hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) China Airlines YVR-TPE-HKG
返回列表 發新帖
開啟左側

[飛行報告] China Airlines YVR-TPE-HKG

AVBWU291 發表於 2024-2-29 09:47 | 顯示全部樓層

上次我出 post 嗰次,單程 1400 CAD...

不過我嗰次可以兩程機都揀位
將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
 樓主| E21A 發表於 2024-2-29 12:21 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2024-2-29 03:48
CI 只有第一程可以劃位,做法相當特別;唔知係咪機票內容淨係包每程一個航段的劃位?

我自己搭其他航空公 ...

我個情況就係咁:
去程我出發前約30小時 online check-in。YVR-TPE係有位揀既,雖然唔多;TPE-HKG除咗緊急出口要加錢既位之後,一個位都冇得比我揀。
第一程機大約8成滿;而第二程機應該9成以上,目測看見唔到有空位。
咁我當時都仲以為第一程機真係太爆而無位揀

回程我出發前48小時 online check-in。HKG-TPE係有位揀;TPE-YVR又係除咗緊急出口位之外,完全冇得揀。
第一程機上座率低;第二程上到機目測約9成滿,見到係有其他空位。

當然而家再細想,唔排除其實係來回兩程機一早已經full晒,所以造成我有種錯覺以為華航唔比我第2程揀位
szeto993 發表於 2024-2-29 13:03 來自手機 | 顯示全部樓層
近幾年CI都唔係有咩大問題就都係一個好選擇,但價錢相近我會坐BR/CX
BR777 發表於 2024-2-29 13:34 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2024-2-29 04:10
如果比著係我,我又唔會太介意喺東京 stay 一晚嘅(嚟緊 4 月 NH 會重啟 HKG - NRT,如果第二程可以揀次 ...

JL used to fly high density 744 between NRT and YVR with more than 400 passengers so the fare was consistently low. However after the bankruptcy it focused on higher-yield passengers, downguaged to 777, then 767 / 787. So nowadays there are only 200 passengers +/- per flight and rarely the cheapest unless you hit promotions, which I've seen less than C$800 return to SE Asia!

Larry93 發表於 2024-3-13 14:29 來自手機 | 顯示全部樓層
想問直航嗰個價可唔可以坐到華航PEY?
tamabaron 發表於 2024-3-13 16:06 | 顯示全部樓層
clivetock 發表於 2024-2-28 10:18
如果有時間停日本玩幾日咁梗係搭日籍公司最好

但係如果純粹轉機,JAL夾到時間但好貴,ANA溫哥華往香港夾 ...

日本轉機另外一個問題係ANA/JAL 好多航線依家只由HND 飛,但想時間好 (eg 唔overnight transit)/平小小香港一定係飛NRT

台灣轉係當年 (講>10年前) 無依家禁多直航的好選擇。Post Covid 之後小左好多北美機變返宜家又係good choice (加台北飛香港只係1.5 hours 又多機真係變有個剛剛好小break)