hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議城巴皇后山路線增設雙向分段收費
開啟左側

建議城巴皇后山路線增設雙向分段收費

757 發表於 2024-2-8 14:34 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

位於粉嶺的皇后山邨,到羅湖口岸只需大半小時車程,到蓮塘口岸亦只需約50分鐘,居民假日不單習慣北上消遣,甚至買餸亦實行北上,令到當區街市生意大受打擊,邨內街市60多個攤檔面臨結業潮。

街市内魚檔、菜檔、生果檔檔主都表示通關後生意大減三至五成。「我們從通關到現在生意跌了五成。以前有三間魚檔,現在有兩間都倒閉了,只剩下我這一間。師奶們上內地喝茶、逛街,順便買餸回來。」經營魚檔的許小姐說。她亦提到,一到假期,街市的生意更差過平日,「今年冬至都沒甚麽人,接下來快過年了也會少進些貨。」

街市內的熟食檔亦不能倖免,記者走訪時見到原本一條美食街內有七至八檔的食店,現今僅餘兩間在艱苦經營,其中一檔車仔面檔主袁小姐形容自己是在「苦捱」,「店租貴、經營困難再加上通關,幾重壓力下,生意愈來愈差。未通關之前生意還好些,一通關,生意可能少了有三成。通關了個個都回內地探親、旅遊,一到長假期我們生意更加慘淡,整個街市人流都很稀疏,我們的生意也很差,少了一成。」

(黨媒慎入)

為吸引沙頭角公路沿線居民來往皇后山街市買餸及消費,改善當區街市生意,建議城巴為旗下取道龍山隧道的【粉嶺皇后山特快】路線增設雙向分段收費,讓沙頭角公路沿線居民可在皇后山買餸後以分段收費之價錢回家。

落車站
孔嶺或之前 $4.4
磚窰或之前 $5.6

Peter03145212 發表於 2024-2-8 14:37 | 顯示全部樓層
而家淨係得街市生意差
 樓主| 757 發表於 2024-2-11 00:26 | 顯示全部樓層
Peter03145212 發表於 2024-2-8 14:37
而家淨係得街市生意差

街市生意差仲未夠咩?唔需要改善?
Peter03145212 發表於 2024-2-11 09:13 | 顯示全部樓層

757 發表於 2024-2-11 00:26
街市生意差仲未夠咩?唔需要改善?

而家行行生意都差㗎啦,個問題係要諗吓點樣吸引人留港消費,另外開新嘅線諗吓一個合理嘅理由呀
 樓主| 757 發表於 2024-2-12 10:26 來自手機 | 顯示全部樓層
Peter03145212 發表於 2024-2-11 09:13
而家行行生意都差㗎啦,個問題係要諗吓點樣吸引人留港消費,另外開新嘅線諗吓一個合理嘅理由呀
...

唔使另外開新嘅線喎,只係現有路線增加雙向分段收費
kitarolo 發表於 2024-2-12 11:39 | 顯示全部樓層
757 發表於 2024-2-12 10:26
唔使另外開新嘅線喎,只係現有路線增加雙向分段收費

兩蚊客唔會在乎78X與79X是否
設有入龍山隧道前嘅雙向分段
tina 發表於 2024-2-14 02:28 | 顯示全部樓層

去聯和墟咪仲多選擇
265B 22年不變
gu9434@24 發表於 2024-2-14 19:05 | 顯示全部樓層
79X/78X唔多唔少都係靠短途客補貼

你拎走埋佢地仲點營運
有手有腳既唔該回程自己行出新圍軍營搭
$2繼續坐城巴
asv98.kw131 發表於 2024-2-18 03:07 來自手機 | 顯示全部樓層
gu9434@24 發表於 2024-2-14 19:05
79X/78X唔多唔少都係靠短途客補貼

你拎走埋佢地仲點營運

有冇諗過,$2 嘅客唔會拍卡落車,而且隨時多咗班人改搭 78X 79X 去添購日用品呢?唔係嗰個家庭主婦都過 60 歲架。
cky 發表於 2024-2-18 04:34 來自手機 | 顯示全部樓層

2月6日 post 開條 B7S 由皇后山去香園圍
2月8日 就話整皇后山雙向去吸引沙頭角公路的居民去皇后山街市買餸

皇后山邨民都唔留晌自己條邨做日常消費仲送條線過河北買嘢
然後搵沙公沿線去番皇后山買嘢

唔覺得自相矛盾兼搵人老襯咩?