hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議更改九巴73B行車路線及服務
開啟左側

建議更改九巴73B行車路線及服務

chingyk 發表於 2024-2-29 16:12 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

由於現時來往北區和大埔區的巴士、小巴服務惡劣,路線規劃未能滿足居民出行的需求,因此建議更改九巴73B路線的行車路線,將其起迄點與循環點調換,並撤出大窩西支路以加快行車時間,貼合兩區居民的需求。另外,建議將車費降至8.1元,與九巴73、73A、W3的收費更趨一致。

上水總站                $8.1
上水新成路
天平邨天明樓
皇府山
粉嶺樓路
上水宣道小學
粉嶺樂和街
塘坑
粉嶺公路轉車站
太和站
大埔政府合署
海寶花園
大埔中心總站
聖母聖心小學
富亨邨亨榮樓
那打素醫院
頌雅路
大埔中心總站
大埔安祥路
大埔廣福道
運頭角里
廣福邨
塘坑                        $5.4
粉嶺中心
粉嶺名都
粉嶺消防局
粉嶺樓
聯和墟球場
聯和墟總站
海聯廣場
粉嶺樓路
皇府山
天平邨總站                $4.0
天平邨天怡樓
龍豐花園
上水站
上水總站

路線沿線服務石湖墟、天平邨、聯和墟、(粉嶺站)、太和、大埔中心、富亨、那打素醫院、大埔墟、廣福一帶,方便市民覆診、日常的出行需求。
建議班次繁忙時間15-20分鐘一班,非繁忙時間20-30分鐘一班。
建議服務時間0640-2200

此路線亦可考慮提供區內短途分段收費
上水>塘坑 $5.4
太和站>廣福邨 $5.2

原九巴73B路線之受影響乘客將可以使用以下替代路線前往目的地:
帝欣苑至和合石新村 > 聯和墟/粉嶺站
新增華明轉車站轉乘組合:九巴73/73A線往華明方向免費轉乘277X線往聯和墟方向
可改乘九巴73/73A線到華明總站利用轉乘優惠免費轉乘70K或277X線

帝欣苑至和合石新村 > 上水
可改乘九巴73/73A線到華明總站利用轉乘優惠免費轉乘273A/273D線
天空之神 發表於 2024-2-29 21:47 | 顯示全部樓層
又要大窩西果班轉車

上水直出太和優勢全失

點解唔直接 73/73A 合併 延長返去彩園?
.
 樓主| chingyk 發表於 2024-2-29 22:27 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2024-2-29 21:47
又要大窩西果班轉車

上水直出太和優勢全失

本身73B條線設計原意係滿足大埔粉嶺上水嘅來往需求空缺。73B喺大窩西支路嘅使用率好低,大部分都係落車嘅人,好少人用帶大窩西支路搭去粉嶺/上水。
另外既然喺得上水火車站附近,居民首選都係搭火車去太和/大埔,粉嶺站同理,所以我建議大埔返北區先兜入去粉嶺名都。即使上水直出太和,都畀唔上火車嘅速度,更何況現時巴士($9.2)貴過火車一倍有多($4.5),班次又少。
asv98.kw131 發表於 2024-2-29 23:50 | 顯示全部樓層

如果可以用呢個建議飛走大鑊西,咁的確唔錯。
問題係,嗰陣大鑊西死都要爭條 73B,理由係大鑊西冇車直去粉嶺中心同上水,如果而家就要佢哋 30 分鐘一班車轉乘 20 分鐘一班車嘅線肯定會反面,大埔區議會唔會批。

我覺得呢份建議係好,不過要連埋 73 同 73A 延長去上水一齊做先得。
(73 同 73A 可以依照 T277 走線去上水)

至於九巴方面,我諗佢應該會想咁做嘅,因為俾城巴爭咗條 79 返嚟 而家北區就算要九巴賣身都得,只要可以同城巴爭就乜都得
忍一時之氣 滅自己威風
 樓主| chingyk 發表於 2024-3-1 01:30 來自手機 | 顯示全部樓層

我自己都成日要來往大埔同北區,之前記錄咗一次由聯和墟搭九巴建議嘅路線去大埔嘅時間。78A>70K>73

78A   聯和墟 上車                     0         總需時        單圈時間
78A   粉嶺中心 落車                  1      07:08.60      07:08.60
70K   粉嶺中心 上車                  2      10:49.15      03:40.55
70K   正覺蓮社學校 落車          3      16:52.56      06:03.41
73     牽晴間 上車                      4      21:13.33      04:20.77
73     大埔寶鄉街 落車              5      42:23.81      21:10.48

如果平時要用咁嘅方法由北區去大埔,轉兩次車真係好唔方便。

作為73嘅常客,我唔明點解果陣時九巴要將條線喺華明兜得咁樣衰。即使總站喺華明,都唔好去完牽睛間,又兜華明路一個圈先返總站。明明縮短去華明係想叫人轉車,應該用最快嘅速度送客去到轉車站,而唔係晒10分鐘同你遊花園。另外,唔知九巴點解冇加到73/73A>277X去聯和墟嘅轉乘優惠,如果想免費轉車去聯和墟,淨係可以焗住等15-20分鐘一班嘅70K。之前中過伏,貪快上咗277X又收咗$5.4。

至於將73/73A延長去彩園我唔反對,但係我唔希望條線會俾人騎劫咗要入置福圍/清河/太平,同埋雞嶺迴旋處塞起車嚟,可能會倒灌返百和路,影響車程。反而我建議73A可以keep喺華明,但拉73去祥華總站,開車時間早5分鐘,亦方便加入粉嶺站轉車站轉乘組合,塞車嘅機會都小啲。73宜家全日20-30分鐘一班,相信對祥華總站嘅車務壓力應該唔大。
andy1010 發表於 2024-3-1 09:00 來自手機 | 顯示全部樓層
嚟緊有79唔使再捱狗巴。
Steven_BUS 發表於 2024-3-1 10:51 | 顯示全部樓層

73B盤古初開係
大埔有快車搭上粉嶺,
上水有快車搭去大埔,

跟住增加兜大窩西支路,
只有上水有快車搭去大埔

宜家樓主建議變成>
粉嶺有快車搭去大埔, 上水要慢碌,
而太和,大埔中心 上車北上仲要南下到廣福邨再U turn上公路...

73B呢類大循環線點改都係有盲點位,
最好都係變返雙向及拆線

樓主| chingyk 發表於 2024-3-1 12:48 來自手機 | 顯示全部樓層
Steven_BUS 發表於 2024-3-1 10:51
73B盤古初開係
大埔有快車搭上粉嶺,
上水有快車搭去大埔,

北區乘客去大埔已經慣咗搭鐵,我個諗法係乘客既然已經喺粉嶺/上水站附近,去大埔嘅首選交通工具就係東鐵。與此同時,如果已經去得太和站,即使73B直去粉嶺,但始終冇東鐵咁快,而且價錢差一大截,乘客點解唔搭又密又平又唔怕塞嘅東鐵?我建議嘅73B係服務離東鐵站仲要駁一程車嘅位置,對呢班人嚟講其實有更大吸引力。
至於由大埔中心返北區嘅乘客嘅路程,用271走線已經係最直接同快,經廣福迴旋處上粉嶺公路(265S走線)大概需時比經太和耐5-8分鐘左右,但係服務客群闊好多,食到大埔墟四里返北區嘅買餸客。
天空之神 發表於 2024-3-1 17:07 | 顯示全部樓層
Steven_BUS 發表於 2024-3-1 10:51
73B盤古初開係
大埔有快車搭上粉嶺,
上水有快車搭去大埔,

調返轉 大窩西到今時今日都未有返車由聯和墟返去

502 呢條垃圾本身連開都唔應該開
.
286X 發表於 2024-3-1 18:42 | 顯示全部樓層