hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴和運輸署建議287P改道
開啟左側

[路線計劃/RPP] 九巴和運輸署建議287P改道

JH_LE4612 發表於 2024-2-20 18:02 來自手機 | 顯示全部樓層

OT一開始睇英文睇到一頭霧水,睇翻中文先明咩事,份通告係咪某巴draft架...
 樓主| AE367 發表於 2024-2-20 19:17 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2024-2-20 16:09
點解唔係改行海庭?

為咗海庭而放棄旺角鬧市?
miklcct 發表於 2024-2-20 20:10 | 顯示全部樓層
Mercer 發表於 2024-2-20 18:00
落車位真係冇所謂, 係睇佢條線想做奧運站定旺角, 再唔係可以自肥直出凱婷, 先去奧運站.

...

對唔住,我記錯咗,以為287P/287X嘅關係好似286P/286X嘅關係咁係新界段拆線,如果286P改順走會對原本搭286X嘅客唔公平。

咁呢個情況,我就反而認為287P無必要再落油麻地,去到旺角其實可以收得皮;反正287P同287X唔係行聯合班次,乘客基本上係揀定一條來用。
進智公交
hk20020062 發表於 2024-2-20 20:13 | 顯示全部樓層

sunhoo 發表於 2024-2-20 15:25
連埋78P一齊睇,TD近排鍾意將逆走路綫改返正路。

只係撥亂反正
hk20020062 發表於 2024-2-20 20:14 | 顯示全部樓層
Mercer 發表於 2024-2-20 18:00
落車位真係冇所謂, 係睇佢條線想做奧運站定旺角, 再唔係可以自肥直出凱婷, 先去奧運站.

...

狗仔想架車做完 287P 再去救紅隧
ENS529 發表於 2024-2-20 20:49 來自手機 | 顯示全部樓層
hk20020062 發表於 2024-2-20 20:14

救紅隧?紅隧仲有咩好救?
Vittorio 發表於 2024-2-20 20:57 來自手機 | 顯示全部樓層

hk20020062 發表於 2024-2-20 20:14

之前傳個尾站係加士居道,屈唔返去紅隧喎
係救海隧都跟81S停眾坊街啦🤭
JX9097 發表於 2024-2-20 21:05 | 顯示全部樓層
Vittorio 發表於 2024-2-20 20:57
之前傳個尾站係加士居道,屈唔返去紅隧喎
係救海隧都跟81S停眾坊街啦🤭

睇番幅圖
總站擺喺加士居道公園
即係清完客唔可以直接去紅隧口
而且...依家仲有冇需要紅隧口打仗車?
天空之神 發表於 2024-2-20 21:37 | 顯示全部樓層
AE367 發表於 2024-2-20 19:17
為咗海庭而放棄旺角鬧市?

旺角果個時間邊度鬧?

.
Karo.3.2 發表於 2024-2-20 21:58 來自手機 | 顯示全部樓層

ENS529 發表於 2024-2-20 20:49
救紅隧?紅隧仲有咩好救?

你知唔知道朝早紅隧幾多人? 你唔好以為mtr過咗海一個人都冇, 只不過係冇咁多