hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 九巴富蝶新線72K首航
開啟左側

[即日快報] 九巴富蝶新線72K首航

s20131417 發表於 2024-2-28 10:47 來自手機 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2024-2-28 06:12
竟然唔係「大埔 富蝶邨」

同埋省略「邨」字,九公連電牌都學善水做法?
clivetock 發表於 2024-2-28 11:49 | 顯示全部樓層
s20131417 發表於 2024-2-28 10:47
同埋省略「邨」字,九公連電牌都學善水做法?

71A/B 都冇「邨」,淨係得「富亨」,72K 咁樣都唔算好奇怪
AVBWU291 發表於 2024-2-28 12:33 | 顯示全部樓層
九巴四間廠根本就四間公司嚟,乜都唔同

評分

參與人數 1aPower +5 HugeC +10 收起 理由
ky927 + 5 + 10 精闢見解

查看全部評分

將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
asv98.kw131 發表於 2024-2-28 14:12 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2024-2-28 06:12
竟然唔係「大埔 富蝶邨」

皇后山 78A
皇后山 78B
華明 70K
天平 270
富亨 71A

粉嶺 皇后山 278A
粉嶺 華明 978
上水 天平 277E
大埔 富亨 271

分別喺邊,我諗一睇就知
我暫時只係諗到「青衣 青富苑 49M」同「上水 太平 78K」呢兩個特例

忍一時之氣 滅自己威風
asv98.kw131 發表於 2024-2-28 14:15 | 顯示全部樓層
kingkonghi 發表於 2024-2-28 10:40
而家方針係駁前KCR車站照用K字尾新站用M字尾

咁去前九廣西鐵荃灣西站嘅 268M、屯門站嘅 50M 同 B3M 係咩?

就當城巴唔慣用 K,268M 點解釋先?

忍一時之氣 滅自己威風
kingkonghi 發表於 2024-2-28 14:34 | 顯示全部樓層
asv98.kw131 發表於 2024-2-28 14:15
咁去前九廣西鐵荃灣西站嘅 268M、屯門站嘅 50M 同 B3M 係咩?

講少咗樣嘢 東鐵嘅先會咁用
FY5856 發表於 2024-2-28 15:22 | 顯示全部樓層

asv98.kw131 發表於 2024-2-28 14:15

268M 的 M 的重點並不是在荃灣西站,而係好像 66M 68M 69M 類別,大西北往荃葵
kmb270b 發表於 2024-2-28 16:37 來自手機 | 顯示全部樓層
asv98.kw131 發表於 2024-2-28 14:12
皇后山 78A
皇后山 78B
華明 70K

不過78K本身都淨係寫太平
係大部分時間延長去太平冇耐先加埋上水
係比較奇怪
asv98.kw131 發表於 2024-2-28 17:41 | 顯示全部樓層
kmb270b 發表於 2024-2-28 16:37
不過78K本身都淨係寫太平
係大部分時間延長去太平冇耐先加埋上水
係比較奇怪 ...

呢個純粹係啲人以為 78K 唔去上水,以為縮短咗,所以先加返「上水」字眼。

49M 真係冇原因

忍一時之氣 滅自己威風
s20131417 發表於 2024-2-28 18:56 來自手機 | 顯示全部樓層

asv98.kw131 發表於 2024-2-28 17:41
呢個純粹係啲人以為 78K 唔去上水,以為縮短咗,所以先加返「上水」字眼。

49M 真係冇原因

49M本為一條青衣區內線,「青衣 青富苑」原意會唔會想俾「某些人」知道青富苑係喺青衣而非他處?