hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 長者坐過海巴士3個站落車 乘客拍照公審 ...
開啟左側

[報刊新聞] 長者坐過海巴士3個站落車 乘客拍照公審

kbh 發表於 2024-3-8 10:40 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2024-3-7 13:09
就講我自己,返機場工自從有
PTFSS制度,都比以往必等E線
變成多咗幫襯A線、有時長線短用

出咗聲啦​財政司司長財政預算案演辭(十) 控制經營開支增長

227. 此外,我們已要求相關部門檢視以下兩項涉及開支較大及增長迅速的交通資助計劃的運作模式。我們必須強調,政府無意取消這些計劃,檢視的目的是要讓有關計劃以財政上可持續的模式繼續提供。我們預計以下兩項計劃的檢討會在年內完成
(一)「政府長者及合資格殘疾人士公共交通票價優惠計劃」(即「二元優惠計劃」):這計劃在二零二三/二四年度開支約四十億元,較二零一九/二零年度的十三億元增加超過兩倍;及
(二)「公共交通費用補貼計劃」:這計劃在二零二三/二四年度開支約三十五億元,較二零一九/二零年度的十七億元增加超過一倍

lsc04d11 發表於 2024-3-8 11:21 來自手機 | 顯示全部樓層
li1872903 發表於 2024-3-8 09:37
你以為自己交嗰少少税大晒咩

er....呢個香港
有好多出聲嘅人甚至一蚊稅都唔洗交
唔通 佢地又冇權出聲?
li1872903 發表於 2024-3-8 12:08 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2024-3-8 11:21
er....呢個香港
有好多出聲嘅人甚至一蚊稅都唔洗交
唔通 佢地又冇權出聲? ...

有冇交税都可以出聲,唔好以為自己交嗰少少税就覺得自己高人一等先得㗎

評分

參與人數 1aPower +3 HugeC +10 收起 理由
Citcalag + 3 + 10 思路清晰

查看全部評分

LBluemoonHK 發表於 2024-3-8 20:25 | 顯示全部樓層

Toz 發表於 2024-3-8 07:39
未聽過司機會因為咁樣有意見喎。

另外輪椅客上落更慢,停車位置要求更高,但我見司機都好熱心服務。或者 ...

你邊區先
LBluemoonHK 發表於 2024-3-8 20:33 | 顯示全部樓層
James116 發表於 2024-3-8 00:23
呢啲問題根本長短途都會有

長途就唔得

OFC,短途屬於流水綫,無點對點服務形式,而且短途路綫同長途綫根本係兩樣野,短途路綫大家都慢吞吞,你拖多一兩個人都係差唔多,司機又好少渣得快,短途上落客相對混亂,效率參差不齊,成日miss左個燈位等下round,所以長途綫10分鐘路程,短途綫可以去到25mins+,所以唔建議長搭短
LBluemoonHK 發表於 2024-3-8 20:37 | 顯示全部樓層
Citcalag 發表於 2024-3-8 01:43
我冇話公審既行為犯法呀,我只係話呢類人站在道德高地作不道德之事乍嘛,即係自相矛盾咁解

我係講緊所有 ...

Bruh 大佬你可唔可以教我咩係批鬥, just definition in common sense,我form3果年荒廢學業做左巴膠黎,無認真讀CHIST
LBluemoonHK 發表於 2024-3-8 20:45 | 顯示全部樓層

Toz 發表於 2024-3-8 07:39
未聽過司機會因為咁樣有意見喎。

另外輪椅客上落更慢,停車位置要求更高,但我見司機都好熱心服務。或者 ...

拿,得幾個carlo係錦講姐,唔代表全港司機,不過上水厰呢個情況就好嚴重,做其他客都覺得煩,搭車想好好休息姐,我有咩錯,走過去話對方兩句就反咬話我蝦老人家,以前都唔係錦樣,可能好既一代已經走左
除左副殼係軟d,其他方面就硬過人
LBluemoonHK 發表於 2024-3-8 21:17 | 顯示全部樓層
Citcalag 發表於 2024-3-8 08:06
事主覺得自己有道理咪去當面制止囉
有道理既話當面定網上都有道理,唔會因為由網上變左當面而有道理

如果即使作出批判,反而有機會遭到圍攻,因車上人抱持立場未知,有人盲撐,有人仇老,base on其他人立場,一旦有極端就會發生矛盾,難保任何一方安全,再者無話人多就一定正確,以下示例:
https://www.youtube.com/watch?v=IgXTUf0iSQo
人們多數會基於自身處境而作判斷,例如有人同樣2元短搭長,出於相同處境,當然誓死維護,甚至明知錯誤亦要顛倒是非死口不認,或者有人受其影響,就會極力反對,人多就無話一定正確,擺上網保障大家肢體安全先,然後隱私無保障好就係有少少問題,亦僅限如此,其次網絡可以集思廣益,收集多方意見,除非有人想禁止/唔接受另一種聲音,就例如政治話題,所以post上網比更多人判斷(當然當事人明顯夾雜情緒,變批評)會更明智,如果話批鬥就肯定錯
批鬥定義:
批鬥類似於「批判」或「批評」,但「批鬥」明顯帶有嚴重暴力和破壞,所以話人批鬥明顯誇大失實
另外,如果無發現有多人長車長搭,就唔會有人post上網表示不滿,除非心理有問題,幻覺影響,但凡有一單存在就係客觀事實,就視乎人點樣定性,另外跨境同短搭長肯定後者更多,睇關口雖然師奶多,但目測50幾歲居多,其餘大部分都係後生人,長者好少會去遠地方,安全問題,除非有人陪同

LBluemoonHK 發表於 2024-3-8 21:20 | 顯示全部樓層
li1872903 發表於 2024-3-8 09:37
你以為自己交嗰少少税大晒咩

錦點解政府要收呢少少稅?唔去賺大錢呢?政府都唔傻,如果稅少,政府寧願自己創業賺大錢,都唔得閑收你稅啦
無左收稅,政府就玩完,800萬人每一個都係持份者,集體利益
Citcalag 發表於 2024-3-8 22:19 | 顯示全部樓層

LBluemoonHK 發表於 2024-3-8 21:17
如果即使作出批判,反而有機會遭到圍攻,因車上人抱持立場未知,有人盲撐,有人仇老,base on其他人立場 ...

事主唔係正氣凜然捉人浪費公帑好合理咩,照理應該周圍既人都支持事主架,怕乜比人圍攻?點解會眾人皆醉唯我獨醒,咁多人都唔企事主果邊架?

更荒謬係,「未經同意下影人相」就唔怕遭到圍攻或引起衝突?如果有人無啦啦影我相我一定出聲叫佢del相 搞唔掂就同車長講

我就唔用「批鬥」呢個詞彙,從「公審」呢個相對中性既詞彙去討論,不如你話我聽,

(1)   拍攝他人前,冇徵詢他人同意,呢一件事恰唔恰當

(2)   網絡公審對雙方公平?

(3)   長者既行為能否justify網絡公審既「正當性」