hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 啟德智慧綠色集體運輸系統方案
開啟左側

啟德智慧綠色集體運輸系統方案

吳宗錡 發表於 2024-3-14 00:40 | 顯示全部樓層

支持啟德跑道區起電車/輕鐵/單軌,但唔代表郵輪碼頭唔需要有地鐵直達更遠地區
吳宗錡 發表於 2024-3-14 00:43 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2024-3-13 05:45
就算係上一版本最終定線,兒童醫院/啟德醫院都係要由九龍灣行動區個邊行過去
宜家正苦只係想解決跑道區 ...

咁啟德單軌喺覆蓋範圍方面咪重失敗過西北叮叮?
kay 發表於 2024-3-14 22:13 | 顯示全部樓層
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 0314_00822_001.html

議員都幾多意見

不過呢個3.5KM方案應該都係接近最終方案
世界很簡單 人類很複雜
Toz 發表於 2024-3-15 19:26 | 顯示全部樓層

佢過到海去觀塘同油塘分流下觀塘線都仲有得諗下,唔係搵巴士做算數啦。
明明又唔塞車起條鐵黎托咩。新清塞到阿媽都唔認得偏偏又度縮,唔可以集中資源係需要既地方咩?

一條咁既鐵到喉唔到肺,仲要同巴士爭生意,累鬥累。
Toz 發表於 2024-3-15 19:39 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2024-3-13 14:38
經兒童醫院駁去牛頭角站係上一代個規劃係有做過嘅,只係未能入選最終定線
用返宜家個規劃參數,如果係啟 ...

除非成條鐵由跑道中間搬去跑道東北岸,唔係都唔洗諗

但宜家叫高D,將來"減價"叫政府係車站起行人輸送帶過去兒童醫院都好
唔係兒童醫院果邊交通真係好唔掂
想搭巴士都無乜得揀,繞道D車要去到九展先有站

kay 發表於 2024-3-15 21:33 | 顯示全部樓層
Toz 發表於 2024-3-15 19:39
除非成條鐵由跑道中間搬去跑道東北岸,唔係都唔洗諗

但宜家叫高D,將來"減價"叫政府係車站起行人輸送帶 ...

佢跑道住宅群話會有站
呢個位開支線經兒童醫院去牛頭角站就得
不過可能最後都係唔起
如果跑道尾起橋過觀塘呢個方案傾左好多年就唔少技術問題
世界很簡單 人類很複雜
lrv1092 發表於 2024-3-16 00:14 | 顯示全部樓層

284 發表於 2024-3-13 10:22
觀塘站已經不堪負荷,跑道線只駁去啟德合理,不應再接駁觀塘

換個角度睇,觀塘放工既人都可以搭去啟德轉屯馬線,分流到觀塘線。
如果單靠啟德住客去養起條單軌,仲蝕得甘過輕鐵。
依家啟德巴士客量都做唔到密班次就知
Toz 發表於 2024-3-16 07:17 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2024-3-15 21:33
佢跑道住宅群話會有站
呢個位開支線經兒童醫院去牛頭角站就得
不過可能最後都係唔起

主要問題係怕過海去觀塘條橋起得唔夠高部份船入唔到避風塘,睇下點樣分配第二D避風塘比超高既船,比如安排佢地入土瓜灣避風塘
起隧道又比T2阻住,要係T2下面穿過,要起到好深,起過去成本會極高,不符合成本效益(可能貴過起去北角)

不過其實隧道去北角/鰂魚涌都可以解決條鐵既效益問題,差在又貴D

開支線就無乜用了,班次疏仲要轉車,分流效果基本等於零。用巴士做算把啦。調校下D紅綠燈等巴士行走得順暢D已經搞掂,何必為找數而找數。

跑道區人口太少,連輕鐵都唔值,要起一定要分流到觀塘線先叫有效益,如果唔係成本再低都係掉錢落海。

eternalflame 發表於 2024-3-16 19:09 | 顯示全部樓層
Toz 發表於 2024-3-16 07:17
主要問題係怕過海去觀塘條橋起得唔夠高部份船入唔到避風塘,睇下點樣分配第二D避風塘比超高既船,比如安排 ...

跑道區人口已經多左唔少,睇返以前規劃係一半住宅一半酒店添
有一點同意嘅就係起分支其實會將條鐵路容量分走,無助解決跑道區交通

Quanta 發表於 2024-3-16 21:20 來自手機 | 顯示全部樓層

lrv1092 發表於 2024-3-16 00:14
換個角度睇,觀塘放工既人都可以搭去啟德轉屯馬線,分流到觀塘線。
如果單靠啟德住客去養起條單軌,仲蝕 ...

啟德巴士唔密主因係樓市冚咗、發展商唔賣樓住 大部分單位仲係空置
入晒伙嘅話人口並唔少 如果駁晒去啟德站 連埋簡約公屋加埋過十萬居民 只會輪到啟德站爆鑊