hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [慳車] 建議32改為循環線,直達旺角
開啟左側

[慳車] 建議32改為循環線,直達旺角

757 發表於 2024-3-16 15:20 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

九巴32線途經人口老化地區,客量一直偏低,而且班次疏落,造成惡性循環。

為節省成本,同時加密班次,建議參考286X/287X等路線的模式,修改32為循環線服務,往旺角方向經西九龍走廊直達新填地街,再沿現時路線返回石圍角。石圍角及象山居民前往長沙灣若不想繞經旺角,可於大隴街總站轉乘31B、35A或36B線,總車資以兩條路線較高為準。

途經:石圍角路、二陂圳路、三棟屋路、和宜合交匯處、象山邨西路(西行)、掉頭支路、象山邨西路(東行)、和宜合交匯處、和宜合道、大隴街、石籬巴士總站、大隴街、和宜合道、青山公路-葵涌段、荔枝角道、西九龍走廊(7B出口)、塘尾道、亞皆老街、新填地街、旺角道、彌敦道、荔枝角道、大南西街、長沙灣道、天橋、青山道、青山公路-葵涌段、和宜合道、和宜合交匯處、象山邨西路(西行)、掉頭支路、象山邨西路(東行)、和宜合交匯處、三棟屋路、二陂圳路及石圍角路

停站:石圍角巴士總站、[跟現時32往奧運站]、甘泉街、新填地街、基榮小學、[跟現時32往石圍角]、石圍角巴士總站

班次:星期一至五
05:50-06:40 25
06:40-21:00 20
21:00-22:40 25
22:40-23:40 30

星期六、日及公眾假期
05:50-08:20 25
08:20-21:00 20
21:00-22:40 25
22:40-23:40 30

用車:5輛 (-2)

收費:全程 $7.5
蝴蝶谷新村起 $6.9
新填地街起 $7.5 (還原全程收費)
饒宗頤文化館起 $6.2
 樓主| 757 發表於 2024-3-16 15:23 | 顯示全部樓層
Tre89 發表於 2024-3-16 18:25 | 顯示全部樓層

先唔講其他,點解西廊唔係旺角消防局落橋,跟住鴉蘭街→旺角道(彌敦道以東嗰個)→旺角站(或者直接鴉蘭街後停西洋菜南街)→基榮小學→32原線 ,咁行法啲站位唔係吸引得多咩?

而家32其中一個問題就係旺角段啲站位太西(個「西」字有兩個含義,一個字面意思,另一個大家自己理解),嚴重偏離大多數人要去嘅旺角範圍,淨係旺角街市落行過去西洋菜南街、T.O.P、女人街同波鞋街嗰邊都幾遠吓,回程旺角道個站就直情係垃圾站位(巴士站隔籬又真係有個垃圾收集站),更加唔好講再落啲嘅信和、家樂坊一帶,根本上彌敦道以西嗰邊嘅旺角除咗朗豪坊、雅蘭中心嗰個區域正常之外,其他係冇嘢行、冇嘢睇咁滯,得堆唐樓。

andy92 發表於 2024-3-18 10:20 | 顯示全部樓層

如果車費唔係問題,加2-3部車俾 238X 拉上象山

斬 32,慳4部車,又直達彌敦道
天空之神 發表於 2024-3-18 10:29 | 顯示全部樓層
其實兜東北葵已經係浪費

改象山起步,經石圍角後直上荃灣路出旺角,再經荔枝角道,美孚,荃灣路返石圍角同象山

仲慳車,30 分鐘一班用 4 架車攪掂哂

不過死得更快
.
天空之神 發表於 2024-3-18 10:31 | 顯示全部樓層
Tre89 發表於 2024-3-16 18:25
先唔講其他,點解西廊唔係旺角消防局落橋,跟住鴉蘭街→旺角道(彌敦道以東嗰個)→旺角站(或者直接鴉蘭街 ...

不如直接由塘尾道經油站去旺角道好過啦😂
.
 樓主| 757 發表於 2024-3-18 11:59 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2024-3-18 10:31

塘尾道落橋嘅話,轉唔到右入旺角道
如果要塘尾道轉右入旺角道,就要消防局落橋(63X/268X),轉右入塘尾道,燈位較多

同埋旺角道豪華戲院個站位對比新填地街更加遠離旺角市中心
 樓主| 757 發表於 2024-3-18 12:04 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2024-3-18 10:29
其實兜東北葵已經係浪費

改象山起步,經石圍角後直上荃灣路出旺角,再經荔枝角道,美孚,荃灣路返石圍角同 ...

繼續兜東北葵,係考慮到區內流水需求

40P遠離和宜合道,而且朝早往石圍角冇服務
936就相對兜路,而且服務時間更加短
 樓主| 757 發表於 2024-3-18 12:09 | 顯示全部樓層
Tre89 發表於 2024-3-16 18:25
先唔講其他,點解西廊唔係旺角消防局落橋,跟住鴉蘭街→旺角道(彌敦道以東嗰個)→旺角站(或者直接鴉蘭街 ...

如果改行西洋菜南街/洗衣街,絕對係可以更方便乘客前往佢哋想去嘅旺角
不過交通情況就冇咁穩定,更容易造成脫班,而且導致往深水埗嘅乘客慢咗

我唔覺得九巴有興趣改32站位方便乘客
如果真係考慮到乘客嘅需求,就唔會行足全段荔枝角道
對比起新填地街,黃克競嗰頭更加冇嘢行、冇嘢睇
Tre89 發表於 2024-3-18 12:16 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2024-3-18 10:31

塘尾道個油站路口係只准直行,冇得咁樣左轉入旺角道喎。而且當已經嫌緊新填地街站偏嗰陣,整個更差嘅站位係咩玩法?站位方便程度排行基本上係彌敦道及以東各站>>>旺角街市新填地街>>旺角道(彌敦道以西),呢個站喺旺角區內各巴士站入面係最唔方便咁濟。