hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 九巴富蝶新線72K首航
開啟左側

[即日快報] 九巴富蝶新線72K首航

s20131417 發表於 2024-2-29 18:13 來自手機 | 顯示全部樓層

TuNg''=) 發表於 2024-2-28 23:04
根本唔應該唔入, 方便唔到居民行街買日用品

不過之前係諗住埔中+廣福道係用小巴做, 爆獲咪濃

作為化蝶專線,唔入埔中硬係感覺要迫班居民行一段路先得
遲吓幫大家同有關方面反映吓😊
Fuk19805 發表於 2024-2-29 19:52 | 顯示全部樓層
271_N271 發表於 2024-2-29 00:54
唔入先正路條線係畀人駁鐵,唔係買餸線
大埔不嬲都係兩邊各有各做
71A最多都係沿路站站停,唔會踩過界

皇后山已經瀨咗次嘢,都仲係要繼續瀨嘅
503K如果俾巴士做,78A都唔會大爆鑊
IG: mhlam307_photospam
TP人 發表於 2024-2-29 22:30 | 顯示全部樓層
s20131417 發表於 2024-2-29 18:13
作為化蝶專線,唔入埔中硬係感覺要迫班居民行一段路先得
遲吓幫大家同有關方面反映吓😊 ...

但係大埔中心已經夠迫夠繁忙
將來入唒伙之後, 72K可能幾分鐘一班
大埔中心總站一定頂唔順
加上72K主要角色係駁鐵
無可能要富蝶駁鐵客入大埔中心塞燈塞車

其實大美督以至汀角路鄉郊居民坐75K或進智
都係要大元邨或者八號花園步行往返大埔中心
唔見得點解鄉郊居民就行得
富蝶非入大埔中心不可

創出自己一片天空  重新領回自我國度
Fuk19805 發表於 2024-3-1 00:41 | 顯示全部樓層

TP人 發表於 2024-2-29 22:30
大埔中心總站一定頂唔順

第一點冇得點駁,最多只係話富蝶居民搭巴士會好麻煩

但係第二點淨係睇居民人數已經冇得直接比較,條富蝶入晒伙係會好多人,隨時貼近廣福嘅人數,同樣道理,廣福憑咩可以攬晒咁多條大埔巴士線?
asv98.kw131 發表於 2024-3-1 01:16 | 顯示全部樓層
Fuk19805 發表於 2024-2-29 19:52
...

應該話計埋 50M 都係瀨嘢
不過 50M 係高估區內社區接駁需求,皇后山同富碟係低估區內社區接駁需求。

忍一時之氣 滅自己威風
Fuk19805 發表於 2024-3-1 01:36 | 顯示全部樓層
asv98.kw131 發表於 2024-3-1 01:16
應該話計埋 50M 都係瀨嘢
不過 50M 係高估區內社區接駁需求,皇后山同富碟係低估區內社區接駁需求。

K54快50M太多,加上城巴同九巴線本身就冇轉乘
3ASV174 發表於 2024-3-1 02:08 | 顯示全部樓層

Fuk19805 發表於 2024-2-29 19:52
...

78A 爆煲根本唔係因為 503K,亦唔知點解成日會賴落 503K
真正原因係因為皇后山路線要招標而強行同舊有社區切割,客源不足結果班次不足
全個社區搵條正常既跨區線都無,先會谷爆 78A,78A 係有區內客,但根本主力都係跨區客

安達條區內買餸線都係小巴
但 213M 頂多係旺唔係爆煲,你睇下 214 幫手送走左幾多巴士轉乘客先得?如果 214 係無轉乘網絡連住,班客隨時都係谷爆藍田線
如要討論,請先自貼差餉單一次
asv98.kw131 發表於 2024-3-1 02:27 | 顯示全部樓層
Fuk19805 發表於 2024-3-1 01:36
K54快50M太多,加上城巴同九巴線本身就冇轉乘

小巴 503K 夠冇九巴線 / 其他小巴線轉乘啦 講到冇轉乘優惠等於俾人打劫咁
況且,新界西住屋邨嘅人有幾何要搭車去區內其他地方轉線?通常都係去屯門公路轉線架啦。

根本就係 54 區去屯門市中心俾 K54 搶客,而 54 區又冇乜需要去區內其他設施,50M 需求咪細囉。

忍一時之氣 滅自己威風
asv98.kw131 發表於 2024-3-1 02:31 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2024-3-1 02:08
78A 爆煲根本唔係因為 503K,亦唔知點解成日會賴落 503K
真正原因係因為皇后山路線要招標而強行同舊有社 ...

所以出現 79 不過 79 又要避開鐵路站,要搭到大圍站先可以轉車,對 78A 分流作用有限,不過應該可以分走一批目的地係大埔同沙田嘅人先。

對外路線方面,初頭就真係有你而家講嘅問題,但係而家 79X 都已經有返 270B 2019 年之前嘅班次;而 78X 平日繁忙時間亦都已經有唔少人搭,亦都上到 15 分鐘一班,其實都唔係有你所講咁差。況且就算做埋舊社區嘅 278A 都係得 30 分鐘一班,平日仲要有段時間冇車;就算真係多客,九巴同城巴有冇咁多車加班都係問題。

79X 都叫做起嘅,21:00 - 23:00 呢段時間其實可以上 20 分鐘一班,出 64XX 都可以坐滿晒。架車到旺角中心之前已經坐滿窗口位,而旺角中心條隊可以排到去 293S 嘅站牌。
78C 唔該加班去 30 分鐘一班先,60 分鐘一班等同趕客。而且喺呢個趕客班次下,09:30 - 13:30 呢段時間啲車都可以坐滿,根本就應該加班。

九巴仔:好聽叫分流,難聽叫搶客

我諗 72K 應該冇 78A 嘅問題掛?前提係九巴有心 + 有車開密啲對外線嘅話。

忍一時之氣 滅自己威風
nickk 發表於 2024-3-1 07:29 來自手機 | 顯示全部樓層

TP人 發表於 2024-2-29 22:30
大埔中心總站一定頂唔順

來回改行太和路一田已經夠