hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴274P加班
開啟左側

[路線消息] 九巴274P加班

LeeManWing809 發表於 2024-3-13 14:13 來自手機 | 顯示全部樓層

AE367 發表於 2024-3-13 14:02
佢話拉去井頭(海映路)都可以
但係去黃竹灣真係亂建議

佢自己係運輸署咩?
286X 發表於 2024-3-13 15:21 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2024-3-13 15:21 來自手機 | 顯示全部樓層
AVW28 發表於 2024-3-13 08:13
搭到274P我都想搭,價錢比26平近一半。但問題係時間唔啱呢!
0715烏鐵開,差唔多8點先到大元邨果頭,我係 ...

同樣八班車,開0640-0900每20分鐘班應該做多啲客,依家15分班都未爆。
UA2892 發表於 2024-3-13 17:01 來自手機 | 顯示全部樓層

tkf_2005 發表於 2024-3-14 01:49 | 顯示全部樓層
AVW28 發表於 2024-3-12 12:33
烏溪沙上繁頭車、工業邨下繁頭車係都唔肯提早。
如果上繁烏溪沙頭車肯提早到7點、下繁工業邨提是開1720或17 ...

本身26其實都應該要執下走線,

大埔方向其實一早CUT 新港城站,
繁忙時間/週未夜晚十點後成日都上唔到,
夜更有個叔叔好好,兜完純小圈係燈位落車行去望車尾剩幾多位,
去到新港城就數人頭,上唔到既都叫隊尾客行番去總站搭
撇除司機態度扣投訴,
我諗投訴大部分都係對本身26班次嚴重供不應求有關,,

274P 依家加班都有D奇怪,上段班次8:2,下段2:6
唔通老九對大埔往返科學園既客冇放在眼內?
之前係某場合講又話一早對274P全日做好準備,有車有人,
再者仲有白石角北上客可以係806系上搶埋番黎...
呢一刻開出黎呢個班次比, 有D耐人尋味,中間係咪有人對274P全日仲有D意見?

Choi 發表於 2024-3-14 02:03 | 顯示全部樓層
eric278 發表於 2024-3-12 16:50
274P其實可以進一步延長至黃竹灣,做晒整個十四鄉及未來新盤「西沙」往返大埔市中心的交通需求。
十四鄉其 ...

首相你祈禱79開枝散葉開條79A仲實際

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
AVW28 + 10 給你一個like

查看全部評分

新造的人、如鷹展翅上騰。
AVW28 發表於 2024-3-14 08:10 | 顯示全部樓層

tkf_2005 發表於 2024-3-14 01:49

大埔去科學園有74D和272X,仲未計96和272P呢兩條繁時線。
可能九仔想大埔人搭佢地落科學園從而收九龍價。

至於馬鞍山去科學園,就多數大學車轉272系,806B唔到市中心和烏溪沙。

講返274P,如果當日無改入科學園,我估到而家都係繁時單向幾班車有去無回咋。
274P改唔到全日,雖然唔知係咪小巴果邊反對,但唔多唔少都將個矛頭指左去小巴公司,而運吉當然都責無旁貸。
LL3850
12Lane 發表於 2024-3-14 09:03 來自手機 | 顯示全部樓層

下晝有半個鐘一班十蚊番大埔,呢啲班次梗係有咁少得咁少。
AVW28 發表於 2024-3-14 11:03 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2024-3-13 15:21
同樣八班車,開0640-0900每20分鐘班應該做多啲客,依家15分班都未爆。

都可以考慮,始終274P未加班前上繁既服務時間其實都有點兩頭唔到岸,做學生客和工業邨返工客太遲/太炆,做科學園返工客又太早。
下繁就反而做到唔少科學園放工客,所以現時頭車和二車過左科學園係會頂閘走(星期五除外);如果下繁都可以試下1645-1735間開25分一班,應該都執到d學生放學/工業邨收工客。
LL3850
kwn1029 發表於 2024-3-14 11:16 | 顯示全部樓層

其實係規劃問題,咁樣既路線我覺得唔應該係小巴去做
其實單向+吐公時期既274P真係唔差
我覺得26的情況其實係同44有點相似
大家都係新界跨區,都跑公速公路,都收緊唔平價錢
比邊間小巴做都好 都係收投訴收到暈
唯一好既位係小巴行得相對快 (上到車既話)
上唔到車就真係自己諗自己
但係而家比巴士做,我攞274P同261出嚟
又行得慢咗同兜
但科學園救咗274P都真
請時刻保持感恩及包容的心