hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴40X、900減班;九巴X89D加班
開啟左側

[服務調整] 九巴40X、900減班;九巴X89D加班

kingprowm 發表於 2024-3-20 13:21 | 顯示全部樓層

noname617 發表於 2024-3-20 07:25
提翻你啊!馬市上車286c可以轉249x入青衣架,需然青沙轉車個時間係好.........不過新任議員叫你用舊有路 ...

青衣去馬鞍山,我會選擇 249X 去車公廟站轉屯馬線

而馬鞍山去青衣,會 286C 搭到南昌站轉東涌線

因為針對 249X 青衣上車易夾時間,但沙田上車難夾
kwn1029 發表於 2024-3-20 13:32 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2024-3-20 13:21
青衣去馬鞍山,我會選擇 249X 去車公廟站轉屯馬線

而馬鞍山去青衣,會 286C 搭到南昌站轉東涌線

吓唔好喇掛 286C 南昌轉… 尾站喎差唔多,興華街西堆極品燈我真係不了
286C 我個人極限係搭到去長沙灣道
去富昌既話碧海藍天行去冇咁嬲
不過馬鞍山去青衣,其實好睇你去青衣邊度

如果去美景/長青/長宏果邊,我會 40X<>43A
如果長發/青衣邨一帶,就 40X<>49X

請時刻保持感恩及包容的心
kingprowm 發表於 2024-3-20 13:51 | 顯示全部樓層
kwn1029 發表於 2024-3-20 13:32
吓唔好喇掛 286C 南昌轉…  尾站喎差唔多,興華街西堆極品燈我真係不了
286C 我個人極限係搭到去長 ...

40X 轉 49X 咪仲極品,一條兜沙田一條兜荃灣

不過 286C 去南昌站都係試過一次,的確係慢,記得馬市上車要 50 分鐘以上
KW2523 發表於 2024-3-20 16:22 | 顯示全部樓層

GZ4031 發表於 2024-3-20 02:49
40X 繁時本來都係果種車程好長, 勝在開得密既線
咁搞多搞差唔多全日雙位數, 除左下繁北行
繁時就點講都死架 ...

曾經聽過烏溪沙上屯馬去到尖東/柯士甸站
一架同時起步嘅40X先啱啱到瀝源邨準備上公路

FBI2 發表於 2024-3-20 16:23 來自手機 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2024-3-20 13:51
40X 轉 49X 咪仲極品,一條兜沙田一條兜荃灣

不過 286C 去南昌站都係試過一次,的確係慢,記得馬市上車 ...

個幾鐘都未返到青衣,我而家都轉會坐港鐵算。
八百米 發表於 2024-3-20 16:31 來自手機 | 顯示全部樓層
900星期日真係冇需求?半小時一班過海唔會冇人搭卦!還有,科學園而家星期日都有不少人到訪,如有大型活動像剛過去嘅星期日就簡直係熱鬧,九記如肯積極D再搞下路線宣傳,唔係冇得做的。不過而家九記係擺明淨做272糸來往大學站就滿足!
kingprowm 發表於 2024-3-20 16:43 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2024-3-20 16:23
個幾鐘都未返到青衣,我而家都轉會坐港鐵算。

如果要從時間價錢舒適度取得平衡,都係 249X 去到車公廟站轉屯馬線係最好既方法,一落車隔離就係鐵路站

全程鐵路都試過,但真係太多站,而且南昌站轉線唔太理想,特別係東涌線東涌方向行最遠
12Lane 發表於 2024-3-20 16:45 來自手機 | 顯示全部樓層
八百米 發表於 2024-3-20 16:31
900星期日真係冇需求?半小時一班過海唔會冇人搭卦!還有,科學園而家星期日都有不少人到訪,如有大型活動 ...

多人到訪到96要減班贈慶。
定係又話開車開得唔夠早車唔到人去跑步比賽

Peter03145212 發表於 2024-3-20 16:48 | 顯示全部樓層
八百米 發表於 2024-3-20 16:31
900星期日真係冇需求?半小時一班過海唔會冇人搭卦!還有,科學園而家星期日都有不少人到訪,如有大型活動 ...

你都識講啦,有大型活動先至多人,冇大型活動嘅話拍烏蠅
GU9338 發表於 2024-3-20 17:13 來自手機 | 顯示全部樓層

KW2523 發表於 2024-3-20 16:22
曾經聽過烏溪沙上屯馬去到尖東/柯士甸站
一架同時起步嘅40X先啱啱到瀝源邨準備上公路

40X 開車一般都要 40-45 分先到城隧
頭站輸九條街完全唔意外

其實 40E 暗盤都開緊來回三班車
如果價錢牌貴咁多都仲可以開加班車
其實絕對可以考慮做半全日