蝶既居民都識係大元邨行去大埔中心轉車呢?
都唔知邊個天才諗呢條 ...

文宣:大元邨落,然後行5分鐘去埔中、焦急城
與其叫人落車轉乘,倒不如上繁開特別班入埋埔中,方便九東返工客
kingkonghi 發表於 2024-2-29 22:18 | 顯示全部樓層

3月尾開入面總站
出面條小巴叫24號線