hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 啟德 airside 總站月底啟用
開啟左側

[路線消息] 啟德 airside 總站月底啟用

PF2802 發表於 2024-2-20 17:20 | 顯示全部樓層

sunhoo 發表於 2024-2-20 15:23
連美國都迷途知返重新重視道路連接性唔再搞cul-de-sec,香港真係落後於世界先進理念。
...

東涌北表示喊到最後
TR5774
tt777 發表於 2024-2-20 17:38 | 顯示全部樓層
asv98.kw131 發表於 2024-2-20 17:18
睇返巴典啲相,新總站得 3 條雙坑。
不過以而家 78C 78X 同 A25 嘅班次嚟講,3 條線用一個坑都夠做,長度應 ...

以城巴嘅心態3條坑佢都想霸哂,至於九巴25,城巴就應該想佢「躝」返出出面啦。
仲有位ar,唔緊要仲有大佬797可以拉埋入去。

asv98.kw131 發表於 2024-2-20 17:41 | 顯示全部樓層
tt777 發表於 2024-2-20 17:38
以城巴嘅心態3條坑佢都想霸哂,至於九巴25,城巴就應該想佢「躝」返出出面啦。
仲有位ar,唔緊要仲 ...

如果冇小巴,幾肯定 78C 同 78X 各霸一條雙坑 即刻有種海麗邨 795 同 795P 嘅感覺

忍一時之氣 滅自己威風
VK4642 發表於 2024-2-20 17:48 | 顯示全部樓層

tt777 發表於 2024-2-20 17:38
仲有位ar,唔緊要仲 ...

咁九巴25就搬去城巴A25現時總站,再同對面采頤花園巴士線搞轉乘優惠(不過停得采頤花園既巴士線好多都替代到25)
ky927 發表於 2024-2-20 18:17 | 顯示全部樓層
asv98.kw131 發表於 2024-2-20 17:18
睇返巴典啲相,新總站得 3 條雙坑。
不過以而家 78C 78X 同 A25 嘅班次嚟講,3 條線用一個坑都夠做,長度應 ...

好似外坑係小巴
JR5204@26M 發表於 2024-2-20 18:20 | 顯示全部樓層
asv98.kw131 發表於 2024-2-20 17:10
新聞稿 hard sell 78C 78X

話晒城巴自稱「皇后山唯一中標的公共巴士營辦商」,梗係要hard sell
ENS529 發表於 2024-2-20 21:39 來自手機 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2024-2-20 15:30
airside總站太細,日後仲有放埋新路線

以78C/X同A25嘅30-60分嘅班次密度,
除非日後嘅22S同25係開到<15分班,
否則又點會太細?

啟晴喺街邊要泊5A同28B, 繁忙時間仲有641,
再加埋做中途站個堆5D/20/20A/22/24/108就真係細啦!
s20131417 發表於 2024-2-21 00:12 來自手機 | 顯示全部樓層
m_rd08 發表於 2024-2-20 12:54

78C/X總站原名「啟德」感覺有啲空泛
改名「稅務中心」取自車站附近建築,相信人客搭車都會知道嗰站係去邊度,黃鬼又一罕有德政😅
da87 發表於 2024-2-21 00:54 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2024-2-20 18:17
好似外坑係小巴

外坑似乎唔夠巴士扭入去
James116 發表於 2024-2-21 01:33 | 顯示全部樓層

ky927 發表於 2024-2-20 11:59
其實咁大個商場,但係個總站,我睇到係同駿洋個size差唔多(可能airside大少少)

反而想諗下個總站名會叫 ...

郵輪碼頭應該都算室內?