hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議九巴重組30 46及增辦新線45P
開啟左側

建議九巴重組30 46及增辦新線45P

1181174166 發表於 2024-2-19 22:00 來自手機 | 顯示全部樓層

ky927 發表於 2024-2-19 11:14
其實都無話絕唔絕路

1)本身荔景區係老化,亦都無新屋苑落成;

首先,過3架車畀45加班
第二,彌敦道由北行變南行逆向,唔睇好執客

反正點執都慳唔到車,個人先掟佢落填海區解其他線
 樓主| EX-TL 發表於 2024-3-19 09:33 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2024-2-15 21:54
咁佐敦油麻地返海壇街點搭車?

西九龍站及渡船街有914, 彌敦道有2, 受影響最大只得上海街一個站, 而最重要係桂林街一帶已建成新住宅群, 由荔枝角道行入海壇街 通州街, 計有丰匯 愛海頌 West Park及即將推售的映岸, 漸漸出現新格局, 係咪好似一d舊區或者公屋咁, 改走某d路線去隔離一兩條街會引來好大反響呢, 我睇未必, 而荔枝角道桂林街巴士站行入去或者去彌敦道或渡船街搭車只係多用三數分鐘, 對新一代而言, 呢方面問題冇咁大.
 樓主| EX-TL 發表於 2024-3-19 09:40 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2024-2-19 10:08
46個問題係特快會唔會推佢上絕路
就算真係推特快
係都33A轉特快線

認同46轉特快, 美孚後上橋落旺角唔係好主意, 荔景經埋九華徑 華荔邨先上橋, 吸引力唔大, 吸新客能力唔高, 至多係左手交右手.

華荔邨 荔欣苑 荔灣花園 美孚新村蘭秀道等人口並唔係特別多, 而且習慣地鐵, 即使46改快, 並唔會快過行長沙灣道幾多.

就算如某板友話先佐敦後旺角, 其實落佐敦人數不明, 如果改快, 不如繼續流水.
 樓主| EX-TL 發表於 2024-3-19 10:03 | 顯示全部樓層

1181174166 發表於 2024-2-19 22:00
首先,過3架車畀45加班
第二,彌敦道由北行變南行逆向,唔睇好執客

改46行填海區個原因係執市區「廢線」冇可能行得通, 你只著眼搵一條線去串連「廢線」途經地方, 但有冇諗到原本46服務的地方荔景, 對往返海皮需求有幾大呢?

搭鐵荔景站一站直達南昌站, 美孚新村有小巴快速前往海麗邨, 但麗瑤邨 祖堯邨要行街可以搭30或小巴落荃葵 美孚, V Walk冇特色, 因為荃葵包羅萬有.

荔景同長沙灣填海區連繫性有幾大, 掉番轉諗下填海區上荔景有冇需求, 極其量去醫院, 除左醫院已經冇, 加上填海區人口較年輕, 如果需要到醫院, 小巴會比較合適.

又如果, 真係需要一條巴士路線落填海區做醫院聯網, 拉32H落海達做有限度服務已經足夠, 比起用46唔順路繞經填海區再做埋「廢線」功能, 對主角荔景居民而言, 並非理想重組.
1181174166 發表於 2024-3-19 19:18 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2024-3-19 10:03
改46行填海區個原因係執市區「廢線」冇可能行得通, 你只著眼搵一條線去串連「廢線」途經地方, 但有冇諗到 ...

你只係著眼荔景山去填海區啫,落到嚟又唔一定要落車

反正要搭鐵,遠唔及紅線吸引
 樓主| EX-TL 發表於 2024-3-20 09:54 | 顯示全部樓層
1181174166 發表於 2024-3-19 19:18
你只係著眼荔景山去填海區啫,落到嚟又唔一定要落車

反正要搭鐵,遠唔及紅線吸引

麗瑤 祖堯落深水埗要兜填海區, 路又唔順, 燈又唔順, 等同迫你搭45, 荔景山路就搭42, 咁你所講嘅「唔一定要落車」班人係咪好得閒, 日日無所事事遊河!
1181174166 發表於 2024-3-20 14:12 來自手機 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2024-3-20 09:54
麗瑤 祖堯落深水埗要兜填海區, 路又唔順, 燈又唔順, 等同迫你搭45, 荔景山路就搭42, 咁你所講嘅「唔一定 ...

咁佐敦?
 樓主| EX-TL 發表於 2024-3-20 14:26 | 顯示全部樓層

鍾意一程過嘅可以, 但唔排除見你咁樣兜法, 改用小巴落荔景站搭鐵.
1181174166 發表於 2024-3-20 15:59 來自手機 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2024-3-20 14:26
鍾意一程過嘅可以, 但唔排除見你咁樣兜法, 改用小巴落荔景站搭鐵.

何謂「兜」?
深水埗至上海街車多燈多都唔會快

不過講返深水埗,拉30係可以,但係45剩餘運力之下,我持開放態度
 樓主| EX-TL 發表於 2024-3-21 00:36 | 顯示全部樓層

1181174166 發表於 2024-3-20 15:59
何謂「兜」?
深水埗至上海街車多燈多都唔會快

要繼續傾就去你自己嗰篇傾飽佢, 填海區有幾兜你自己行一次睇吓.