hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) 廣州地鐵:力爭莞惠、佛肇、廣佛南環、佛莞"四線"貫通 ...
開啟左側

[中國大陸] 廣州地鐵:力爭莞惠、佛肇、廣佛南環、佛莞"四線"貫通

吳宗錡 發表於 2024-2-25 20:59 來自手機 | 顯示全部樓層

08x200-201 發表於 2024-2-25 20:29
好似要人工櫃臺

喺深圳可以喺邊到做交通聯合嘅人工實名?地鐵站?
 樓主| 08x200-201 發表於 2024-2-25 21:04 | 顯示全部樓層
吳宗錡 發表於 2024-2-25 20:59

深鐵目前沒有城際運營資質,做唔到交通卡實名
吳宗錡 發表於 2024-2-25 21:05 來自手機 | 顯示全部樓層
08x200-201 發表於 2024-2-25 20:33
廣州18號線/廣佛線都是以城際名義修的地鐵,運營上往地鐵靠攏(車輛用地鐵標準車或者地鐵化列車,信號系統 ...

點解搶錢集團唔再願意好似廣深I、II線咁,喺其他路線嘅車站分開城際列車入口同非城際列車(普速、動集、D車、G車)入口?咁咪唔使限坐當日當次囉!
反而北京就有分市郊鐵路入口同國鐵入口
吳宗錡 發表於 2024-2-25 21:06 來自手機 | 顯示全部樓層

08x200-201 發表於 2024-2-25 21:04
深鐵目前沒有城際運營資質,做唔到交通卡實名

即係由香港返大陸,最近一定要到廣東城際車站做交通聯合實名?接唔接受辦理他市交通聯合卡實名?
吳宗錡 發表於 2024-2-25 21:07 來自手機 | 顯示全部樓層
08x200-201 發表於 2024-2-25 00:49
但是無論廣清、廣州東環定系莞惠佛肇,在大陸都算「大鐵」的範疇,必須要接受國家鐵路局的管理,所以實名 ...

本身廣州地鐵接唔接受嘟銀聯卡入閘?
 樓主| 08x200-201 發表於 2024-2-25 21:13 | 顯示全部樓層
吳宗錡 發表於 2024-2-25 21:07
本身廣州地鐵接唔接受嘟銀聯卡入閘?

城際唔接受,地鐵可以
Danny.lin 發表於 2024-2-27 18:32 | 顯示全部樓層

吳宗錡 發表於 2024-2-25 00:56
咁唔可以好似廣佛線同廣州地鐵18號線咁改為以城市軌道交通名義管理咩?

也就係廢綫轉產方法,北京地鐵13號綫就如此。但該方法成本太高喇,首先要喺nra度辦理廢綫停用手續,移除記錄,然後訊號設備城市軌道交通化改造,如果涉及新建城市軌道交通綫路接入,又要洗一筆錢,噉一輪落來價格高到衝天。北京13號綫嗰度改嗰時早、涉及遷改線路唔長、又冇無砟區間、舊有鐵路訊號設備全拆,所以當時整仲唔算貴,但現時廣清嗰種情況,按現在嘅財政情況,估計諗都唔敢諗!
Danny.lin 發表於 2024-2-27 18:45 | 顯示全部樓層
吳宗錡 發表於 2024-2-25 20:59

1.只有廣州地鐵旗下廣東城際中使用地鐵化運營嘅城際綫才需要實名制全國一卡通交通聯合咭!

2.深圳地鐵旗下深鐵城際暫時冇城際運營資格,要等佢接手穗莞深城際後先有!故冇得實名驗證!只能到廣州地鐵旗下廣東城際管理嘅城際車站辦理!

3.港澳地區車迷想辦理全國一卡通交通聯合咭實名,搭廣清城際等多條廣州地鐵旗下廣東城際中使用地鐵化運營嘅城際綫、噉需要到廣州地鐵旗下廣東城際管理嘅城際車站,搵工作人員幫手辦理!(宜家莞惠、佛肇城際車站暫時仲未得住,只能去廣清城際、廣州東環城際沿綫各車站搵工作人員辦理!!

4.搭普通地鐵時,全國一卡通交通聯合咭唔使實名制,即滴即過!
吳宗錡 發表於 2024-2-27 23:00 | 顯示全部樓層
Danny.lin 發表於 2024-2-27 18:45
1.只有廣州地鐵旗下廣東城際中使用地鐵化運營嘅城際綫才需要實名制全國一卡通交通聯合咭!

2.深圳地 ...

搭北京市郊鐵路可唔可以用實名後嘅交通聯合?
Danny.lin 發表於 2024-2-28 10:57 | 顯示全部樓層

吳宗錡 發表於 2024-2-27 23:00
搭北京市郊鐵路可唔可以用實名後嘅交通聯合?

北京市郊唔使啊,直接滴!同理仲有,西安地鐵西戶綫。另外,武漢新城快綫市郊車就係用WeChat、ailpay上小程序嘅「快綫QRcode」。台州市郊為WeChat小程序「和合通」。杭紹甬城際直接刷寧波或紹興公交卡、微信乘車碼、支付寶乘車碼、單程票進出站。