hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) (過晒氣)城端、冰見線將於2029年度轉交愛之風富山鐵道營 ...
開啟左側

[日本] (過晒氣)城端、冰見線將於2029年度轉交愛之風富山鐵道營運

cky 發表於 2024-2-14 06:21 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

其實晌集中討論區提過,但反應非常冷淡

傳聞終於晌2月8日得到國土交通省認定
詳情請看此:
https://ainokaze.co.jp/wp-content/uploads/2024/02/5083637bd4de62ad3329a3eb2c776dc9.pdf

簡單而言
整個再構築計劃將於2月15日起開始
為期十年
其中約5年後,愛之風會接管城端冰見兩線

預算要用382億円
其中JR西會拎150億,並提供日後人才及技術支援
國家就拎128億
富山縣同沿線四市合共拎40億成立安定基金

其中用173億更換及增購新型可充電氣動混能車,預計新建34輛(即係唔玩 LRT 化)
愛之風接手後,兩線增加班次及 pattern 化,初步預算一日開60班(約30個來回)
兩年後 (即2026年度) 加裝對應IC卡付款方式
希望到時可以令使用量增加 25%

十年後實現冰見城端直通化
高岡站會進行改善工程以配合有關安排
(照計唯一較可行的方法就係冰見線臨入高岡前一段改成高架再駁番入城端線月台
如果單單係靠平面轉轍器咁過線,JR西老早就做咗啦)

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
fp8329 + 1 + 5 多謝分享

查看全部評分

Waiyin12 發表於 2024-2-14 10:26 來自手機 | 顯示全部樓層
轉手同時換新車,架 ベル・モンターニュ・エ・メール 觀光列車去向有點危險...
 樓主| cky 發表於 2024-2-14 14:30 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2024-2-14 10:26
轉手同時換新車,架 ベル・モンターニュ・エ・メール 觀光列車去向有點危險...  ...

咁留番一部應該唔難嘅
本線宜家都行晒 521系, 之前JR西讓咗三抽 413 系, 兩抽玩觀光列車就無事, 最後一抽行普通車咪最後變咗做廢車囉...

不過我反而係諗
今次 JR西 放走城端冰見
高山本線又傳緊想富山市以第三sector形式哽埋佢

仲有大糸線西段、越美北線同七尾線呢三條會唔會乘機處理埋佢

七尾線撞正能登地震再加上能登鐵道營運極其惡劣
晌條數相對冇咁肉酸下, 我估基於少少道義應該暫時唔甩住

大糸線西段開啲咁嘅死人班次, 皮費重又冇客, 分分鐘話之你南小谷變咗做盲腸都好, 直接廢咗佢算數

越美北線都應該借啲倚變巴士線, 反正 FF 駁埋去北濃都唔會成事
rickywk 發表於 2024-2-14 21:36 | 顯示全部樓層

城端冰見本身就盲腸線,兩線直通運轉後再拼入第三sector,加強新幹線站接駁都叫有得做下。
高山本線富山應該短期再食唔落,叫西記頂多陣,其實豬谷去富山都唔告無得做,好過大糸線西段好多
 樓主| cky 發表於 2024-2-16 02:58 來自手機 | 顯示全部樓層
rickywk 發表於 2024-2-14 21:36
城端冰見本身就盲腸線,兩線直通運轉後再拼入第三sector,加強新幹線站接駁都叫有得做下。
高山本線富山應 ...

其實宜家城端冰見就算唔玩 LRT,用5年將其電化都化算,兩線日均客量都有二千幾,如果目標係想加 25% 客量,電車比氣動車有優勢。
Waiyin12 發表於 2024-2-18 04:31 來自手機 | 顯示全部樓層
cky 發表於 2024-2-14 14:30
咁留番一部應該唔難嘅
本線宜家都行晒 521系, 之前JR西讓咗三抽 413 系, 兩抽玩觀光列車就無事, 最後一抽 ...

唔知會唔會話能登半島地震、鐵路損毀,乘機轉 BRT(參考 JR 東日本搞大船渡線)
大系線西段就真係差,可惜未電氣化,正常無得同南小谷以南做直通(唔知 HB-E300 入唔入到,有無可能將 Resort View Furusato 拉去系魚川?)
改 3rd sector 就係長野、新潟縣嘅事,唔會搞到富山
亦未駛擔心大系線東段住,以松本、南小谷兩個中心計,客量並唔差;疫情開始前搭過幾程,全部係運緊人(而非淨運空氣),論廢線大把路線先過佢

但七尾線而家連特急都維持到(北陸新幹線延長至福井後,亦未有計劃取消);唔計因新幹線通車,尚有特急列車而直接渡讓 / 廢線嘅例子,應該極之有限
高山本線同樣(有特急直達名古屋),仲要唔係盲腸線,而係飛驒、高山同北陸地區的主要鐵路連結

如果冰見線、城端線、高山本線(富山 - 豬谷)全部渡讓成功,富山縣可以成為日本本土(所以唔計沖繩)第一個不通 JR 在來線的行政區
HR1377 發表於 2024-2-18 07:46 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2024-2-18 04:31
唔知會唔會話能登半島地震、鐵路損毀,乘機轉 BRT(參考 JR 東日本搞大船渡線)
大系線西段就真係差,可惜 ...

大糸線西段未電氣化主因係交流電和直流電問題,南小谷以南係直流電,但北陸本線糸魚川站行交流電

如果大糸線西段電化,糸魚川站要改為直流電
 樓主| cky 發表於 2024-2-22 00:51 來自手機 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2024-2-18 07:46
大糸線西段未電氣化主因係交流電和直流電問題,南小谷以南係直流電,但北陸本線糸魚川站行交流電

如果大 ...

我對鐵路供電不太熟識
其實係咪由番所在地區負責供電?

你提及糸魚川係用交流電
但同縣嘅梶屋敷就用番直流電
而兩站又晌糸魚川市
照計唔會有不同類型的電供應吧
 樓主| cky 發表於 2024-2-22 00:55 來自手機 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2024-2-18 04:31
大系線西段就真係差,可惜 ...

宜家能登鐵路開番半條
七尾線上個月已經通番晒
轉 BRT 應該不大

睇番網上資料
見話好耐以前有打算將冰見線駁番去七尾線
最尾梗係見財政問題就一直都冇動工過

HR1377 發表於 2024-2-22 07:50 | 顯示全部樓層

cky 發表於 2024-2-22 00:51
我對鐵路供電不太熟識
其實係咪由番所在地區負責供電?

北陸本線其中一個交直轉換區域正正喺糸魚川至梶屋敷之間,所以糸魚川站內行交流電,梶屋敷行直流電