hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 未出牌九巴車加裝行李架
開啟左側

[小道消息] 未出牌九巴車加裝行李架

AVBWU291 發表於 2024-3-15 21:43 | 顯示全部樓層

GD1570 發表於 2024-3-15 12:54
做珠橋特車有冇得諗?
反正A36同A37又係元朗廠線...

有冇得學非專紅綠證唔同載客量嘅做法?一部車 under 兩個專營權,九巴個專營權就冇企位,龍運嗰個就有。

將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
AtrHenu 發表於 2024-3-15 22:24 | 顯示全部樓層
ethan71 發表於 2024-3-15 19:37
此舉係咪表示P線已經夠車用,所以新車都可以唔再要住?

P車帝市場只係適合好像西北邨巴一樣日開兩繁單向,所以咪會夠車用.

btw,我讚成加企位兼車頭安裝細行李架申請星期六日假期入去赤鱲角救火.
DENNIS 發表於 2024-3-16 00:33 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2024-3-15 20:29
比人X得多,慣左麻目左,仲會幫番本身X佢果個話之後出聲果班做咩唔聽話、有車你上仲嘈之巴閉、人地冇犯法 ...

呢度真係好奇怪
又唔係有得分, 唔知做咩要幫間巴士公司講說話
天空之神 發表於 2024-3-16 01:48 來自手機 | 顯示全部樓層

其實龍運 A 線就係用當時最新既車

果期買左咩車就用咩車

.
Kirino 發表於 2024-3-16 21:02 來自手機 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2024-3-15 17:59
UV6X 張櫈同 15xx 張櫈用乜物料整
高載版間距同 15xx 間距既分別
高載版行李架同 15xx 行李架大細分別

我只係想話以運輸署角度黎講派部普通車行係完全合理,合規矩。標準就唔應該淨係針對一間公司,係要就全部公司,都要守同一套標準,列晒所有可用物料清單,以至行距距離,應有設備,甚至椅背角度,高度,坐椅厚度。堆標準用乜嘢黎做準則,而且分到咁細,點睇都唔可行先。認真講句,龍運堆豪華車已經行到乜線都中到,車款又垃圾,我真係唔會希罕坐 ,P線堆車行其他線坐唔到就話姐
Kirino 發表於 2024-3-16 21:15 來自手機 | 顯示全部樓層
從未坐過55/15xx嘅話咁執著A線一定要派係明白嘅,但作為一個經常坐龍運,坐過批車無數次嘅人黎講真係冇所謂,坐都坐到厭,最重要係個車型又唔係好。
DENNIS 發表於 2024-3-16 21:58 | 顯示全部樓層

Kirino 發表於 2024-3-16 21:15
從未坐過55/15xx嘅話咁執著A線一定要派係明白嘅,但作為一個經常坐龍運,坐過批車無數次嘅人黎講真係冇所謂 ...

其實個重點真係唔係車型, 係張櫈
我都返過機場要坐A車出入, 豪華櫈同普通櫈已經爭好遠
中架妖后更加想講粗口
嗰張垃圾櫈, 個頭枕皮包骨
次次訓教都係撞頭撞到痛醒
Kirino 發表於 2024-3-16 23:04 來自手機 | 顯示全部樓層
DENNIS 發表於 2024-3-16 21:58
其實個重點真係唔係車型, 係張櫈
我都返過機場要坐A車出入, 豪華櫈同普通櫈已經爭好遠
中架妖后更加想講 ...

每個人情況唔同啦,首先堆15/55xx又坐過無數次,冇特別,其次又唔想坐ADL,你整張ethos 畀我一樣訓到㗎,部車靜啲,唔係ADL我仲開心添
TY4934 發表於 2024-3-17 01:13 來自手機 | 顯示全部樓層
嗰3部V6PX 除咗1出咗牌之外 其餘兩部人影都唔見
Fuk19805 發表於 2024-3-17 01:13 | 顯示全部樓層

Kirino 發表於 2024-3-16 23:04
每個人情況唔同啦,首先堆15/55xx又坐過無數次,冇特別,其次又唔想坐ADL,你整張ethos 畀我一樣訓到㗎, ...

超,你偏見個人憎ADL就成個italk都知㗎啦,你出去搵個普通客問下,睇吓人哋着緊有位坐、密車、有冷氣、夠行李位,定係著重架車係ADL定Volvo?我敢打賭10個有7個唔識分咩叫ADL咩叫Volvo,邊架新車邊架舊車

評分

參與人數 1aPower +3 HugeC +5 收起 理由
VOLVO‧MV6593 + 3 + 5 英雄所見略同 , 人地係富豪打手黎嘛.

查看全部評分

IG: mhlam307_photospam